Dostupni linkovi

Izručenje Vučurevića zavisi od državljanstva


Božidar Vučurević
Božidar Vučurević
Pouzdani izvor iz Ministarstva unutrašnjih poslova potrvrdio je za RSE da Božidar Vučurević, ratni gradonačelnik Trebinja, nema državljanstvo Srbije.

Po saznanjima našeg izvora Vučurević je pre privođenja na osnovu poternice Hrvatske podneo zahtev za sticanje srpskog državljanstva nadležnima, ali o tom zahtevu još nije doneta odluka.

Pitanje državljanstva bivšeg gradonačelnika Trebinja biće ključno u donošenju njegove odluke o njegovom isporučivanju Hrvatskoj.

Istražni sudija Višeg suda u Šapcu Živadin Lazić izjavio je da je taj sud obavestio Ministarstvo pravde da je Vučureviću određen ekstradicioni pritvor od 18 dana.

“Obavestio sam Ministarstvo pravde da je čovek lišen slobode i to je to. Dalja procedura podrazumeva da Ministarstvo pravde sada potražuje od Hrvatske da dostavi svu dokumentaciju. Kada nam je dostave, ponovo saslušavamo osumnjičenog. Videćemo da li će biti produžavan pritvor. Onda KV veće donosi odluku da li će biti isporučen ili neće”, kazao je Lazić.

RSE: Koliko je pri tome bitno utvrditi da li Vučurević ima državljanstvo Srbije ili ne?

Lazić: Veoma bitno. To je ključno.

RSE: Da li ste ga pitali da li ima državljanstvo Srbije? Ili ste o tome zvanično obavešteni?

Lazić: On ima odavno podnet zahtev za dobijanje državljanstva.

RSE: Kada ga je podneo?

Lazić: Ne znam, verujte. Spis više nije kod mene, sada je u pisarnici.

U prvim trenucima nakon što se našao u šabačkom pritvoru Vučureviću je na raspolaganju ostavljen i mobilni telefon, pa je čak dao i izjavu.

U utorak, dan nakon što je uhapšen na graničnom prelazu Karakaj između Zvornika i Malog Zvornika, na njegovom broju odgovara signal o nedostupnosti.

Problem nepostojanje sporazuma o izručenju

Da li će Vučurević biti isporučen Hrvatskoj ili će mu biti organizovano suđenje u Srbiji, zavisiće od toga da li bivši gradonačelnik Trebinja ima srpsko državljanstvo, naveo je u izjavi za RSE pomoćnik ministra pravde Slobodan Homen.
Slobodan Homen

“Republika Srbija i Republika Hrvatska nemaju potpisan sporazum o međusobnom izručenju sopstvenih državljana kada su u pitanju ratni zločini već samo kada je u pitanju organizovani kriminal. Tako da u slučaju dok gospodin Vučurević ima srpsko državljanstvo, odnosno državljanstvo Republike Srbije on ne može i neće biti isporučen Republici Hrvatskoj”, objašnjava Homen.

Na pitanje da li to znači da Vučurević ima državljanstvo Republike Srbije, pomoćnik ministra pravde odgovara:

“U slučaju da poseduje državljanstvo Republike Srbije on ne može biti izručen i eventualno suđenje mu može biti organizovano u Republici Srbiji. Naravno to će biti predmet dogovora dva tužilaštva”.

Homen dodaje kako se upravo događa jedan od slučajeva koji pokazuje koliko je problematičan manjak volje za dogovor o međusobnom isporučivanju optuženih za ratne zločine.

“To će i u narednom periodu praviti probleme. Mi smo Republici Hrvatskoj i predložili da se Sporazum o međusobnom izručenju produži i na ratne zločine. Republika Hrvatska nije bila sprmena za takav korak. Nadam se da će u nekim budućim vremenima i takav dogovor biti postignut. Ali za sada jednostavno to je činjenica, jer nije postojala volja druge strane da se uđe u potpisivanje takvog sporazuma”, navodi Homen.

U MUP-u su nam rekli kako je sada na nadležnima u pravosuđu da procene da li se u novim okolnostima, nakon hapšenja, bivšem gradonačelniku Trebinja može dopustiti da postane državljanin Republike Srbije.

Nema sumnje da Vučurević upravo to priželjkuje, jer bi to bio siguran način za izbegavanje ekstradicije i suočavanje sa optužbama po kojima je septembra 1991. godine na području opštine Trebinje naredio mobilizaciju teritorijalne odbrane i formiranje jedinica specijalne policije, koje su uz JNA učestvovale u napadima na Duborovnik i opsadi tog grada, tokom čega je ubijena 91 osoba, dok ih 200 ranjeno.
XS
SM
MD
LG