Dostupni linkovi

Viktorija Nuland u Beogradu i Prištini: Podrška daljoj normalizaciji odnosa


Viktorija Nurland i Ivica Dačić u Beogradu
Viktorija Nurland i Ivica Dačić u Beogradu

Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland posetila je u nedelju Prištinu i Beograd, gde je sa zvaničnicima dveju zemalja razgovarala o daljoj normalizaciji odnosa i primeni Briselskog sporazuma.

Nurland se u Beogradu sastala sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem. Ona je nakon dijaloga izjavila da SAD podržavaju ambiciozni plan reformi Vlade Srbije i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

"SAD imaju interes za punu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine", rekla je Nulandova na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i šefom diplomatije.

"Ovde sam da naglasim da SAD žele da prošire i ojačaju odnose i saradnju sa Srbijom u regionalni pitanjima, evro-atlanskim pitanjima i kada je reč o ekonomiji", dodala je Nuland.

Dačić se založio za dalje razvijanje i unapređenje odnosa između Srbije i SAD, podsećajući da su odnosi sa Vašingtonom jedan od prioriteta spoljne politike Srbije. On je ocenio da je i za Vašington važno, ukoliko želi mir i stabilnost u regionu, da pronađe zajednički interes sa najvećom državom regiona.

"Važno je da postoje odnosi međusobnog poverenja, da nemamo potrebe da izbegavamo teške teme, govorimo neistinu i dajemo lažna obećanja", rekao je Dačić.

Srbija, prema Dačićevim rečima, ima interes da bude faktor mira i stabilnosti u regionu, kao i ozbiljan politički faktor kada sledeće godine bude preuzela predsedavanje OEBS-om.

Nuland je rekla da je "impresionirana" napretkom Srbije, i na putu ka EU "što SAD snažno podržavaju" i kada se radi o reformama, navodeći da Vašington veoma podržava "ambiciozni reformski plan Vlade Srbije".

"Vladavina prava, pravda, borba protiv korupcije, otvaranje ekonomije – sve je to od suštinskog značaja za Srbiju da u potpunosti ispuni svoje potencijale, i u regionalnom smislu, ali i kao mesto gde će doći investicije i razviti se više američkih firmi, što i jedni i drugi veoma želimo", navela je Nuland.

Pomoćnica državnog sekretara SAD kazala je i da je u razgovoru sa Dačićem bilo reči o stabilnosti i razvoju u BiH, ali i o Ukrajini i budućoj ulozi Srbije u tom smislu, kao predsedavajućoj OEBS u 2015.

"Pozicija SAD je jasna. Mi želimo da vidimo okončanje protoka oružja i podrške za borce preko granice, da granicu (Rusije i Ukrajine) obezbeđuju posmatrači OEBS, da Rusija okonča podršku separatistima i da se separatisti vrate za pregovarački sto", poručila je Nuland.

"Mi ćemo Rusiju ocenjivati ne na osnovu njenih reči, već dela", istakla je ona.

Dačić je rekao da Srbija želi da se u Ukrajini nastavi dijalog i da se mirno rešavaju svi problemi. "Iz iskustva govorimo da razgovori i mirno rešavanje nemaju alternativu, i Srbija će u tome biti aktivni činilac", istakao je on.

"Srbija želi da se pokaže kao ozbiljan politički faktor tokom predsedavanja OEBS 2015. Mi ćemo biti na strani OEBS, odnosno osnovnih principa OEBS", istakao je Dačić.

Nuland prvi put boravi u Beogradu od kada je stupila na funkciju pomoćnika američkog državnog sekretara zaduženog za Evropu i Evroaziju.

Pre posete Beogradu, Nuland je ranije tokom dana posetila Prištinu, gde je razgovarala s kosovskom predsednicom Atifetom Jahjaga i liderima političkih partija.

Viktorija Nurland (L) sa Atifetom Jahjaga
Viktorija Nurland (L) sa Atifetom Jahjaga

Posle razgovora sa Jahjagom nije bilo izjava za medije. Nuland je u prostorijama kosovske skupštine razgovarala s kandidatom za premijera ispred koalicije DSK-ABK i Inicijative za Kosovo Ramušom Haradinajom i liderom DSK Isom Mustafom, a potom se sastala i s liderom DPK Hašimom Tačijem, čija je stranka osvojila najviše glasova na vanrednim parlametnarnim izborima 8. juna.

Ni posle ovih razgovora Nuland nije dala izjavu za medije, a Vlada Kosova je saopštila da se razgovaralo o aktuelnoj politickoj situaciji na Kosovu i u regionu, o dijalogu i normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, kao i produubljivanju saradnje kosovske vlade sa vladom SAD.

Tači je, kako je saopšteno rekao rekao da su dijalogom postignuti konkretni rezultati. Prema Tačijevim rečima, sa Srbijom ima i poteškoća u sprovođenju dogovorenog tokom dijaloga, ali te prepreke će, smatra on, biti prevaziđene uz pomoć SAD i EU i proces normalizacije biti okončan "kao dve suverene i nezavisne države".

Haradinaj i Mustafa su, posle razgovra sa Nuland su istakli da će nastaviti dijalog sa Srbijom i naglasili da će ispuniti sve obaveze koje su dogovorene tokom dijaloga. Prema rečima Haradinaja, sastanak sa visokom zvanicnicom amerike ranije je dogovoren i zbog toga nisu bili prisutni Fatmir Limaj i Albin Kurti.

Lokalni mediji javili su da će visoka zvaničnica SAD objasniti sagovornicima stav Vašingtona o nastavku dijaloga Beograda i Prištine i drugim važnim pitanjima vezanim za aktuelnu situaciju na Kosovu.

Visoka funkcionerka Stejt departmenta posetila je u petak i subotu Hrvatsku, Crnu Goru i Albaniju, a iz Beograda će otputovati za Skoplje, a potom u London i Brisel.

XS
SM
MD
LG