Utorak, 01. decembar/prosinac 2015, 15:39 CET

Svijet

Vrhovni sud Pakistana traži hapšenje premijera

Protesti u Islamabadu
Protesti u Islamabadu
Pakistanski Vrhovni sud je naredio hapšenje predsjednika vlade zbog  korupcijskog skandala vezanog uz izgradnju energetskih projekata.

Sud je dao vlastima 24 sati da uhapse premijera Raja Perveza Ashraafa  i još petnaestoricu, te da  u srijedu budu privedeni pred suca.

Aktualni šef vlade je pokrenuo velike projekte dok je bio ministar energetiku  2008 - 2011. No, njegovo ime kasnije se pojavilo medju onima koji su od tih projekata imali i najviše koristi.

Ashraf je prvi put pozvan  pred istražno povjerenstvo za borbu protiv korupciju u aprilu. Zanijekao  je primanje mita za planove koje je odobrio  u 2010.

Raja Pervez Ashraaf  je u više navrata bio kritiziran zbog  neuspjeha da riješi ozbiljnu nestašice struje u Pakistanu.

Zahtjev Vrhovnog  suda uslijedio je nakon demonstracija koje je prevodio svećenik Muhammed Tahir-ul-Qadri. Tisuće demonstranata je tražilo ostavku vlade u Islamabadu. Vjeruje se da je Qadri  potpomognut od strane moćne  pakistanske vojske.

Glavni premijerov  savjetnik, Fawad Chaudhry, osudio  je naloga suda, rekavši kako se "bez sumnje" radi o  dogovoru  vojske   i Vrhovnog  suda koji pokušavaju zajedno rušiti    vladu.

Protesti u PakistanuProtesti u Pakistanu
x
Protesti u Pakistanu
Protesti u Pakistanu
Televizijske snimke  pokazuju demonstrante koji  proslavljaju odluku suda kao veliku  pobjedu nad vladom.

U Karačiju, financijskom središtu Pakistana, nakon vijesti o nalogu za hapšenje premijera opali su burzovni indeksi. 

Istodobno je ministar pravde je saopćio da se opći izbori u zemlji trebaju održati polovicom maja, kako je to i planirano. 

Raja Pervez Ashraf postao premijer u junu  prošle godine nakon što je Vrhovni sud „razvlastio“ njegovog prethodnika, Yousufa Razu Gilanija, zbog nepoštivanje suda.

Gilani je odbio provesti nalog suda i od  švicarskih vlasti zatražiti da ponovno pokrenu  slučaj  protiv predsjednika Pakistana Asifa Alija Zardarija zbog korupcije.

U zemlji koja se bori sa korupcijom , snažni  su medjuvjerski sukobi i česti napadi na manjinske šiite.

Vlada se suočava i s talibanskom pobunom na granici prema Afganistanu.

Nejasno je koliko će posljednji dogadjaji dodatno  zakomplicirati  prilike u zemlji koja posjeduje  nuklearno naoružanje.

Mirjana Rakela

rakelam+rferl.org

Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana.

Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.