Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore 'progutala' originalni falsifikat


Milo Đukanović
Milo Đukanović

Ko je odgovoran što je Vlada Crne Gore došla u situaciju da, umjesto naplate bankarske garancije od tri miliona eura, dođe do saznanja da je bankarska garancija ruske Sberbanke falsifikovana.

Ruska kompanija "Nega turs" koja je kupila hotel "As" u Perazića dolu kraj Petrovca, dala je lažiranu bankarsku garanciju koju Vlada ne može da naplati, čime dugogodišnji simbol kontroverzne privatizacije hotel "As" dobija novu originalnu dimeniziju.

Objašnjavajući fenomen višestruke prevare i pričinjene štete po državu, premijer Milo Đukanović je rekao da Vlada i njene institucije nikada nisu provjeravale bankarske garancije investitora, da sistem ne poznaje proceduru provjere bankarskih garancija, a da je u konkretnom slučaju bankarska garancija ruske kompanije "Nega turs", da će u roku završiti izgradnju hotela "As" u Perazića dolu kod Petrovca, kako je rekao, vizuelno analizirana.

"Vizuelni pregled garancije nije ukazivao na bilo koju manjkavost ili pokušaj zloupotrebe. Originalna garancija je dostavljena na zaštićenom papiru sa hologramom i sa urednim potpisima osoba deklarisanih kao ovlašćena lica banke izdavaoca. Niti u jednom prethodnom slučaju država nije preduzimala neke dodatne procedure niti je imala sličnih situacija", kazao je premijer Crne Gore, te dodao:

"U institucionalnom mehanizmu države Crne Gore ne postoji razrađena procedura dodatnih kontrola validnosti, vjerodostojnosti izdatih garancija."

Priznajući da se radi o propustu i pokušaju prevare Vlade, premijer Đukanović odgovorio na pitanje poslanika SDP-a, Raška Konjevića, da li je pokrenuta procedura za utvrđivanje odgovornosti nadležnih zbog propusta koji su rezultirali saznanjem da je Ministarstvu dostavljena falsifikovana garancija u iznosu od tri miliona eura, ruske kompanije Nega turs, čime su prevareni svi ministri, pa i sam premijer.

"Da li je pokrenuta procedura za utvrđivanje onoga ko je bio dužan da provjeri validnost bankarske garancije, jer je doveo u zabludu predsjednika Vlade i 16 članova Vlade da o tome odlučuju? Da li Vlada ima snage da utvrdi odgovornost bilo koga, političku ili administrativnu? Ako mi u sistemu ne možemo da utvrdimo grešku, bila ona namjerna ili nenamjerna, onda šaljemo drugu vrstu poruke, da greške koje su ovako krupne za državu i građane se tolerišu od strane te iste Vlade. I nije ovo jedini primjer", precizirao je Konjević.

Hotel "As"
Hotel "As"

Privatizacija hotela "As" predstavlja simbol nerealizovane investicije, uništenja dijela priobalja i okoline i nikad okončane izgradnje hotela.

Podsjetimo, 14 godina od prodaje starog hotela ruskoj kompaniji "Nega turs" izuzetno lijepa uvala kraj Petrovca naružena je betonskom konstrukcijom i razbacanim šutom i kamenjem.

Vlada je čitavu deceniju odugovlačila sa raskidom ugovora zbog prekida investicije i radova i narušavanja prirodnog oblika priobalja, a za sve to vrijeme nije kontrolisala investiciju. Ali, kada je tek ove godine Vlada odlučila da raskine ugovor sa investitorom i naplati bankarsku garanciju od tri miliona eura, Vlada je saznala da je bankarska garancija falsifikovana, a time i nenaplativa.

To znači da do raskida ugovora i pokušaja naplate bankarske garancije, nadležne institucije nisu provjerile da li je bankarska garancija uopšte validna.

Stoga je otvoreno pitanje ko je napravio propust i da li je to namjerno učinjeno u dosluhu sa takozvanim investitorom?

Premijer Đukanović se založio za utvrđivanje odgovornosti, ali nije precizirao gdje treba tražiti odgovorne – da li u Ministarstvu, Savjetu za privatizaciju ili na nekom trećem mjestu.

"Nema nikakve sumnje da će ovaj slučaj biti predmet ispitivanja eventualne profesionalne odgovornosti nekoga ko nije obavio svoj posao. Gdje je sad locirana ta odgovornost? O tome treba ozbiljno porazgovarati", konstatovao je Đukanović.

"Ovo je ozbiljna šteta – i za reputaciju države. Ovo je i imovinska šteta, imovinska onog trenutka kada država ne može da naplati tri miliona eura na prvi poziv i ozbiljna imovinska šteta koja traje od 2002. ili 2003. godine", naveo je Raško Konjević.

Ministarstvo održivog razvoja je u međuvremenu podnijelo krivične prijave protiv investitora zbog dostavljanja nenaplative garancije.

Na ova pitanja bi trebalo da odgovori Specijalno tužilaštvo koje je formiralo predmet povodom privatizacije, odnosno datih garancija za hotel "As" u Perazića dolu.

XS
SM
MD
LG