Subota, 30. april/travanj 2016, 07:16 CET

  Vremeplov

  4. decembar: UN, NATO, EU, ...

  UN, ilustrativna fotografija
  UN, ilustrativna fotografija

  4. decembar (prosinac) je tri stotine trideset deveti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 27 dana.
   

  1971. – Vijeće sigurnosti UN-a saziva vanrednu sjednicu kako bi se razmotrilo pogoršana  situacija između Pakistana i Indije.
   

  1995. – Prethodnica NATO trupa, čiji dolazak je planiran kao dio primjene Dejtonskog mirovnog sporazuma, sletjeli su na sarajevski aerodrom.
   

  1995. – Ministri spoljnih poslova EU na skupu u Brusselu suspendirali su sankcije Jugoslaviji uvedene 1992. zbog umiješanosti u rat u Bosni i Hercegovini.
   

  2001. – Izraelske snage ulaze u nekoliko palestinskih gradova na Zapadnoj obali, te zauzimaju međunarodni aerodrome u Gazi.
   

  2003. – Srbijansko tužilaštvo za ratne zločine podiže svoju prvu optužnicu protiv osam osoba koje se terete za počinjeni masakr u Vukovaru, u Hrvatskoj, 1991. godine., gdje je ubijeno preko 200 civila.
   

  2008. – Iračko tročlano erbitražno vijeće odobrilo je sigurnosni pakt sa SAD-om, te postavljanje trogodišnjeg roka za potpuno povlačenje američkih vojnika iz ove zemlje.