Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 01:16 CET

  Vremeplov

  6. decembar: Moskva, Varšava, Teheran, ...

  Willy Brandt, Varšava, 1970.
  Willy Brandt, Varšava, 1970.

  6. decembar (prosinac) je tri stotine četrdeset prvi dan godine po gregorijanskom kalendaru.  Do kraja godine preostalo je još 25 dana.


  1774. - U Austriji stupio na snagu Edukativni statut Johana von Felbigera, prvi državni edukativni sistem u svijetu.


  1941.  – Počela protuofanziva Crvene armije protiv Njemaca, u borbama za Moskvu. Njemačke snage stigle su na samo 25 kilometara od grada, a do kraja februara pomjereni su na 200 kilometara od Moskve.
   

  1942. – U Bosanskom Petrovcu, za vrijeme Drugog svjetskog rata, osnovan je Antifašistički front žena (AFŽ), ženska društveno–politička organizacija.
   

  1970. - Poljski lider Vladislav Gomulka i njemački kancelar Willy Brandt potpisali su u Varšavi sporazum o normalizaciji poljsko-njemačkih odnosa. Kancelar Brandt je tom prilikom na koljenima pred spomenikom poginulim herojima ustanka u Varšavskom getu odao poštu žrtvama njemačkog nacizma.


  2001. - Antitalibanske snage zauzele su glavno skrovište vođe islamskih terorista Osame bin Ladena u planinskom području Tora Bora, na istoku Afganistana, ali Bin Ladena nisu našli.
   

  2005. – Vojni avion u kojem su bili iranski novinari, pri nužnom slijetanju, udario je u stambenu zgradu u Teheranu. Poginulo je najmanje 115 osoba.
   

  2006. - Donji dom australijske skupštine usvojio je zakon kojim se odobrava kloniranje ljudi u terapeutske svrhe, što je gornji dom (senat) već ranije usvojio. Novi zakon dozvolio je proizvodnju ljudskih embriona kloniranjem, radi uzimanja matičnih ćelija.