Dostupni linkovi

Vojvodina: Hoće li pasti poslednje uporište demokrata?


Skupština Vojvodine
Skupština Vojvodine

Da li će pasti poslednji bastion bivše vlasti, pitanje je koje se nameće nakon rasprava o datumu održavanja izbora u Vojvodini. Ko će u sledećem mandatu vladati pokrajinom nemoguće je prognozirati, kažu sagovornici RSE, ali je izvesno da sledi predizborni politički rat u kom će glavna tema biti korupcija.

Da li će izbori u Vojvodini biti u decembru, kao što se najavljuje iz vlasti, ili do maja iduće godine, važno je pitanje za većinu u pokrajinskom parlamentu koja bi želela da se glasanje održi u redovnom zakonskom roku. Ali kada god budu bili daće odgovor da li Srpska napredna stranka, koja ima vlast na republičkom nivou, može da preuzme vlast u Vojvodini.

“Nemoguće je reći da li će naprednjaci osvojiti vlast. Po mom sudu, nije izvesno da mogu samostalno obezbediti većinu, naprednjaci će možda imati šansu da budu nova većina u pokrajinskom parlamentu u novim koalicionim savezništvima sa delom sadašnjih struktura vladajuće koalicije, ali nije isključeno i da u rezultatu dobijemo četvrti mandat ovog sastava vojvođanske koalicije sa još nekim subjektima”, rekao je za RSE politikolog Jovan Komšić, profesor Univerziteta u Novom Sadu, koji napominje da je situacija kompleksna i da u obzir ne dolazi crno-belo gledanje.

Iako je kohezija pokrajinske koalicije mnogo manja nego što je bila u prethodnim izbornim ciklusima, Demokratska stranka, koja vodi vojvođansku vlast zajedno sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine i Savezom vojvođanskih Mađara, nada se da nedavni miting u Beogradu, prvi posle gubitka vlasti u državi, može da bude pozitivna prekretnica.

Borko Stefanović, funkcioner DS, kaže za RSE da je optimista pred izbore.

“Kampanja će biti onda kada izbori budu raspisani. Mi smo kao cela opozicija u jako teškoj situaciji, pod snažnim udarima režima koji idu od tabloidnog blaćenja, hapšenja, pa do fizičkih obračuna. U ovom tenutku nevezano za kampanju u Vojvodini ili bilo gde drugde neophodno je pokazati da nas je mnogo i da su naše ideje i snaga ono što može da promeni Srbiju na bolje. Rezultat mitinga je upravo to da se budi građanska svest, budi se otpor ovom režimu i ono što je najvažnije ruši se strah”, kaže Stefanović.

Sa druge strane, Zoran Babić, poslanik vladajuće Srpske napredne stranke, tvrdi za RSE da demokrate ne vide realnost.

“Mislim da se Demokratska stranka nalazi još uvek u nekom snu, u nekom magnovenju, jer ukoliko im par hiljada ljudi dovedenih iz svih krajeva Srbije mogu da sačuvaju vlast tamo gde je ne zaslužuju - u Autonomnoj pokrajini Vojvodini, onda su u jednoj velikoj zabludi. Za Srspku naprednu stranku vlast je i obaveza za bolji život građana. Demokratsku stranku su srušili i srušiće je do kraja zato što su radili loše, zato što su radili kriminalno”, kaže Babić.

Pokrajinska vlast, koju petnaest godina predvodi Demokratska stranka, sada je na najvećem ispitu, ali je uprkos debaklu na republičkom nivou i apsolutnoj dominaciji naprednjaka, koji se diče podrškom građana od oko pedeset odsto, Vojvodina uprkos svemu još nepoznanica zbog čega je vrlo nezahvalno prognozirati.

Na osnovu dosadašnjih iskustava, kaže Jovan Komšić, može se predvideti da će u kampanji obe strane koplja najžešće ukrstiti oko korupcije.

“Ovih dana se nekih 18 miliona evra pominje, neki krediti koji nisu vraćeni kada je reč o Razvojnoj banci Vojvodine... Aktuelna vlast u Vojvodini očekuje da ako se produži izostanak efektivnih rezultata na republičkom nivou, novih primera korupcije, partijskog zapošljavanja od strane vladajućih garnitura, verovatno bi ovoj koaliciji više odgovaralo da izbori budu što kasnije, da u javnosti bude što više primera koji mogu biti uverljivi za buduće glasače i za njihova opredeljenja”, ocenjuje Komšić.

Da će ova tema biti dominantna nije novost, jer su birači u Srbiji željni političkog poštenja, jednakosti i ravnopravnosti šansi.

U Demokratskoj stranci, kako se vidi iz stava Borislava Stefanovića, ne veruju da mogu da izgube u Vojvodini.

“Ono što može da odluči, jeste nedostatak bilo kakvih rezultata Srpske napredne stranke kao vlade Srbije. To bi moglo u velikoj meri da građane Vojvodine podstakne da sačuvaju Vojvodinu od naprednjaka i naravno da se ne dozvoli da jedan čovek suštinski formalizuje potpunu kontrolou nad Srbijom – od medija, ekonomije, socijale, do bezbednosti – u svojim rukama, i da preuzme i pokrajinu Vojvodinu”, kaže Stefanović.

Njihovi politički protivnici, iako mesecima pokušavaju da sruše vlast u Vojvodini, tvrde da pokrajinski parlament ne vide kao tvrđavu koju treba osvojiti.

“Za Srpsku naprednu stranku vlast nije ni osvajanje ni gubljenje. Sve to rade građani Srbije koji poštuju iskrenost, znanje, sve one reformske mere koje sprovodi Aleksandar Vučić i SNS. U koliko je za DS tema borba protiv korupcije, onda je to gledanje u ogledalo, gledanje u sebe. Za SNS, naravno da je borba protiv korupcije jedna od tema i naravno da je ta borba sistemska”, kaže Zoran Babić.

Ekonomija će takođe biti udarna predizborna tema jer se u Vojvodini živi daleko lošije nego ranije zbog čega, kako se približavaju izbori, sa obe strane dolaze obećanja da će ova Pokrajina ponovo biti lokomotiva razvoja.

Da li će tom lokomotivom upravljati nova ili stara vlast, zaključuje Jovan Komšić, zavisiće i od sposobnosti demokrata da se konsoliduju.

“Demokratska stranka, ako želi da bude taj stožer, mora da načini niz poteza uključujući konkretnije profilisanje i fizionomiju, koja ipak ne može biti ponuda ostatka starih političkih kardova u novom ruhu”, zaključuje Komšić.

XS
SM
MD
LG