Nedjelja, 07. februar/veljača 2016, 22:44 CET

  Srbija

  Vojvodina: Četvoro umrlo od hladnoće, vanredna situacija u četiri opštine

  Novi Sad pod snegom
  Novi Sad pod snegom
  Zima je odnela i četvrtu žrtvu u Vojvodini. U pitanju je jedna starica iz opštine Žitište. Inače, ona je druga žrtva u ovoj banatskoj opštini. Treću žrtvu, jednog šezdesetogodišnjeg muškarca, su našli u blizini gradića Kula, dok su prvu žrtvu našli u blizini Novog Sada u jednoj vikendici.

  Posle teškog vikenda u Vojvodini, kada je sneg skoro u potpunosti paralisao Bačku i Banat, u ponedeljak je situacija znatno bolja. U nedelju uveče nije bilo padavina. Ipak je u četiri opštine, u Sečnju, Kikindi, Zrenjaninu i Žitištu proglašena vanredna situacija.
  U Zrenjaninu u toku nedelje u nekim delovima opštine nije bilo struje, a snabdevanje hranom je takođe bilo otežano.

  Na sednici Gradskog štaba je odlučeno da danas neće biti nastave u osnovnim i srednjim škola.

  Prekid nastave je i u opštini Sečanj. Pošto je ova opština naseljena pretežno staračkim domaćinstvima, apeluje se na stanovništvo ukoliko je u mogućnosti da pomogne u čišćenju snega.

  I u opštini Kikinda građani se bore sa snegom, kaže novinarka Kikindskih novina, Ubava Đogo.

  “Ovoga jutra je situacija znatno bolja na ulicama nego protekle noći kada je iz šezdesetak vozila na putevima iz okolnih mesta prema Kikindi spađeno 120 osoba među kojimaq je bilo žene i dece. Na raščićavanju zavejanih ulica u opštini sem raspoloživih vozila zimske službe angažovana je i dodatna teška mehanizacija. Zbog obilnih padavina nastali su i smetovi koji su dostizali visinu i do jedan i po metar. Autobuske linije su obustavljene do daljnjeg. Imali smo problem i sa snabdevanjem osnovnim životnim namirnicama. Zbog teške situacije preduzećima u Kikindi je predloženo da organizuju rad bez zaposlenih iz okolnih sela”, kaže za Radio SLobodna Evropa novinarka Ubava Đogo.

  U pomoć građanima,zavejanim na putevima, pritekle su i jedinice Vojske Srbije. Zbog velikih snežnih nanosa i saobraćajnih nezgoda na nekim mestima u Vojvodini su bile formirane čak 11 kilometara dugačke kolone. Posle višečasovnih problema svi su izbavljeni.

  U Novom Sadu su nakon problema u nedelju svi prioritetni pravci prohodni, kako u centralnim delovima tako i na sremskoj strani grada, izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević. Zimske službe su i dalje na terenu kako bi se ulice što bolje očistile, saopšteno je iz kancelarije gradonačelnika Novog Sada.

  Zbog vremenskih neprilika pokrajinski štab za vanredne situacije je u neprekidnom zasedanju. Danas će razmotriti eventualne dodatne mere koje bi Vojvodina mogla uvesti u saradnji sa republičkim vlastima. Načelink sektora za vanredne situacije MUP-a, Predrag Marić.

  U Vojvodini na lokalnim, regionalnim putevima i autoputu do sada je evakuisano skoro osamstopedeset osoba.

  Snežni talas odneo je tokom vikenda odneo dva života u Vojvodini: prva žrtva je iz Novog Sada dok je druga iz opštine Žitište.

  Ministarstvo saobraćaja donelo je odluku da se prilikom snežnih padavina obustavni teretni saobraćaj na putevima.

  Prema meteorolozima u ponedeljak uveče u Vojvodini ponovo je moguć sneg. Dodatne padavine očekuju se do četvrtka.

  Norbert Šinković

  Diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radijskim novinarstvom počinje da se bavi još u srednjoj školi. Od 2011. dopisnik RSE.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Gaf nedelje

  Nije pronađeno ništa za ovaj widget30861

  Srpski s mukom

  Hoću-neću, ili: Limiti političkog žongliranja

  Odavno je primećeno da je tehniku vladanja Vučića moguće opisati kao permanentnu predizbornu kampanju, što se tumači time da je premijer kroz sada već dugogodšnje političko iskustvo shvatio da mu kampanje najbolje idu od ruke
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  31.01.2016
  Na više od 30 TV stanica u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj kreće nova sezona od 52 epizode “Perspektive” čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava. Serijal Perspektiva kreće sa drugom sezonom i ovo je prva epizoda desetog ciklusa koja govori o mladima Bijeljine. Voditelji i moderator je Marčelo. Serijal se emituje u saradnji sa The National Endowment for Democracy, producent je Mebius Film.

  3100 trudnica zaraženo Zikom u Kolumbiji

  Kolumbijski predsednik Huan Manuel Santoš je rekao da je preko 3.100 trudnica u njegovoj zemlji inficirano virusom Zika koji prenose komarci.

  Rubio predmet kritike tokom republikanske debate

  Republikanski predsednički pretendenti u Americi se pripremaju za prve, velike tradicionalne izbore u kampanji u utorak, odnosno primarne izbore u Nju Hempširu.

  Traganje za preživelima se nastavlja na Tajvanu

  Hiljade pripadnika spasilačkih ekipa na Tajvanu su danas prečišćavale ogromne količine ruševina, tragajući za preživelima snažnog zemljotresa koji je potresao grad Tainan na jugozapadu te zemlje.