Dostupni linkovi

44. FEST: Filmovi od Vijetnama do Albanije


Međunarodni filmski festival FEST, 44. po redu, pod sloganom "Briše granice", biće održan od 26. februara do 6. marta, a tokom festivala premijerno će biti prikazano više od 100 filmova.

44. FEST otvoriće debitantski film "Vlažnost" reditelja Nikole Ljuce. Gosti FEST-a ove godine su legendarni reditelj Džon MekTirnan, nezaobilzna glumica Almodovarovih filmova Viktorija Avril, i čuveni glumac Entoni La Palja.

Najbolji filmovi će se nagrađivati u tri takmičarska programa - glavnom takmičarskom programu, programu srpskog filma i programu "Granice.

Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a, rekao je da će se ove godine, za glavnu nagradu „Beogradski pobednik“, takmičiti 15 ostvarenja iz 13 zemalja.

„Zadovoljstvo mi je što je izbor kada je glavni program u pitanju pao i na neke izuzetno male kinematografije, tako da se FEST može pohvaliti velikim brojem filmova koji ne stižu iz velikih kinematografija“, rekao je Pantelić.

Tako u Beograd dolaze filmovi iz Vijetnama, Gvatemale, UAE, Etiopije, Albanije.

A u nacionalnoj selekciji biće prikazano 17 filmova, od kojih premijerno "Dobra žena" Mirjane Karanović, "Otadžbina" Olega Novkovića i "Procep" Dejana Zečevića, koji će i zatvoriti FEST, 6. marta.

U trećem takmičarskom programu Granice, takmičiće se 11 subverzivnih filmova iz Nemačke, Francuske, Japana, Hrvatske, Tajlanda, Argentine, Etiopije, Indije i Poljske.

Predsednik žirija glavnog takmičarskog programa je čuveni reditelj Pavel Lungin.

FEST će se u godini Šekspira prisetiti ekranizacija njegovih dela, dok će se u okviru programa Fest klasik posebna pažnja posvetiti aktuelnoj temi – migracijama.

„Taj program naslovljen je `Seobe`, a predstavlja malo putovanje kroz istoriju kinematografije gde smo se potrudili da akcentujemo one naslove koji na najbolji način pokazuju ono što jeste tema svih tema u ovom trenutku“, naveo je Pantelić.

Ovogodišnji festival odaće počast Nebojši Đukeliću, dugogodišnjem selektoru FEST-a, a u okviru programa Fest klasik biti obeleženo 20 godina od njegove smrti.

Takođe, biće prikazano i nekoliko filmova kao omaž nedavno preminulom Dejvidu Bouviju.

XS
SM
MD
LG