Petak, 06. maj/svibanj 2016, 13:12 CET

  Vremeplov

  11. decembar: Koch, UNICEF, TAPI, ...

  UNICEF, ilustrativna fotografija
  UNICEF, ilustrativna fotografija

  11. decembar (prosinac), je tri stotine četrdeset šesti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 20 dana.


  1843. – Rođen je Robert Koch, njemački bakteriolog, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1905. godine. Jedan je od osnivača medicinske mikrobiologije, otkrio je uzročnik tuberkuloze, malarije, te uveo liječenje kininom.
   

  1941. – Njemačka i Italija objavile su rat SAD, da bi odlukom američkog Kongresa isti dan objavljen rat  tim zemljama. Poljska je objavila rat Japanu, a Kuba, Kostarika, Nikaragva, Dominikanska Republika i Gvatemala objavljuju rat Njemačkoj i Italiji.
   

  1946. – Osnovan je UNICEF, Međunarodni fond Ujedinjenih nacija za pomoć djeci u zemljama razorenim ratom na Osnivačkoj skupštini UN-a. Financira se u cijelosti dobrovoljnim prilozima vlada i fondacija, te firmi i građana.
   

  1991. – Čelnici  12  europskih zemalja dogovorili su se da uspostave labavi savez sa zajedničkom spoljnom politikom i jedinstvenom valutom do 1999. godine čime su postavljeni temelji za EU.
   

  1992. – Savjet bezbjednosti UN, na zahtjev Makedonije, odobrava upućivanje 800 vojnika UN-a u tu bivšu jugoslovensku republiku.
   

  1994. – Tisuće ruskih vojnika, sa oklopnim vozilima ušli su u Čečeniju, u nastojanju da vrate Moskvi kontrolu u regiji.
   

  2010. – Predsjednici Turkmenistana, Afganistana, Pakistana i Indije potpisali su u Ašgabatu okvirni sporazum o izgradnji plinovoda, TAPI,  koji bi išao od Turkmenistana do zemalja Južne Azije.