Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 08:08 CET

  Vremeplov

  28. novembar: Roosevelt, Churchill, Staljin, ...

  Sovjetski lider, Josif Staljin, američki predsjednik Franklin Roosevelt i britanski premijer Winston Churchill, Teheranska konferencija, novembar 1943.
  Sovjetski lider, Josif Staljin, američki predsjednik Franklin Roosevelt i britanski premijer Winston Churchill, Teheranska konferencija, novembar 1943.

  28. novembar (studeni) je tri stotine trideset treći dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostala su još 33 dana.
   

  1912. – Albanija proglašava svoju neovisnost od Osmanskog Carstva. Ovaj dan obilježava se kao Dan državnosti, ove godine uz posebnu jubilarnu proslavu - 100 godina neovisnosti zemlje.

  1943. – Američki predsjednik Franklin D. Roosevelt, britanski premijer Winston Churchill i sovjetski lider  Josif Staljin u Drugom svjetskom ratu susreli su se u teheranu gdje je održana  - Teheranska konferencija. Bilo je jasno da sile Osovine gube rat, a najviši predstavnici Saveznika suglasili su se o daljnim operacijama na istoku, zapadu i jugu Europe, kako bi se porazila njemačka vojska.

  1954. – Američki romanopisac Ernest Hemingway (1899.- 1961.) dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

  1993. – Za vrijeme rata u BiH u Sarajevu u blizini mosta Drvenija pala je monobacačka granata ispaljena sa srpskih položaja i ubila sedam a ranila četiri osobe. Masakr na Drveniji bio je jedan u nizu masakara koji su se desili za vrijeme opsade Sarajeva.

  1994. – Referendumom građani Norveške odbili su priključenje Europskoj uniji.

  2010. – Komunistička partija Moldavije osvojila je solidnu većinu na parlamentarnim izborima .