Dostupni linkovi

Vučić: Putinu ću reći isto što sam rekao Vašingtonu


Aleksandar Vučić na Pravnom fakultetu
Aleksandar Vučić na Pravnom fakultetu

Srbija čvrsto korača ka Evropskoj uniji, ali želi i da zadrži dobre odnose sa Rusijom, izjavio je srpski premijer Aleksandar Vučić. On je na beogradskom Pravnom fakultetu održao predavanje o spoljnoj politici, odakle je poručio i da Srbiju čeka promena ustava.

Iako unapređuje svoje veze sa Istokom, a ne samo sa Zapadom, Srbija je danas u svetu poštovanija nego ikada, rekao je Aleksandar Vučić:

„Zbog toga što radi ono što govori. Ni za jotu ne menjam to kada odem u Vašington. Ni za jotu neću to promeniti ni u Moskvi, kada budem video Putina. I tamo ću reći da je Srbija na evropskom putu. I da će Srbija na tom putu ostati želeći da zadrži najbolje moguće odnose sa Ruskom Federacijom i svima drugima.“

Nekoliko stotina studenata u najvećem amfiteatru Pravnog fakulteta, koji su ga tokom govora pozdravljali aplauzima, od prvog čoveka vlade čulo je da su dve najveće političke pobede ove godine neusvajanje rezolucije o Srebrenici i prekid blokade hrvatsko-srpske granice. One su primer da Srbija ne podleže pritiscima, objasnio je Vučić i podsetio na dijalog Beograda i Prištine:

„Sećate se kada sam u Briselu u inat legao na patos i pokazao da ne mogu da me uplaše. Bio sam prilično hladan, gotovo nasmejan, i siguran da znam šta radim. Kao što sam znao i kada su me neki u vladi kritikovali kada smo uvodili kontramere protiv Hrvatske. Znao sam da će morati da popuste jer sam znao da je pravo na našoj strani. U to smo ušli i, kao što vidite, pobedili smo.“

Srbija će poštovati Briselski sporazum, naglasio je Vučić, i odgovorio na pitanje studenata da li će se Ustav Srbije menjati zbog preambule o Kosovu:

“Ustav će morati da se menja zbog ulaska u Evropsku uniju. A kada je reč o njegovoj sadržini, treba uzeti najbolje. Besmisleno je da donosite ustav za koji će da glasa jedna, dve ili tri političke partije. Oko toga moramo svi pošteno da razgovaramo.“

Kao primer ispravnog kursa zemlje, Vučić je naveo da je budžetski deficit u septembru bio šest puta manji od planiranog, oko 3,5 milijardi dinara:

"Državu morate da čuvate, da donosite teške odluke, da zaključujete na mudar način i da tri puta razmislite pre nego što presečete ", posavetovao je studente premijer.

Aleksandar Vučić situaciju im je slikovito objašnjavao kroz primere iz srpske istorije, a njegove glavne poruke za budućnost bile su reforme i tako često pominjana promena svesti.

„U proteklom periodu ja sam lično revidirao neke stavove, na primer o Evropskoj uniji. Jer kako kaže naš narod, pa i mnogi drugi, samo se magarac ne menja. I toga se ni malo ne stidim. Naprotiv. Nisam siguran hoće li promene Srbi da prihvate. Setite se samo Vuka Karadžića. Pa mi smo njega napadali što je uveo slovo j. Govorili su tada da mu treba polomiti onu drugu nogu. Koliko smo ga voleli... A slavimo ga danas, stotinu i nešto godina kasnije.“

XS
SM
MD
LG