Dostupni linkovi

Vojni analitičar: Mladić namjerno napadao civile


Rene Tunens
Rene Tunens
Posljednji svjedok haškog tužiteljstva protiv zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića opisao je nalaze svoje istrage – o namjernim napadima na civile kao dijela vojne strategije optuženog.

Belgijski vojni analitičar Rene Tunens (Reynaud Theunens) tijekom tri dana glavnog iskaza prikazivao je brojna naređenja koja to dokazuju, odnosno pokazuju praksu koju je optuženi Mladić primijenjivao od hrvatskog ratišta 1991. godine pa do kraja rata u Bosni i Hercegovini 1995.

Prema analizi Tunensa, general Mladić je tijekom cijelog rata izvršavao vojnim akcijama Direktive političkog vodstva bosanskih Srba – o razdvajanju od Hrvata i Bošnjaka. U vojnim akcijama, civili ne samo da nisu pošteđeni, već su sami bili meta napada i protjerivanja. Kao jedan od dokaza koji to pokazuju, prikazano je pisano naređenje zapovjednika srpskih jedinica iz Višegrada iz 1994.godine u kojem prenosi usmenu zapovjed generala Mladića.

„Poruka generala Mladića je citiram – gurajte energično naprijed, ne obazirite se na ovo što se oko nas događa, Turci moraju nestati s ovog prostora. Kraj citata. Kako sam shvatio nije bilo turskih trupa, već se ovo Turci koristi za muslimane, odnosno Bošnjake i to se smatra pežurativnim terminom za muslimansku naciju“, pojasnio je Tunens koji je napomenuo sucima da ni jedan zaključak nije izveo na temelju samo jednog dokumenta.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:39 0:00
Direktan link

Tunens je doveo u vezu 6 strateških ciljeva političkog vodstva bosanskih Srba s konkretnim akcijama koje je general Mladić pokrenuo, a prilikom čega su počinjeni ratni zločini iz optužnice za dvostruki genocid i teror nad Sarajlijama.

„Recimo – spriječiti deblokadu Sarajeva – odnosi se na strateški cilj broj 5 podjele Sarajeva, cilj broj 2 koridori, 3 uklanjanje Drine kao granice, 4 uspostava granica RS na Uni i Neretvi“, naveo je svjedok koji je analizirao niz zapljenjenih ratnih dnevnika optuženog, zapisnika sa sjednica Skupštine bosanskih Srba na kojima je govorio, kao i niz zapovjedi o međusobnom informiranju među jedinicama.

Belgijskog vojnog analitičara s obavještajnim iskustvom iz zadnjeg rata na Balkanu, unakrsno će idući tjedan ispitati obrana generala Mladića kako bi pokušala dovesti u pitanje njegov stručni izvještaj o aktivnoj zapovjednoj kontroli optuženog nad jedinicama VRS-a.

Nakon iskaza Tunensa kao 164. svjedoka, tužiteljstvo će završiti svoj dokazni postupak, koji će se ponovno otvoriti iduće godine samo kako bi se u dokaze uveli nalazi istrage prijedorske masovne grobnice Tomašica.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG