Dostupni linkovi

Vezist VRS-a tvrdi da nije znao za pogubljenja Srebreničana


Tihomir Stevanović
Tihomir Stevanović

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Tihomira Stevanovića, vezista iz Glavnog štaba VRS-a koji je kao svjedok obrane opisivao proces šifriranja telegrama i telefonskih razgovora oficira VRS-a.

Stevanovićevim iskazom obrana je željela dovesti u pitanje vjerodostojnost presretnutih razgovora oficira VRS-a u vrijeme zauzimanja Srebrenice u srpnju 1995.godine kada je prema optužnici - nad ondašnjim stanovništvom počinjen genocid ubojstvom preko 7.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca i progonom ostalih.

Naime, teza obrane je kako su presretnuti razgovori, koji su korišteni kao dokazi tužiteljstva – lažni i stvoreni od strane Armije Bosne i Hercegovine kako bi se kompromitirao VRS.

Najveći dio iskaza Stevanovića ticao se tehničkih detalja (poput Faradejevog kaveza) i opisa zaštite veze (kriptografije), koju je prema njegovim riječima bilo nemoguće dešifrirati „bez ključa“ i bez posebne tehnologije koju ARBiH prema njegovom mišljenju nije imala.

Stevanović je kao svjedok obrane ustvrdio da general Mladić nikada nije izdao naređenje da se počine zločini, dok je njegov „akt“ od 15.srpnja 1995.godine koji se odnosio na Srebrenicu nazvao – neuobičajenim.

„Ovo nije potpisao general Mladić. Da je riječ o izvornom dokumentu vidio bi se njegov potpis.“, naveo je, tvrdeći da se taj dan u Crnoj Rijeci (zapovjednom mjestu Glavnog štaba) general Mladić nije nalazio.

Generala Mladića je na kraju glavnog iskaza opisao kao „visoko-profesionalnog oficira, pravičnog, ali strogog, koji ne voli poraze“.

„Volio je i štitio svoj narod, on i njegova obitelj sami su postali žrtve. Izgubio je kćerku, svršenog liječnika, a i sam se razbolio.“, izjavio je bivši kolega optuženog.

Ništa nije vidio u Zvorniku

Na početku unakrsnog ispitivanja Stevanovića je haški tužitelj Peter McCloskey upitao – je li vjeruje da je na tisuće ljudi iz Srebrenice pogubljeno.

„Točan broj stvarno ne znam, ali znam da je određen dio pogubljen.“, potvrdio je djelomično svjedok ne želeći dati procjenu o broju ubijenih, koji je prema zadnjim podacima istrage, prešao 8.000 žrtava.

„Ne želim davati paušalne ocjene jer ne znam pravi broj.“, izjavio je Stevanović koji je 13. i 14. srpnja 1995.godine boravio u Zvorniku, upravo u vrijeme operacije zatočavanja velikog broja zarobljenih Srebreničana u spomenutoj općini.

Morali ste znati da je tisuće zarobljenika dovedeno u Zvornik, smješteno po školama, razbacano po mjestima Petkovci, Ročević, Karakaj, prebacivani su iz Kule, razvažani po gradu...Vi nikada niste čuli ni riječ o tome?“, upitao je tužitelj McCloskey.

„Prve informacije sam dobio preko sredstava informiranja Federacije BiH. Tada stvarno ništa nisam znao o tome.“, poricao je svjedok Stevanović, koji će iskaz - na suđenju za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH (1992-1995) dovršiti u četvrtak.

VIDEO LINK: Zadnji dio glavnog iskaza i početni unakrsnog ispitivanja Stevanovića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG