Dostupni linkovi

Virus H1N1 u Srbiji: Na “veštačkim plućima” šest pacijenata


Klinički centar u Kragujevcu
Klinički centar u Kragujevcu

Šest pacijenata obolelih od gripa H1N1 hospitalizovano je u Kliničkom centru Kragujevac, gde su zbog teškog zdravstvenog stanja priključeni na aparate za veštačko disanje.

Među njima su pacijenti iz Kragujevca, Novog, Pazara, Ćuprije i Rekovca.

Kod četvoro pacijenata izolovan je virus gripa H1N1, a za dvoje se još čeka rezultat. Svi oni su, međutim, s obzirom na težinu bolesti na lečenju u Jedinici intenzivne nege Infektivne klinike.

Direktorka Klinike za infektivne bolesti, Kliničkog centra Kragujevac prof. dr Olgica Gajović kaže za Radio Slobodna Evropa da su hospitalizovana po dva pacijenta sa područja Kragujevca i Novog Pazara i po jedan iz Ćuprije i Rekovca.

Prema njenim navodima svi pacijenti na Intenzivnoj nezi su mlađe osobe, ali su zbog teškog stanja priključeni na aparate za vepštačko disanje.

“Oni imaju tešku kliničku formu sa respiratornom isuficijencijom, tipa teške pneumonije. Smanjena je razmena gasova zbog oštećenja pluća tako da moraju da budu priključeni na mehaničku ventilaciju. Za sada su stabilni, što znači da nema progresije bolesti kako radiološki, tako ni klinički”, kaže Gajović.

Prema njenim navodima, svi pacijenti su starosti od 40 do 50 godna.

Komisija za zaštitu od bolničkih infekcija Kliničkog centra Kragujevac je pre pet dana, kao preventivnu meru protiv širenja virusa gripa, do daljnjeg zabranila posete pacijentima koji se leče u toj zdravstvenoj ustanovi.

U poslednjih nedelju dana zabeležen je povećan broj respiratornih infekcija kod stanovništva u Kragujevcu, a slična situacija je i u celoj centralnoj i južnojSrbiji.

XS
SM
MD
LG