Dostupni linkovi

Vlada Kosova integrisala Civilnu zaštitu u institucije


Civilna zaštita
Civilna zaštita

Na osnovu briselskog dijaloga, Vlada Kosova je u sredu odlučila da raspusti, odnosno da u kosovske institucije integriše 483 pripadnika Civilne zaštite koja deluje na severu Kosova.

Ministarka bez portfelja u Vladi Kosova, zadužena za dijalog sa Beogradom, Edita Tahiri pred vladinim kabinetom predstavila je usaglašene zaključke.

“Zaključci predviđaju zatvaranje svih mesta za praćenje bezbednosti, objekata, kancelarija i depoa, koji su bili na usluzi ovim ilegalnim strukturama, i njihovu predaju institucijama Republike Kosova “, kazala je Tahiri.

Civilnu zaštitu kosovske institucije su smatrale ilegalnim i bezbednosnim strukturama koje je finansirala država Srbija.

Medjutim, u razgovoru za RSE jedan od lidera Srba sa severa Kosova Marko Jakšić kaže da Civilna zaštita nikada nije bila, niti jeste paralelna struktura, već jedna od retkih institucija koja je krajnje odgovorno delovala i deluje, kada su životi građana i njihova bezbednost u opasnosti.

Jakšić smatra da se poslednjim potezima aktuelna vlast u Beogradu i dalje u kontinuitetu odriče Srba i srpskih institucija na Kosovu.

“Pripadnika Civilne zaštite ima oko 800, ovde na severu, a prema Briselskom sporazumu njih oko 480 će biti integrisano u kosovskim institucijama. Dakle, samo po sebi se nameće pitanje o sudbini tih ljudi…da li će na ulicu, od čega će da žive, kakva će biti njihova ljudska I materijalna sudbina, jer nisu u pitanju samo pojedinci, već čitave porodice. Vidimo da se Beograd, zarad ulaska u EU, odriče svojih institucija na Kosovu i Metohiji. A ako se država Srbija odriče svojih institucija, onda se ona odriče i ovog prostora na kome se do juče nalazila. Moram da kažem, da je sve to apsolutno suprotno zvaničnom Ustavu države Srbije, nažalost ova vlast, kao i ona prethodna, radi sve u suprotnosti sa Ustavom Srbije, što predstavlja ozbiljno krivično delo. Još je ostalo da se država Srbija odrekne i prosvete i zdravstva i tada će definitivno prestati da postoji na ovom prostoru”, smatra Jakšić.

On ištiče da su građani sa severa Kosova, i on lično, za jednu ovako bitnu i važnu odluku kao što je raspuštanje Civilne zaštite ponovo saznali sasvim slučajno iz kosovskih medija.

“Po ko zna koji put mi za ovakve stvari saznajemo iz medija, jer Beograd to krije kao ‘zmija noge’ i onda logikom svršenog čina ođednom mi iz Prištine čujemo da se Beograd saglasio I složio sa tim da se pregovori vode, da tako kažem, u tišini i mraku. Zato smatram da su ovde u pitanju zaista nečasni politički potezi čime Srbija, slobodno mogu da kažem, arterijski i venski napušta prostor Kosova I Metohije. Albanci ostvaruju svoj politički cilj, zaokružuju za početak Republiku Kosovo kako bi došli do onog krajnjeg, koji ima za cilj stvaranje Velike Albanije. Jadno je, žalosno i bedno da je takva politička elita u Srbiji i da su Srbi ovde mogli da se bore i protiv UNMIK-a, kasnije i KFOR-a i ostalih međunarodnih institucija ali faktički ne mogu da se bore protiv sopstvene države koja im je ‘zarila’ nož u leđa. Ali naš narod kaže -vlast može da radi šta hoće, ali ne može da radi dokle hoće“, zaključio je Jakšić.

Evo šta u razgovoru za RSE povodom najnovije odluke Vlade Kosova kažu građani Mitrovice.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00
Direktan link

Povodom namere kosovske vlade da rasformira Civilnu zaštitu saopštenjem se danas oglasila i Srpska lista.

“Namera vlade u Prištini da rasformira Civilnu zaštitu, koju nije ni osnovala, predstavlja nevešt pokušaj da se još jednom manje važna tema postavi kao prioritet, koji bi morao da bude rešavan zajedničkim snagama i uz puni konsenzus i politički dogovor”, piše u saopštenju.

U saopštenju koje je potpisao predsednik Liste Aleksandar Jablanović, navedeno je da Civilna zaštita nikada nije bila, niti jeste paralelna struktura.

Jablanović je podvukao da Civilna zastita nije organizovana kao bezbednosna struktura, niti je kao takva delovala u prošlosti.

"Budućnost Civilne zastite i njenu postojanost garantuje sam Briselski sporazum tako što će pripadnici ove službe biti upućeni u druge ustanove koje su osnovale privremene institucije na Kosovu i Metohiji kako bi svojim iskustvom, predanošću i ličnim kvalitetima njihovih pripadnika podigli nivo rada službi u koje se raspoređuju i tako svoje iskustvo i znanje stavili u službu svih građana", rekao je on.

Prema njegovim rečima, po ko zna koji put, ministarka bez portfelja u Vladi Kosova Edita Tahiri nalazi za shodno da ‘prikuplja političke poene obmanjujući građane i iznoseći poluistine u medije i sve to sa zvanične pozicije ministra’.

XS
SM
MD
LG