Petak, 06. maj/svibanj 2016, 20:47 CET

  Srbija

  Vlada ka Briselu, predsednik ka Minsku

  Tomislav Nikolić
  Tomislav Nikolić
  Ima li smetnji na vezama između Andrićevog venca i Nemanjine? Dok čelnici Vlade Srbije odlučnim koracima grabe ka Evropskoj uniji, ispunjavajući uslov za uslovom za sledeći korak na tom putu, prvi stanovnik Andrićevog venca, predsednik Tomislav Nikolić, šakom i kapom odlikuje svoje kolege iz država nastalih nakon raspada Sovjetskog saveza, ali ne one čije su zemlje postale članice Evropske unije. Jesu li Nikolićevi simbolički gestovi samo ostatak starog „patriotskog“ folklora ili je reč o ozbiljnijim šumovima između njega i vlade?
   
  Beloruskom čvrstorukašu Aleksandru Lukašenku, iako mu je zemlja pod sankcijama, kojima se sredinom prošle godine pridružila i bivša tehnička vlada, Nikolić je dodelio Orden na lenti. Predsednik Rusije Vladimir Putin dobio je Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, a šefove Azerbejdžana, Jermenije, Gruzije, Kazahstana, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana Kirgizije, Moldavije i Ukrajine okitio je istim odlučjem kao i beloruskog autokratu.
   
  Aleksandar LukašenkoAleksandar Lukašenko
  x
  Aleksandar Lukašenko
  Aleksandar Lukašenko
  Predsednik je zlatnim i srebrnim medaljama nagradio i delatnike na javnoj i kulturnoj sceni, pa je tako zlatom odlikovani italijanski novinar Fulvio Grimaldi i nemački pozorišni i filmski glumac Rolf Becker, dok su srebrom ovenčani grčka novinarka Liana Kaneli i švajcarski naučnik i ekolog Franz Weber. Kanelijeva je, kako podsećaju mediji, bila svedok odbrane Slobodana Miloševića u Hagu, a njen italijanski kolega Grimaldi je krajem devedesetih dospeo u žižu javnosti tekstovima koji veličaju Miloševića. Posle njegovog pada 2000. godine, čak je napisao: „Ove jeseni se dogodio, putem pokradenih izbora, pad čoveka koga će jednog dana istorija proglasiti najdemokratskijim i najhumanijim evropskim državnikom“.
   
  Na drugoj strani, ljudi iz Nemanjine, predsednik i prvi potpresednik vlade, čine nadljudske napore u Briselu i Berlinu, ali i s one strane Atlantika, ne bi li Srbija konačno skinula s vrata kosovski problem i zakoračila na evrostepenicu zvanu datum pristupnih pregovora sa EU.
   
  Predsednik države, doduše, ima samo ceremonijalnu funkciju, pa, kad se već pomenuta gospoda predvođena Lukašenkom moraju odlikovati, mnogo je manja šteta da im ordenje, medalje i ogrlice kači Nikolić nego Dačić ili Vučić, ali se ipak postavlja pitanje otkud ova konfuzija i kako je čitati. Da li to Andrićev venac amortizuje do sada neviđeno ubrzanu vožnju Dačića i Vučića ka Briselu, koja ide preko Kosova ili je ovo, prosto, maksimum koji se sa te adrese u ovom trenutku može dobiti?

  Zaostajanje u koraku
   
  Spoljnopolitički analitičar Vatroslav Vekarić bliži je drugoj pretpostavci. On, naime hvali spoljnopolitičke poteze vicepremijera Aleksandra Vučića, a pomenute simboličke geste Nikolića vidi kao zaostajanje u koraku.
   
  Aleksandar VučićAleksandar Vučić
  x
  Aleksandar Vučić
  Aleksandar Vučić
  „Vidim to kao nastavljanje matrice mišljenja koja je ovde prisutna već dvadeset godina, naročito je bila izražena devedesetih, gde su bili razvijeni stereotipi o nekakvim prijateljstvima i neprijateljstvima pojedinih država i naroda. Mislim da Nikolić na neki način robuje tim stereotipima. S jedne strane se upinjemo da uđemo u porodicu Evropske unije, a s druge strane, evo, tim simboličkim gestovima, odlikovanjima, okrećemo se na drugu stranu. Ka Evropskoj uniji idemo, datum tražimo, da bismo dobili neke konkretne koristi, dakle, to je jedan utilitaristički pristup koji je posebno prisutan kod Nikolića. Ovo što je Vučić do sada uradio više-manje je dobro. Mislim da je posebno inteligentno uočeno da je Nemačka tu najvažniji faktor. Meni se, dakle, čini da je čitava Nikolićeva akcija ovih odlikovanja na neki način zaostajanje u koraku a, pomalo, i problem sa razmevanjem realnosti“, ocenjuje Vekarić.
   
  Ozbiljna država ne bi smela da zbunjuje ni domaću ni stranu javnost šta god da stoji iza ove konfuzije, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator „Politike“, a upitan stoji li utisak da Nikolić kontrira Vladi i ako je tako, zašto to radi, kaže:
   
  „Po onome kako se nedavno predsednik Nikolić angažovao da povrati primat u pregovorima sa Kosovom, smatrajući da oni ne pripadaju samo premijeru nego da u to treba i on da se uključi, moglo bi da se zaključi da on ima ličnih ambicija da bude mnogo aktivniji. To na neki način podseća na ambiciju Borisa Tadića da ne bude sveden na puku ceremonijalnu ulogu. To je jedini način na koji to može da se tumači, imajući u vidu da on više nije ni šef najveće partije, ali ako se vratimo u prošlost i vidimo kako je prošao Tadić, to neće biti dobro ni za njega ni za nas“, smatra Jakšić, koji potvrdno odgovara na pitanje da li bi u jednom trenutku moglo doći do napetosti u odnosima između Nikolića i Vučića:
   
  „Moglo bi da dođe jer svi ovakvi potezi, bez obzira na to što ta odlikovanja imaju samo simbolički karakter, ostavljaju zapis u spoljnopolitičkim odnosima i u jednom trenutku može da se pojavi neko ko će pažljivo knjižiti sve to i reći – pa, dobro, mi pregovaramo ovde u Briselu i u Berlinu, a na drugoj strani to liči na potkopavanje evrointegracija“. 

  Branka Trivić

  trivicb+yahoo.com

  Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Aleksandar
  27.02.2013 12:20
  Hladni rat je odavno zavrsen tako da EU nece da zameri Srbiji ako trazi clanstvo a istovremeno odrzava dobre odnose sa bracom Rusima i bivsim republikama SSSR-a.
  Odgovor

  Ime: Amigos
  27.02.2013 13:30
  Aleks
  Jedini je problem sto SSSR-a nema vise i sto je Srbija okruzena zemljama NATO-pakta (Hrvatskom,Madzarskom,Rumunijom,
  Bugarskom,Grckom,Turskom,Albanijom....). Sa Rusima i bivsim clanicama SSSR, Srbija moze samo avionsku i satelitsku vezu odrzavati. Ako ima dobrih aviona i satelita ???

  Ime: vuk Grad: ch
  27.02.2013 10:11
  Nikolicu, otidji licno u Haag, trazi sastanak sa predsednikom Haskog
  tribunala, AKO TREBA STRAJKUJ GLADJU i trazi da se odmah puste Seselj (lakrdija od sudjenja i besprimerno krsenje ljudskih prava) i Krajisnika (covek nijie imao izvrsnu vlast; kao clan zakonodavne vlasti imao je pravo na slobodno izrazavanje misljenja). ZA TO TE JE NAROD SRBIJE IZABRAO. U PROTIVNOM NECES DUGO OSTATI NA KORMILU!
  Odgovor

  Ime: Milojko Grad: Nis
  27.02.2013 13:26
  Vucino
  Otisao bi Nikolic rado u Hag i trazio da se njegov bivsi pajtas Seselj oslobodi tamnice.Naravno ako bi sudije i tuzioci prihvatili "pravedan glas" bivseg grobara iz Kragujevca.Pitanje je da li bi se Nikoloc odrzao na poziciji predsednika Srbije ako bi Seselj bio na slobodi.Mesto predsednika je predvidjeno za jedno lice..a ne za dvoje.U ovoj hrvanju Seselj bi pobedio /grublji je i vulgarniji) ali bi bio bez mandata /nisu glasali za njega/. Krajisnik ce ostati u buvari sve dok se ne ugasi "njegovo cedo" republika sumska u Bosni i Hercegovini.

  Ime: VB Grad: Beograd
  27.02.2013 09:10
  Ovo drustvo nastavlja nakaradnu politiku svog prethodnika.Onda smo jasno videli da se ide napred,pa onda nazad,a sad imamo privid napredovanja.Cim nase stavove u Briselu iznosi Tadic,Toma odlikuje SSSR a trosi EU i americke pare mi smo i dalje na slepom koloseku.Dacicu ne odgovara da talasa zbog sebe,stranke i ostale estrade i polusveta,a Vucica ne vidimo iza naocara i pokusaja da bude neko drugi.
  Nasa kompletna politicka i upravljacka scena treba da se izmesti na neki od poreskih rajeva u toplim morima pa da pocnemo sve Jovo-nanovo.Siromasni kaki smo i sada,ali bez uzasa koji nas vodi po bespucima.

  Ime: Miroslav Grad: Vojvodina
  27.02.2013 09:08
  Pa više je nego očigledno da ovu spoljnu politiku ne vode ni Dačić, ni Vučić, ni Nikolić nego UDBA. Formira se Evroazijska unija sa Rusijom, Kazahstanom, Belorusijom, Ukrajinom itd... sa mogućnošću proširenja gde je prva na redu Srbija pod uslovom (kao) da promeni spoljnu politiku i to je planirano za 2015. godinu. Sve to Amerika i EU-ja znaju i otud ovakva žurba da se Srbija stavi na nepovratni kolosek ka EU-ji. Zauzvrat Srbija traži ustupke u vezi Kosova a promena politike se i vidi od strane Amerike po pitanju toga.

  Ime: Charly Chaplin
  26.02.2013 22:17
  Kada vec Nikolic deli odlikovanja "sakom i kapom" trebao je jednu medalju ostaviti i za predsednika Severne Koreje a onu dve zadnje i za predsednike Mongolije i Tibeta. Ovi bi mu do neba bili zahvalni sto ih nije zaboravio predsednik Srbije (ma sta to znacilo) naj-demokratskihje drzave u Evropi.

  Ime: Vojvodjanin Grad: Republika VojvodinA
  26.02.2013 20:58
  nista novo....diktator posetio diktatora
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  27.02.2013 11:18
  Mogu si samo zamisliti pelinsku gorcinu ukusa zapadnjaka i tvoju kad su nedavno Australian Open osvojili Azarenka (Belorusija) i Djokovic (Srbija).
  Odgovor

  Ime: beli Grad: usa
  26.02.2013 21:40
  Kad je bio "coup d etat"?
  Odgovor

  Ime: Cao Tommy
  26.02.2013 22:19
  ...Uskoro ce biti ??? Zaigrao je medved i njemu pred vrata.

  Ime: zoran Grad: Beograd
  26.02.2013 19:52
  Dok god EU podrzava a vi ako Radio Slobodne Evrope stojite iza stava USA da na bliskom istoku nema veceg postovanja ljudskih i politickih prava nego u Saudijskoj Arabiji ili stava da se zemlje jugoistocne Evrope trebaju ugledati na demokratsku kolevku Kosovo, ovakvi tekstovi su samo jedan bedan vid propagande.


  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Laka glasanja i teška brojanja

  Ništa od onoga što se događalo u srpsku izbornu nedelju i što se događa nakon nje ne bi smelo da se događa u jednoj iole zreloj demokratskoj državi – a sa zvaničnih adresa nas uveravaju da je Srbija upavo to, ili barem tome teži
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Obama: Izbori nisu "rijaliti" šou

  Dok republikanski verovatni kandidat Donald Tramp nastoji da dobije podršku stranačkog establišmenta, predsednik Obama je izrazio zabrinutost zbog načina na koji se u medijskim izveštajima o izborima akcenat stavlja, kako je rekao, na “cirkus i spektakl.”

  Fotografije dana

  A look at the best news photos from around the world.

  Posledice rastućeg političkog haosa u Iraku

  Bela kuća je izrazila zabrinutost povodom rastućeg političkog haosa u Iraku i uticaja koji bi on mogao da ima na borbu protiv grupe Islamska država.