Dostupni linkovi

Vođa talibana mrtav od 2013. godine


Mula Muhamed Omar
Mula Muhamed Omar

Tajnoviti talibanski vođa Mulah Muhamed Omar je mrtav već više od dvije godine, potvrdile su afganistanke vlasti.

Abdul Hasib Sediki, glasnogovornik afganistanske Nacionalne uprave za sigurnost, izjavio je za Radio Slobodni Avganistan da je Mula Omar umro u bolnici u pakistanskom gradu Karačiju.

Ovu vijest je nakon toga potvrdila i afganistanska vlada.

"Mulah Muhamed Omar je umro zbog bolesti u bolnici u Karačiju prije dvije godine i četiri mjeseca," izjavio je ministar za unutrašnje poslove Sedik Sediki.

Mula Omar je bio na čelu talibana od sredine devedestih godina kada je konzervativni islamski pokret proglasio islamski emirat koji je pružio utočište mreži Al Kaida.

Zbog toga su Sjedinje države, nakon napada Al Kaide 11. septembra 2001., raspisale novčanu nagradu za informaciju koja bi vodila ka hapšenju Mula Omara i vođe Al Kaide Osame bin Ladena, kojeg su američki specijalci ubili u Pakistanu 2011. godine.

Zapadne obavještajne agencije su vjerovale da se Mula Omar krio duž nekontrolisane granice između Pakistana i Avganistana. Prema drugim procjenama, on se krio u Kveti ili Karačiju u Pakistanu.

Mula Omar je već nekoliko puta proglašavan mrtvim ali ovo je prvi out da o tome sa sigurnošču govore avganistanski zvaničnici.

Talibanski glasnogovornici do sada su negirali da je Mula Omar mrtav.

Ali Fidai Mahaz, odmetnuta talibanska grupa koja ne podržava mirovne pregovore s afganistanskom vladom, saopštila je prošle sedmice da je Mula Omar mrtav i da je njegov zamjenik Mula Ahtar Muhamed Mansur.

Vijest o smrti Mula Omara dolazi u kritično vrijeme za mirovni proces, uoči drugog kruga pregovora između predstavnika talibana i afganistanske vlade 31. jula.

Na zvaničnoj interne stranici talibana 15. jula je objavljeno saopštenje u ime Mula Omara u kojem se daje podrška mirovnim pregovorima.

XS
SM
MD
LG