Dostupni linkovi

Vraćaju li se mafijaški obračuni na ulice Beograda?


Policija na ulicama Beograda, ilustrativna fotografija
Policija na ulicama Beograda, ilustrativna fotografija
Ubistvo Radeta Rakonjca, nekadašnjeg telohranitelja Željka Ražnatovića Arkana u sred bela dana u jednom beogradskom kafiću, još jednom je otvorilo pitanje da li se na beogradski asfalt vraćaju kriminalni obračuni? Deo građana taj slučaj podsetio je na mafijaška ubistva iz devedesetih, dok policija, sa druge strane, uverava da je reč o izolovanim slučajevima koji ne utiču na njihovu bezbednost.

Tokom ranog popodneva u beogradski kafić upada maskirani napadač sa automatskom puškom, ispaljuje rafal prema nekolicini ljudi i nakon toga beži automobilom koji nešto kasnije policija pronalazi zapaljen. Epilog: smrt muškarca za koga se ispostavilo da je svojevremeno obezbeđivao ubijenog komandanta Srpske dobrovoljačke garde i ranjavanje onih koji su se našli sa njim za stolom. Tipičan scenario za Beograd devedesetih, kada je ovakvih obračuna bilo svakodnevno, deluje da se ponavlja dvadesetak godina kasnije. U policiji za naš program kažu da inteznivno istražuju slučaj koji je poprilično uzburkao ovdašnju javnost, a Državni sekretar MUP-a Vanja Vukić uverava da bezbednost stanovnika prestonice nije ugrožena

“Ovo su pojedinačni incidenti, izolovani incidenti koje će Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Direkcija policije otkriti. MUP i Direkcija vide računa o bezbednosti svih građana i pojedinačni incidenti ne mogu da utiču na celokupnu sliku stanja bezbednosti u zemlji. MUP je gotovo sva teška krivična dela u poslednjem periodu otkrio."

Na pitanje imaju li građani bilo kakvog razloga za strahovanje,Vukić odgovara: "Ne, apsolutno građani nemaju razloga da strahuju.”

Građani sa kojima smo razgovarali, sudeći po iznetim stavovima, nemaju mnogo razumevanja za uveravanja iz policije koji bi trebalo da ih umire. Većinu su poslednji događaji na beogradskim ulicama podsetili na nekada učestale mafijaške obračune, zbog čega se plaše za svoju sigurnost. Česte najave nadležnih o oštrom obračunu sa kriminalom, vide isključivo kao neispunjena obećanja koja se ponavljaju.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00
Direktan link


Danilović: Obračuni podsećaju, ali nisu vraćanje u devedesete

Svega nekoliko dana pre ovog incidenta u Beogradu je ranjen Goran Bojanić, koji se dovodi u vezu sa prošlogodišnjim ubistvom Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića, označenog u Srbiji novim vođom zemunskog kriminalnog klana. Na njega su, kako mediji prenose, napadači pucali iz automobila koji su kao i u slučaju ubistva Radeta Rakonjca zapalili. Dva slična napada u kratkom vremenskom periodu, koji neodoljivo podsećaju na egzekucije od pre dvadesetak godina, kriminologu Zlatku Nikoliću govore da Srbija nikada nije ni uspela da se otrese tereta 1990-ih godina koje su, uz rat na prostoru bivše Jugoslavije, obeležili i ratovi kriminalnih klanova.

“Ovo liči na klasične obračune kriminalaca za robu, teritoriju, prevlast. Nema tu mnogo emocija da bi se oni svetili zbog ovog ili onog. Tako da je osveta vrlo retka u takvim obračunima i ubistvima. Mi iz tih 1990-ih nismo ni izlazili, u svakoj godini, skoro da je egal, je bilo tih obračuna i razračuna. Tako da je to produkt uvođenja novog vrednosnog sistema od 90.-ih nadalje.”, smatra Nikolić.

Ne tako davno, Beograd je bio poprište još jednog mafijaškog obračuna u kome je, naočigled brojnih prolaznika u centru Beograda, brutalno ubijen Nikola Bojović koga je policija smatrala osobom iz vrha kriminalne grupe njegovog brata Luke Bojovića, koji se od hapšenja u Španiji, još uvek nalazi u ekstradicionom pritvoru u toj zemlji.
Rajko Danilović
Rajko Danilović


Ne sporeći da ga sve to mnogo podseća na blisku prošlost kada nije prošao dan bez pucnjave u mafijaškim obračunima, advokat Rajko Danilović ipak ne smatra da se dvadesetak godina kasnije u Beogradu ponavlja isti scenario.

“Činjenica je da je čovek ubijen i da su dvojica ranjena. Da je to jedan od poznatih rukopisa kriminalnog miljea Beograda 1990-ih godina. To podseća na to, ali postoji razlika između vraćanja i podsećanja. Vraćanje znači ponovo praksa, koja se uspostavlja i koja je bila. Podećanje dokazuje da smo mi ustvari prilično, kako bih rekao, nervozni i ne bismo želeli da se ta praksa obnovi – pa reagujemo. Ne daj Bože da je ponovo, ista stvar.”, smatra Rajko Danilović.

U poslednje dve godine u Beogradu su se dogodila tri mafijaška obračuna, od kojih su dva bila krajem prošle, odnosno početkom ove nedelje, sledeći jedan drugi.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG