Ponedjeljak, 25. maj/svibanj 2015, 21:33 CET

Kosovo

Vlada Kosova razočarana odlukom Brisela, a opozicija vladom

Zastave Kosova i EU
Zastave Kosova i EU
Vlada Republike Kosova izrazila je razočarenje na ovonedeljnu odluku Brisela da Kosovu odloži pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. U međuvremenu, opozicija je razočarana radom vlade Kosova u oblasti evrointegracija.
 
Vlada Kosova smatra da je veoma štetno da se proces integracije Kosova povezuje sa dijalogom Kosova i Srbije.
 
Ministarka evrointegracija Vlora Çitaku kaže da je upravo ta povezanost dijaloga sa procesom integracija dovela do zakašnjenja na tom putu, i da je to veoma razočaravajuće.
 
„U moje ime i u ime Vlade moram izraziti razočaranje što zaključci iz decembra imaju značajnu razliku od zaključaka u oktobru, jer je sada je urađena jedna direktna povezanost evropskih integracija sa rezultatom procesa dijaloga Kosova i Srbije“, kazala je ona.   
 
Çitaku je dodala i da zbog neslaganja u Briselu, Kosovo zaostaje u procesu evrointegracija, te je izrazila i spremnost vlade da otpočne pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.
 
U međuvremenu, predsednik parlamentarne komisije za evrointegracije, Lutfi Haziri, inače poslanik opozicionog Demokratskog saveza Kosova, za RSE je izjavio da će ovim ritmom i trendom rada Vlade, Kosovu biti teško da obezbedi datum početka pregovora sa EU u leto sledeće godine.
 
„Koliko god je Vlada Kosova razočarana Briselom, toliko smo i mi razočarani  vladom. Samom činjenicom da su zatraženi opipljivi rezultati u oblasti vladavine prava, borbi protiv kriminala, javnoj administraciji, ovom dinamikon i ovakvim angažovanjem ne očekujem pozitivne pomake“, kaže Haziri. 
 
Iako EU nije odredila datum za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, Vlada Kosova je izrazila spremnost da ispuni sve uslove Brisela do kraja januara.
 
Vladavina zakona, reforma u javnoj administraciji, kulturno nasleđe i trgovina su glavni kriterijumi Brisela, a u kojima Kosovo treba da postigne napredak tokom predstojećih meseci.

Amra Zejneli

ZejneliA+bureaumail.rferl.org

Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u Sjedinjenim Državama. Novinarstvom počela da se bavi 2001. godine. Radila kao dopisnik Radio Televizije Kosova, program na bosanskom jeziku, a trenutno je urednik na RTK-Radiju. Radiju Slobodna Evropa pridružila se u maju 2010. godine.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Nikola Grad: Srbija
14.12.2012 21:03
Ista ta Kokosovska vlada traži da se put Srbije u EU uslovi dijalogom, a sad kukaju kako to nije fer, kada isto važi i za njih. I još pet zemalja EU ne priznaju Kokosovo, a oni se bune što nema SSPa za njih. Pa Srbija je morala svašta da uradi za taj SSP, pa smo imali i uslovni SSP, pa ovakav, pa onakav, jedva ga potpisasmo.

Ime: mm Grad: mm
14.12.2012 18:00
Koje je to pismo?
Odgovor

Ime: mmm Grad: mmm
16.12.2012 06:19
isto pismo kao i tvoje ime & grad...

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Novi Sadi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
23.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.