Subota, 30. april/travanj 2016, 22:43 CET

  Vremeplov

  5. decembar: Mozart, Disney, Albright, ...

  Mickey Mouse, nastao je u filmskoj produkciji Walta Disneya
  Mickey Mouse, nastao je u filmskoj produkciji Walta Disneya

  5. decembar (prosinac) je tri stotine četrdeseti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 26 dana.

  1791.
  U Beču je umro Wolfganf Amadeus Mozart u 35.godini života. Smatra se najgenijalnijim kompozitorom u povijesti muzike, čudom od djeteta koji je već sa pet godina održavao koncerte. Rodio se 27.januara 1756. u  Salzburgu. U njegov opus ubraja se 19 opera, stotinjak violinskih, klavirskih sonata, te gudačkih kvarteta i kvinteta, slijede brojni klavirski i violinski koncerti, desetine simfonija.
   

  1901. – U Chicagu  se rodio Walt Disney, jedan od najmoćnijih osoba svjetskog filma, smatra se najzaslužnijim za afirmaciju crtanog filma.  U njegovoj kreaciji nastaje i Mickey Mouse a filmom ¨Snjeguljica i sedam patuljaka¨ osvaja cak 8 Oscara. Novi val filmske industrije donosi filmove: Pinokio, Dumbo, Pepeljuga, 101 dalmatinac, Trnoružica, Knjiga o džungli…
   

  1931. - Katedrala Krista Spasitelja, Ruske pravoslavne crkve, koja se nalazi nedaleko od Kremlja u Moskvi, srušena je po nalogu Staljina. Na tom mjestu postavljen je bazenski kompleks, a vjerski hram je ponovo sagrađan od 1990.- 2000. prema starim fotografijama i crtežima.
   
  1994. – Rusija zatvara granice prema otcijepljenoj republici Čečeniji, gdje i vlada i oporbeni lideri iskazuju bojazan od ruske intervencije.
   

  1995. NATO odobrava slanje 60.000 vojnika u Bosnu i Hercegovinu radi očuvanja mira postignutog Dejtonskim sporazumom.
   

  1996. – Američki predsjednik Bill Clinton imenuje Madeleine Albright na mjesto državne tajnice. Zakletvu polaže 23. januara 1997. a bila je prva žena na toj funkciji u američkoj povijesti.

  2001. – Afganistanske partije potpisuju sporazum o uspostavi post-talibanske vlade na čelu sa Hamidom Karzaijem.
   

  2009.  - Google na svojim stranicama pokreće rječnik, koji omogućava prevode na 27  svjetskih jezika, kao i prevode s tih jezika na engleski. Korisnici mogu i čuti kako se  odgovarajuće riječi pravilno izgovaraju na engleskom jeziku.
   

  - Danas se obilježava Međunarodni dan volontera.