Subota, 30. april/travanj 2016, 20:48 CET

  Srbija

  Vučić: Nakon afere prisluškivanja slede promene

  Aleksandar Vučić
  Aleksandar Vučić
  Da li će afera prisluškivanja, koja je nivo tenzija u Srbiji podigla gotovo do paranoje, zatresti same temelje vladajuće koalicije?
   
  Sagovornici Radija Slobodna Evropa, iako ocenjuju da odnosi u vladi, preciznije, relacije između premijera i prvog potpredsednika Vlade, nisu ni izbliza tako idilični, smatraju da to neće toliko zaljuljati čamac pre samo tri meseca formirane parlamentarne većine.
   
  Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade, najavio je, kako je rekao, određene promene do kojih će morati da dođe nakon što do kraja sedmice iznese podatke o nadzoru komunikacija najviših državnih funkcionera:
   
  „Rekao sam da ću do kraja nedelje - kao što sam vam rekao i da ću izaći sa informacijama o „Politici“, „Novostima“ i „Dnevniku“, kasnio sam bio dva dana, a ovog puta neću kasniti – da ću, dakle, pre ponedeljka reći sve što imam da kažem po tom pitanju“.
   
  Kad je reč o promenama koje je najavio, Vučić nije iznosio više detalja. Na kojim nivoima će promena biti, to ćemo videti, rekao je novinarima u Skupštini Srbije, dodavši samo da će tu biti „vrlo interesantnih stvari“.
   
  Dan ranije, podsetimo, Vučić je najpre na svom Fejsbuk profilu, a potom i zvaničnim saopštenjem svog kabineta, obznanio da je „šokiran lažima“ koje pojedini predstavnici MUP-a i Vlade Srbije plasiraju u pojedinim medijima povodom prisluškivanja najviših državnih funkcionera.
   
  Treba sačekati rezultate istrage o tome da li je bilo prisluškivanja najviših državnih funkcionera i ko je to naredio. „Ukoliko je svega toga bilo, to je zaista skandal“, kazala je potpredsednica Vlade Suzana Grubješić.
   
  Da li će afera prisluškivanja ili „Balkanski špijun“, kako su je neki mediji prozvali, zatresti temelje Vlade Srbije, stare tek nešto više od 100 dana?
   
  Najpre se postavlja pitanje na koga je Vučić mislio kada je rekao da je šokiran lažima koje u vezi sa prisluškivanjem državnih funkcionera u medijima plasiraju pojedini predstavnici Vlade.

  Borba oko ključnih poluga u policiji
   
  Politički analitičar i profesor Novosadskog univerziteta Jovan Komšić na to pitanje ovako odgovara:
   
  „Ja ne znam da li je ciljao na Dačića, ali će verovatno bolji evidentičari svih javno-mnenjskih poruka i saopštenja u Srbiji ovih dana moći preciznije da kažu da li je, osim direktora policije i ministra Dačića, još neki predstavnik Vlade davao izjave. Koliko ja znam – nije, tako da je ta poruka dovoljno precizna da usmeri na kolektiv na koji se misli, dakle, na zvaničnika Vlade, ali i dovoljno uopštena da daje šanse autoru te poruke da sutra kaže – ne, nisam ja mislio to, ja sam mislio nešto drugo“, komentariše Komšić.
   
  Ni novinar nedeljnika „Vreme“ Filip Švarm nije imao dilemu na koga je Vučić ciljao tim delom izjave:
   
  „Pa, ne bih rekao da je, na primer, ciljao na Rasima Ljajića; ne verujem da je, na primer, ciljao ni na svoje ministre iz Srpske napredne stranke. Mislim da je pre svega gađao Dačića. Taj drugi deo njegove izjave pokazuje da, očigledno, između predsednika Vlade i prvog potpredsednika stvari nisu ni izdaleka onako idilične kako oni to predstavljaju“, kaže Švarm.
   
  On dodaje da sve ovo ne mora nužno da završi padom Vlade, ali da to u svakom slučaju to govori o borbi između SPS-a i SNS-a, Dačića i Vučića, oko kontrole ključnih poluga u policiji, a verovatno i u drugim organima u državi:

  “Rekao bih da je ta čitava priča o kontroli moći. Mislim da Vučić smatra da se dobar deo moći nalazi u policiji i, uopšte, u represivnim organima, s obzirom na to da je toliko insistirao da bude koordinator svih tih službi. Naprosto, reč je o tome da se uspostavi neka vrsta političkog monopola nad organima sile – mislim da je to ono što je Vučiću važno“, smatra Filip Švarm.
   
  Jovan Komšić kaže da iako Vučiceva izjava upućuje na neslaganja u vladi, ona, ipak, ne svedoči o pokušaju izazivanja ozbiljne krize koja bi mogla zatresti same temelje vlade:
   
  „Ako bilo koji segment aktulene Vlade Srbije bude imao nameru da destabilizuje političku scenu, da najavi nova velika odmeravanja snaga, mislim da nijedan segment u Vladi Srbije u ovom momentu ne može ići sa tim scenarijem jer je ulog vrlo veliki i konsekvence vrlo rizične; posledice, dakle, mogu biti neprijatne i po same aktere koji kalkulišu mogućim novim izborima. Mislim da to, ipak, neće biti ishod ovih nesaglasnosti u Vladi Srbije, kako bih ih ja nazvao“, ocenjuje Komšić.

  Branka Trivić

  trivicb+yahoo.com

  Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Anonimni posjetilac
  08.11.2012 08:43
  Treba bre iznajmiti Goli Otok od Hrvata i tamo smestiti ove naše kriminalce

  Ime: Petar
  08.11.2012 08:28
  Srbija treba da donese zakon i da registruje vlasnike mobilnih telefona, k'o što je Milloooooo uveo, pa brate ko god šta zucene protiv vlasti da se pretraživačem za tren oka pronađe i da se neprijatelj u korenu sasiječe a ne ovako da se nagađa jeste-nije bilo prisluškianja i da se kasno reaguje.
  Zatim treba doneti zakon da nova vlast može slobodno čitati elektronsku poštu, a i pisma i pošiljke koji idu preko pošte, svih firmi i fizičkih lica jer šta tu ima da se krije od vlasti, da se imenuju komesari iz redova SNS (koje bi savetnik Mongomeri obučio) da vrše cenzuru štampe kako nebi šta loše bilo objavljeno, da se sve knjige koje su od 5,10,2000, godine objaljene u Srbiji, ili prevedene od stranih pisaca, prekontrolišu i prečisti "žito od kukolja", a da se ono što je Šešelj pisao i piše sve spali, da se sve radio i TV emisije javnog servisa emituju sa zakašnjenjem od 1 sat pošto ih komesar pregleda, da sve komercijalne TV i radio kuće prethodni dan moraju dostaviti vlasti program za naredni dan šta će emitovati kako bi to bilo odobreno, da sve firme i preduzetnici moraju donijeti tromesečni, godišnji i petogodišnji plan rada i razvoja i predočiti stručnjacima iz vlasti da daju saglasnost, itd,itd.
  Samo na ovaj način može se zavesti red u Srbiji i promeniti svest nesavesnog naroda i stvoriti uslovi da SNS u savezu sa Dinkićem popravi ekonomsku situaciju u zemlji, ispravi sve nepravilnosti i uvede blagostanje.
  Da se obavezno zabrane svi štrajkovi i manifestacije za 5 godina, osim parade ponosa, da se obavi bratimljenje sa Hašimom Taćijem i da se prizna nezaisnost južne pokrajine...., da se strancima prodaju rečna korita i zemlja oko reka kako bi pravili vetrenjače i mini hidro centrale a da naš narod ide da živi u brda pošto nezna da koristi ravnice i rečna korita...., da se uvede obaveza pečenja šljivovice po receptu našeg novog voljenog predsednika a ne po standardima razvijenog sveta, i da ne nabrajamo dalje.


  Ime: Monti
  08.11.2012 01:14
  Zna Vucic ko je krivac. Problem je sto je krivac (Dacic) premijer vlade plus ministar MUP-a i policije.Ovo drugo mu sluzi da sazna sta ministri u vladi (zajedno sa Vucicem i predsednikom Nikolicem) pricaju medju-sobom kada su nasamo kao i u spavacim sobama sa svojim zenama. Dovoljan razlog za ekslpoziju gneva i nesporazume jer Dacic vise zna o njima -nego oni o njemu. Jedino resenje je ukinuti Dacicu jedno od ova dva radna mesta. Neka se opredeli...glavni shef (premijer) ili glavni spijun (ministar MUP-a).

  Ime: Poaro
  07.11.2012 21:08
  "Ludo" je ovo vreme, svak svakome vuk ili vučić u najmanju ruku.
  Preterivanje. Treba biti gospodin pa otmeno kazati ljudima iz policiji da će ih smeniti zato što su puleni prethodne vlasti a ne ovako praviti budalastu prestavu o tobožnjem opasnom prisluškivanju pa zbog toga ih smeniti.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Poplava srušila stambenu zgradu u Keniji

  Spasilačke ekipe u glavnom gradu Najrobiju tragaju za preživelima... Najmanje sedam osoba je stradalo, dok je nepoznat broj onih koji su zarobljeni ispod ruševina.

  Sadrove pristalice upale u zgradu parlamenta

  Stotine, uglavnom mladih Sadrovih pristalica uzvikivale su parole i mahale zastavama unutar parlamenta, pošto su uspeli da probiju barikade i uđu u "zelenu zonu". Prethodno, sednica skupštine, na kojoj je trebalo da se potvrde novi članovi vlade, otkazana zbog nedostataka kvoruma...

  Novi napadi na Alepo, Keri sutra u Ženevi

  Prema navodima Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sedištem u Londonu, od 22. aprila, blizu 250 civila stradalo je u gradu u kojem se vladine snage i pobunjenici bore za prevlast. U današnjim napadima, najmanje pet...