Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 04:20 CET

  Vremeplov

  24. decembar: Mesić, Medvedev, ...

  Stjepan Mesić
  Stjepan Mesić

  24. decembar (prosinac) je tri stotine pedeset deveti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 7 dana.
   

  1924. – Albanija postaje republika.
   

  1934. – Rodio se u Orahovici Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i bivši predsjednik  predsjedništva SFRJ.
   

  1979. – Lansirana je prva europska svemirska raketa ¨Ariane¨.
   

  1979. – Oko 80.000 sovjetskih vojnika upalo je u Afganistan kako bi svrgnuli čelnika komunističke partije, Hafizullaha Amina, te ga zamijenili sa Babrakom Karmalom, koji je bio naklonjen Moskvi.
   

  1999.¨Mali princ¨, najpoznatija novela francuskog pilota Antoinea de Sainta-Exuperyja, proglašena je za knjigu 20.stoljeća u Francuskoj. Knjiga je prevedena na preko 180 svjetskih jezika i prodana u više od 80 milijuna primjeraka, tako da spada u jednu od najprodavanijih knjiga svijeta.
   

  2009. – Ruski predsjednik Dmitri Medvedev donosi odluku o smanjenju budžeta ministarstva policije za dvadeset posto.
   

  24.12. – Danas je dan prije Božića, kada se slavi rođenje Isusa Krista. ¨Badnjak¨ je takođe ime za drvo koje se pali na ognjištu.  Po gregorijanskom kalendaru danas katolici i protestanti slave Badnjak, dok po julijanskom kalendaru Badnjak pada 6. januara i tada ga slave pravoslavni vjernici.