Dostupni linkovi

Vučić: Javnost će saznati dve važne stvari o padu helikoptera


Srušeni helikopter u kojem je poginulo sedmoro ljudi
Srušeni helikopter u kojem je poginulo sedmoro ljudi

Jedino je premijer Aleksandar Vučić, danas (30. mart), kada ističe rok za predaju izveštaja druge, tehničke komisije o padu vojnog helikoptera 13. marta, rekao novinarima nešto konkretno.

Prvo, da je pročitao izveštaj, za razliku od ministra odbrane i ministra policije koji su negirali da su ga imali u rukama. Drugo, da u izveštaju "nema Bog zna šta spektakularno", da je bilo tehničkih propusta ali da oni nisu odlučno doprineli nesreći. Dodao je još da postoje dve važne stvari koje će javnost saznati.

Premijer se, pri tom, nada da će detalje o nesreći saopštiti ljudi iz tužilaštva.
Posle ove poruke, postoji, rekli bismo, realna šansa da se i Tužilaštvo oglasi gotovo tri nedelje nakon tragičnog udesa vojnog helikoptera na aerodoromu "Nikola Tesla" koji je pao u akciji spasavanja obolele bebe iz Novog Pazara.

Svih sedam osoba u helikopteru je stradalo.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, podsetimo, odmah je dao nalog za formiranje dve komiisje, jedna sa rokom do 18. marta koja je ispitivala odgovornost, druga tehničke detalje vezane za nesreću sa rokom 30. mart. Izveštaj prethodne komisije predat je Tužilaštvu u čijoj je nadležnosti i odluka o objavljivanju njenog sadržaja. Iz premijerove izjave jasno je da je postupak i za drugi izveštaj isti. Jedino nije jasno kako je moguće da izveštaj nije bio u rukama ministra odbrane Bratislava Gašića koji je izjavio:

Bratislav Gašić
Bratislav Gašić

"Jedino što mogu da vam kažem je da je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković formirao dve komisije koje treba da utvrde zašto je došlo do pada. On je to uradio kako nalažu pravila službe i utvrdio rok do kada izveštaj treba da bude završen. Ja izveštaj još nisam dobio, ali očekujem da ću ga danas dobiti", rekao je Gašić.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković tvrdi da nikome nije u interesu da se krije bilo šta o tragediji kod beogradskog aerodroma.

"Javnost može da očekuje izveštaj jer su javno najavljeni. S obzirom da to nije nešto čime se neposredno bavim, ne mogu da vam dam odgovor na pitanje kada. Svakako da će biti predstavljen javnosti i da nikome nije u interesu da se bilo šta krije kada je upitanju ta tragedija. Samo budite strpljivi i sačekajte", poručio je Selaković. On očigledno manje zna od premijera koji je bio precizniji: Tužilaštvo će se oglasiti danas ili sutra.

Tehničku komisiju, podsetimo,formirao je komandant Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane general Ranko Živak, a u njenom sastavu su predstavnici Vazduhoplovstva - piloti, mehaničari, tehničari i lekar. U Komandi vazduhoplovstva uputili su nas na Ministarstvo odbrane rekavši da će ono tokom dana saopštiti informaciju kojom raspolaže.

Podsetimo, general Diković je na prvoj pres konferenciji posle nesreće obećao da će javnosti biti saopšteni nalazi obe komisije i one koja ispituje odgovornost za nesreću, i druge koja istražuje tehničke detalje. Prva komisija je 18. marta predala izveštaj, ali je on prosledjen Republičkom javnom tužilaštvu i nije dostupan javnosti do dan danas. Tužilaštvo, inače, treba najpre da utvrdi da li je tragedija splet nesrećnih okolnosti ili ima sumnji da je počinjeno krivično delo. U prvom slučaju nema posla za Tužilaštvo, u drugom se pokreće istraga protiv poznatog ili nepoznatog izvršioca.

Javnost od nesreće do danas postavlja pitanje zašto ostaje bez ikakvih informacija. Načelnik Generalštaba Ljubiša Diković je odmah posle nesreće obećao pravovremeno informisanje javnosti.

XS
SM
MD
LG