Dostupni linkovi

Vrijeme i mjesto ubojstva Nemcova imaju “simboličko značenje”


Autor: Valentin Barišnikov (Priredila Mirjana Rakela)

Istraga o ubojstvu ruskog oporbenog političara Borisa Nemcova je u tijeku i nadziru je visoko pozicionirani policajci. Ipak,analitičar Andrej Soldatov je uvjeren da ubojice nikada neće biti izvedeni pred lice pravde.

Ubojstvo Borisa Nemcova dogodilo se samo nekoliko koraka od Kremlja,u jednom od najstrože nadgledanih mjesta u Moskvi. Ipak, Andrej Soldatov, urednik portala Agentura.ru i autor nekoliko knjiga o ruskim specijalnim i sigurnosnim snagama, uvjeren je da kriminalci nikada neće biti izvedeni pred lice pravde.

"Kao prvo, nakon dugo vremena dogodilo se ubojstvo ili " likvidacija, ako mogu koristiti taj termin, na tako visokoj razini", kaže Soldatov.

"Drugo, naručeni zločini i ubojstva koja su provedena na nižoj razini nisu nikada riješena. Prvi slučaj koji mi pada na pamet je ubojstvo novinarke Ane Politkovskaje, gdje je službeni stav vlasti da je slučaj riješen, jer su napadači uhvaćeni, no još uvijek nema odgovora na pitanje koji je bio njihov motiv i tko je naručio ubojstvo. U slučaju Nemcov, čini mi se da čak ni napadači neće biti uhvaćeni", smatra Soldatov.

Soldatov upozorava da se prenaglašeno barata snimkom nadzorne kamere, ističući da je ona vrlo nejasna i da je trenutak kriminalnog čina zaklonjen kamionom za čišćenje ulica:

Soldatov kaže da ga video snimka nije uvjerila da je kamion bio dio zavjere u ubojstvu Nemcova.

Ostaje nejasno da li postoje bolje snimke s drugih nadzornih kamera u blizini mjesta zločina. Dnevnik „Kommersant“ izvjestio je 2. marta da ostale kamere u vrijeme ubojstva nisu funkcionirale, ali istražitelji su negirali pisanje dnevnika.

"Kommersant" je također citirao istragu koja tvrdi da ubojstvo nije obavio „profesionalac“ jer su korišteni meci stari 20 godina.

Soldatov se ne slaže s tom teorijom i tvrdi da samo mjesto gdje je počinjen zločin pokazuje da je postojao visok stupanj koordinacije."Uvjeren sam da je u ubojstvu sudjelovalo više ljudi,možda čak i nekoliko timova", kaže on.

Logistiku ubojstva, na uskom i prometnom mostu gdje je "vrlo teško biti nezamijećen, bilo u automobilu ili čak pješice" i gdje je iznimno teško osigurati bijeg automobilom pokazuje da je ubojstvo bilo pažljivo planiranoi koordinirano.

Bilo je mnogo jednostavnije zaskočiti Nemcova na ulasku u zgradu gdje je stanovao. To bi zahtijevalo manje ljudi“, tvrdi Soldatov. Međutim, ubojice su se umjesto toga odličili na "vrlo složenu operaciju koja je tražila sudjelovanje velikog broja osoba s visokom razinom pripreme".

"Želim to naglasiti , jer je to vrlo važno", kaže on. "Osnovna obuka specijalnih snaga GRU (Ruska vojna obavještajna služba) ne bi bila dovoljna za ovako nešto – to je morao obaviti vrlo profesionalni tim."

Soldatov dodaje da su, ne samo mjesto, već i vrijeme ubojstva odabrani kako bi se "poslala poruka".

Likvidacija se dogodila samo dva dana prije planiranog skupa opozicije i sigurno je da su vlasti vrlo pozorno pratile Nemcova. Transkripti njegovih privatnih telefonskih razgovora su više puta u posljednjih nekoliko godina procurili u medije bliske Kremlju, što dodatno pokazuje da je on bio pod nadzorom.

"Očito je da bi bilo mnogo jednostavnije provesti takvu operaciju tjedan dana nakon planiranog protesta“, smatra Soldatov. "No, iz nekog razloga, odlučeno je da se to obavi upravo u tom momentu što pokazuje da je ubojstvo Nemcova imalo simboličko značenje."

On napominje da, iako je utvrđeno da su vlasti pratile Politikovskaju mjesecima prije nego što je ubijena, nema informacija da je taj „nadzorni materijal“ predat istražiteljima i nema dokaza da su istražitelji ispitivali one koji su je slijedili i pratili sve njene kontakte.

XS
SM
MD
LG