Dostupni linkovi

Vojvođanski Votergejt: Pljušte demantiji, traži se ostavka


Bojan Pajtić
Bojan Pajtić

Pljušte demantiji juče (sreda) iznete tvrdnje vojvođanskog premijera Bojana Pajtića da je bio prisluškivan dok je razgovarao sa predstavnicom američke firme Lidijom Udovički o navodnom reketiranju te komapanije od strane direktora Elektromreža Srbije. Prvo je ministar policije Nebojša Stefanović negirao slučaj, zatim se oglasila i firma od koje je navodno tražen novac. Ta američka kompanija tvrdi da takav zahtev nikad nije dobila. Srpska napredna stranka traži da Pajtić podnese ostavku.

Dok predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić tvrdi da je objavljen transkript telefonskog razgovora između njega i predstavnice američke firme Lidije Udovički autentičan i da je to dokaz da je bio prisluškivan, ministar policije Nebojša Stefanović ponovo odbacuje takvu mogućnost. On je izjavio da je policija saslušala novinara portala Telepromter koji je objavio transkript, Danila Redžepovića, ali da je on odbio poligrafsko testiranje. Dodao je da je u toku istraga.

“On je odbio poligrafsko ispitivanje i na većinu pitanja odgovorio pozivajući se na Zakon o medijima. Ja sam potpuno siguran da nijedna državna institucija nije prisluškivala ni Pajtića ni Lidiju Udovički”, kaže ministar unutrašnjih poslova.

Predsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić kaže da će država istražiti do kraja Pajtićeve navode.

“Država reaguje veoma ozbiljno, nisam se lično time bavio, vidim da su sve mere preduzete. Mislim da je svima jasno, da ako izbegavate da se izjasnite na poligrafu znači da ne govorite istinu ili da nešto krijete“, smatra Vučić.

U međuvremenu stigle su i rekacije na sam sadržaj razgovora u kom predstavnica američke firme Kontinental Vind Partners, Lidija Udovički navodno tvrdi da je prvi čovek Elektromreža Srbije, Nikola Petrović tražio novac od te kompanije. Kontinental Vind Partners je u pismenoj formi, na zahtev Radija Slobodna Evropa, negirao da je iz Elektromreža Srbije stigao zahtev za dodatno plaćanje.

„Kompanija nije nikada, direktno ili indirektno, primila zahtev Nikole Petrovića iz Elektromreža Srbije za bilo kakvo plaćanje u vezi sa priključenjem vetroparka na prenosni sistem, izvan onih koji su precizno i transparentno definisani ugovorima i pratećom zakonskom regulativom koji regulišu ovu oblast.

U vreme kada je navedeno da je ovaj privatni razgovor vođen, pre jedne i po godine, gospođa Udovički nije bila zaposlena ni u kompaniji, ni u bilo kojoj povezanoj kompaniji, niti se trenutno nalazi u stalnom radnom odnosu ili na savetničkoj funkciji u ijednoj od naših kompanija”, stoji u odgovoru.

U transkirptu telefonskog razgovora spominje se i ambasador SAD Majkl Kirbi. U tekstu se navodi da je Pajtić vodio razgovor sa Kirbijem, koji ga je navodno obavestio o drugim malverzacijama direktora Elektromreža Srbije. Iz američke ambasade je saopšteno da ambasador Kirbi nije izjavio to što mu se pripisuje u navedenom razgovoru.

Usledio je i zahtev potpredsednika Izvršnog odbora Vučićeve Srpske napredne stranke, Damira Zobenice da Pajtić podnese ostavku na mesto pokrajinskog premijera, inače jedinog višeg nivoa vlasti u državi koji još uvek nije u rukama naprednjaka i njihovih saveznika.

“Nameće se zaključak da je ovo zaista poslednja kap koja je prelila času i Pajtić mora podneti ostavku na mesto premijera Vlade Vojvodine”, kaže Zobenica.

U međuvremenu reagovalo je i Nezavisno društvo Novinara Vojvodine kao i Nezavisno udruženje novinara Srbije. Esnafska udruženja pozivaju nadležne institucije da se pridržavaju zakona i da omoguće novinarima da štite svoje izvore.

XS
SM
MD
LG