Dostupni linkovi

Vučić na severu Kosova: Ne obećavam vam kule i gradove


Aleksandar Vučić u Zdravstvenom centru u Severnoj Mitrovici
Aleksandar Vučić u Zdravstvenom centru u Severnoj Mitrovici

Premijer Srbije Aleksandar Vučić jednodnevnu posetu severu Kosova završio je predizbornim skupom u Zubinom Potoku. Prethodno je obišao hidroelektranu Gazivode za koju je u u više navrata tokom dijaloga sa Prištinom delegacija Beograda stavila do znanja da neće odustati od hidrosistema Gazivode koji učestvuje i do 40 odsto u bilansu električne energije severnog dela, zbog njegovog značaja za elektroprivredu severa.

Ranije istog dana Vučić je obišao Leposavić, Banjsku i Severnu Mitrovicu.

Premijer Srbije je u Zdravstvenom centru u Severnoj Mitrovici otvorio Onkološko odeljenje i skener centar i najavio nova ulaganja u infrastrukturne projekte.

"Ne mogu da vam obećam kule i gradove, i med i mleko to mogu da rade neozbiljni i neodgovrni ljudi ali sam siguran da će polako i stabilno da se popravlja vaš životni standard. Što se tiče Srbije mi nikad nismo odustajali iako mnogi nisu verovali, iako je bilo paničnih reakcija i mnogo političkih koje su služile samo tome da neko negde izvuče korist za sebe a ne da realno sagledava problem", rekao je Vučić.

“Naša situacija nije ni malo laka, ni malo jednostavna. Ali onoliko koliko budemo snažni u Evropi i svetu, onoliko koliko budemo ekonomski snažni, utoliko ćemo moći jasnije, čvršće, istrajnije da štitimo interese našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Vi treba da znate mi se vas nikada nećemo odreći, mi se vama ponosimo,a ne stidimo se. Vi ste na braniku otadžbine, vi ste ti sa kojima ćemo uvek da budemo i sve što država Srbija može da uradi, sve što država Srbija može da pomogne a da ni na koji način ne uvredi nekog drugog, da ne uradi ništa protiv nekoga drugoga, mi ćemo to da radimo”, istakao je Vučić.

Vučićevoj poseti prethodio je incident u Zubinom Potoku, gde je u noći između subote i nedelje bačena bomba na dvoranu u kojoj je planirano završno obraćanje srpskog premijera. O tome možete opširnije pročitati OVDE.

Direktor Zdravstvenog centra Milan Ivanović rekao je da Vlada Srbije ulaže velika sredstva i omogućava nova zapošljavanja, te da je izdvojila sredstva u iznosu od 640 hiljada evra u dva vitalna programa i najvazniji projekat u zdravstvenom centru, a to su onkološko odeljenje i multislajsni skener.

“Doneta je odluka o transformaciji Zdravstvenog centra u Kliničko-bolnički centar. To znači novi viši nivo organizovanja, to znači i veći budžet, kadrovsko jačanje, veće zapošljavanje, a i veće plate", rekao je Ivanović.

Premijer je otvorio i novu zgradu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Mitrovici, a dekan fakulteta prof. dr Rade Grbić istakao je da novi objekat pokazuje da se ostvaruju dva cilja, unapređenje nivoa nastave i naučno-istraživački rad.

Pre Severne Mitrovice, Vučić je obišao flotaciju Trepče u Leposaviću, rekavši da je Trepča kičma opstanka srpskog naroda na severu Kosova.

"Onaj ko nije jak u svetu, onaj ko nema dovoljno prijatelja u svetu, taj ni na koji način ne može da zaštiti srpski narod na KiM. Zato nam je potrebna snažna, jaka, slobodna i ujedinjena Srbija, a ne podeljena i rascrpkana svađama. Zato je važno da imamo snažan uticaj i u Briselu, i u Berlinu, i u Moskvi i na svakom drugom mestu", kazao je on.

Vučić i vladika Teodosije u manastiru Banjska
Vučić i vladika Teodosije u manastiru Banjska

Vučić je naveo da će Trepči da pomogne onoliko koliko je Srbija u mogućnosti, te se uposlenima zahvalio na tome što su istrajali.

"Želim da vam se zahvalim na posvećenosti i na tome što ste uvek štitili našu Trepču, i što ste uvek želili samo da radite na njoj. Da budemo svoj na svome, i ništa više ne tražimo, i nikome ne pretimo", poručio je Vučić u Leposaviću.

"Svoj narod na KiM nikada nećemo ostaviti, uvek ćemo da brinemo o vašoj bezbednosti i o vašoj sigurnosti. Mi smo deo istog naroda, vi ste deo naše države, i uvek na isti način ćemo da se ponašamo i nikakvu razliku nećemo da pravimo", poručio je on.

Vučić je obišao i manastir Banjska, radove na izgradnji banjsko-turističkog kompleksa "Rajska banja" koji sa sedam miliona evra finasira Vlada Srbije preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U svom obraćanju premijer Vučić je istakao da će Republika Srbija nastaviti da pomaže obnovu svih bisera kulturne baštine na Kosovu i stvarati bolje uslove za život na ovom području.

U delegaciji sa premijerom Srbije su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar za rad zapošljavanje boracka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić, kao i ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi Ljubomir Marić.

A, mišljenja žitelja Severne Mitrovice o poseti srpskog premijera su različita:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG