Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 11:51 CET

  Kosovo

  Vlada Kosova razočarana odlukom Brisela, a opozicija vladom

  Zastave Kosova i EU
  Zastave Kosova i EU
  Vlada Republike Kosova izrazila je razočarenje na ovonedeljnu odluku Brisela da Kosovu odloži pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. U međuvremenu, opozicija je razočarana radom vlade Kosova u oblasti evrointegracija.
   
  Vlada Kosova smatra da je veoma štetno da se proces integracije Kosova povezuje sa dijalogom Kosova i Srbije.
   
  Ministarka evrointegracija Vlora Çitaku kaže da je upravo ta povezanost dijaloga sa procesom integracija dovela do zakašnjenja na tom putu, i da je to veoma razočaravajuće.
   
  „U moje ime i u ime Vlade moram izraziti razočaranje što zaključci iz decembra imaju značajnu razliku od zaključaka u oktobru, jer je sada je urađena jedna direktna povezanost evropskih integracija sa rezultatom procesa dijaloga Kosova i Srbije“, kazala je ona.   
   
  Çitaku je dodala i da zbog neslaganja u Briselu, Kosovo zaostaje u procesu evrointegracija, te je izrazila i spremnost vlade da otpočne pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.
   
  U međuvremenu, predsednik parlamentarne komisije za evrointegracije, Lutfi Haziri, inače poslanik opozicionog Demokratskog saveza Kosova, za RSE je izjavio da će ovim ritmom i trendom rada Vlade, Kosovu biti teško da obezbedi datum početka pregovora sa EU u leto sledeće godine.
   
  „Koliko god je Vlada Kosova razočarana Briselom, toliko smo i mi razočarani  vladom. Samom činjenicom da su zatraženi opipljivi rezultati u oblasti vladavine prava, borbi protiv kriminala, javnoj administraciji, ovom dinamikon i ovakvim angažovanjem ne očekujem pozitivne pomake“, kaže Haziri. 
   
  Iako EU nije odredila datum za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, Vlada Kosova je izrazila spremnost da ispuni sve uslove Brisela do kraja januara.
   
  Vladavina zakona, reforma u javnoj administraciji, kulturno nasleđe i trgovina su glavni kriterijumi Brisela, a u kojima Kosovo treba da postigne napredak tokom predstojećih meseci.

  Amra Zejneli

  Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. Radiju Slobodna Evropa se pridružila u maju 2010. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Nikola Grad: Srbija
  14.12.2012 21:03
  Ista ta Kokosovska vlada traži da se put Srbije u EU uslovi dijalogom, a sad kukaju kako to nije fer, kada isto važi i za njih. I još pet zemalja EU ne priznaju Kokosovo, a oni se bune što nema SSPa za njih. Pa Srbija je morala svašta da uradi za taj SSP, pa smo imali i uslovni SSP, pa ovakav, pa onakav, jedva ga potpisasmo.

  Ime: mm Grad: mm
  14.12.2012 18:00
  Koje je to pismo?
  Odgovor

  Ime: mmm Grad: mmm
  16.12.2012 06:19
  isto pismo kao i tvoje ime & grad...
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.