Dostupni linkovi

Vlasti BiH zatečene najavom SAD o deportaciji osumnjičenih za Srebrenicu


Imigraciona služba Sjedinjenih Američkih Država priprema deportaciju najmanje 150 Bosanaca i Hercegovaca iz SAD-a zbog sumnje da su učestvovali u ratnim zločinima i "etničkom čišćenju" u ratu u BiH devedesetih godina. Identifikovano je oko 300 imigranata iz zemalja regiona, za koje vjeruju da su, kada su tražili ulazak u SAD u talasu izbjeglica, prikrili učešće u ratnim zločinima.

Oko 150 identifikovanih državljana BiH se sumnjiče da su učestvovali u genocidu u Srebrenici.

"Vlasti SAD neprestano istražuju slučajeve osoba za koje se smatra da borave u SAD a za koje postoje navodi da su počinili zločine u inostranstvu, te poduzima odgovarajuće mjere da bi se osiguralo da u ime žrtava pravda bude zadovoljena", saopšteno je za RSE iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

Ova vijest iznenadila je bosanskohercegovačku javnost i zatekla institucije. Ni u Ministarstvu sigurnosti BiH, kao ni u Ministarstvu vanjskih poslova BiH nemaju zvanične informacije o deportaciji građana BiH.

"Ambasada BiH u Washingtonu i Generalni konzulat u Chicagu za sada nisu dobili zvaničnu informaciju o namjeri imigracionih organa SAD-a da deportuju izvjestan broj državljana BiH zbog sumnje da su učestvovali u ratnim zločinima ili etničkom čišćenju. Što se tiče trenutne situacije u Ambasadi BiH nema niti jedan slučaj koji se vodi po ovim zahtjevima", rekao je Nebojša Regoje, portparol Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Imamo prečeg posla

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je rekao da se vlasti do sada nisu bavile ovim pitanjem.

Bakir Izetbegović, foto: Midhat Poturović
Bakir Izetbegović, foto: Midhat Poturović

"Amerika će nam vratiti naše zločince, a mi ćemo tu da im sudimo. Očigledno da imamo prečeg posla od toga, ali bavit ćemo se time, naravno", rekao je medijima član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Kada je više od 120.000 bosanskih izbjeglica apliciralo za američke vize, sredinom devedesetih godina prošlog vijeka, od njih se zahtijevalo da se izjasne da li su bili pripadnici neke od vojski koje su tada ratovale. No, tada se vjerovalo na riječ izbjeglicama i nisu se detaljno provjeravale aplikacije.

I ranije su provođene deportacije osumnjičenih za ratne zločine, ali nije bilo riječi o tako velikom broju osoba.

Poznavaoci prilika kažu da kako se bliži 20. godišnjica od genocida u Srebrenici, ovaj potez američkih vlasti dobija veći značaj.

Najmanje 150 osoba iz BiH, koji sada žive u SAD-u, se sumnjiči da je učestvovalo u genocidu, kada je ubijeno oko 8.000 muškaraca i dječaka iz zaštićenih enklava Srebrenice i Žepe.

"U Americi i Evropi su se skrivali oni koji su učestvovali u ratu u BiH i genocidu u Srebrenici. I u Srbiji isto tako. Svaka čast na ovom potezu. Nije kasno ni poslije 20 godina: Važno je da pravda stigne bilo kada, da mi žrtve doživimo barem minimum pravde", izjavila je Hajra Ćatić, jedna od srebreničkih majki, koja je izgubila sina, muža i deset članova porodice.

Iz Imigracione službe SAD su poručili da ne žele otkrivati identitete 150 državljana BiH sve dok ne budu i zvanično optuženi. Vjeruje se da proces deportacije neće biti izvršen u skorije vrijeme.

XS
SM
MD
LG