Dostupni linkovi

Vučić: Posada nije kriva, oni su heroji


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

"Tužilaštvo će ispitati svaku vrstu krivične odgovornosti za pad vojnog helikoptera u kojem je poginulo sedam osoba, a svaku vrstu političke odgovornosti tražite od mene", poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić na vanrednoj konferenciji za medije čija su tema prevashodno bili izveštaji o padu vojnog helikoptera 13. marta tokom spasilačke misije novorođene bebe iz Novog Pazara u kome je poginulo sedam osoba.

U dokumentima koji su obelodanjeni čak 20 dana posle nesreće kao osnovni uzrok naznačen je ljudski faktor, a navedeno je da je kod vođe posade pilota Omera Mehića i letača tehničara utvrđeno da su imali alkohol u krvi.

"Zadovoljite se time što ste jurili i krivili ministre, generale i pukovnike i molim vas da sada ne krivite Omera Mehića. Kao bezbroj puta do sada želeo je da spase jedno dete, nije uspeo, sam je platio cenu. Omer nije, kriv, kao ni Bandić, i mnogi drugi", rekao je Vučić aludirajući na izveštaje medija poslednjih dana posvećenih uzrocima i odgovornošću za ovu nesreću, tako i dugom roku potrebnom da se izveštaji istražnih komisija nađu u tužilaštvu i pred javnošću.

"Pao nam je helikopter izgubili smo sedam ljudi. I ako pažljivo čitate videćete da ni izveštaj o uzrocima nesreće ne imenuje krivce. U njemu se govori o odgovornosti što je sasvim drugi termin. Govori se o uzrocima i eventualnim greškama, bez ijedne reči da je neko kriv. Da bi bila stavljena tačka na tu priči ostalo je da Tužilaštvo uradi svoj posao", naglasio je Vučić.

Upitan da li je posada koja je poletela bila dežurna tog dana ili je došlo do zamene letova, Vučić je odgovorio sa: "Pojma nemam".

On je dodao da bi, da je trebalo da odluči da li da se dete spasava, odlučio da se to učini.

Mesto pada helikoptera, mart 2015.
Mesto pada helikoptera, mart 2015.

U izveštaju vojne komisije o tragediji navedeno je da je posada insistirala da sleti na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu ili na vojni aerodrom u Batajnici, ali im je iz kontrole leta rečeno da je na aerodromu "Nikola Tesla", u blizini kog se dogodila nesreća, organizovan kompletan prihvat bebe.

Vučić je odgovarajući na pitanje negirao da je bilo pritisaka na kontrolu leta da se helikopter uputi prema beogradskom aerodromu, a ne tamo gde je pilot tražio.

"Tako nešto mi nije palo na pamet!. "Eto sad sam shvatio šta je smisao onih koji takva pitanja postavljaju, da neko zove kontrolu leta da usmeri helikopter da bi mogao da se slika, za mene to nije normalno, nije mi ni došlo do mozga to o čemu vi razmišljate", kazao je premijer Srbije.

Ništa manje oštro nije reagovao ni na pitanje zašto je nedavno izjavio da u izveštajima o padu vojnog helikoptera nema ničeg spektakularnog, a izveštaji istražitelja su obelodanili brojne propuste. Aleksandar Vučić ponovio je da za njega tu nema ničeg spektakularnog i da će se nadležne institucije baviti time.

Nekoliko puta je ulazio u rasprave sa novinarima od kojih je zahtevao da mu, kako je formulisao, postavljaju prava pitanja. Više puta je tražio i da mu se "pojasni" šta se pokušavalo prethodne tri nedelje (tokom kojih je vladalo pojačano interesovanje medija za događaje koji su prethodili i same uzroke nesreće), ali i spekulacije koje su se pojavile u javnosti da je neko namerno hteo da ubije one koji su se u helikopteru nalazili.

Vučić je naglasio i da se od kada je došao na vlast vrši "lov na veštice" i dodao je da on nikada nije krivio svoje političke protivnike za nesreće koje su se dešavale u vreme dok su oni bili na vlasti.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG