Dostupni linkovi

Vežba specijalaca Srbije i Rusije: Vojna saradnja ili pokazivanje moći


Delegacija oružanih snaga Ruske Federacije predvođena komandantom 106. vazdušno-desantne divizije pukovnikom Dmitrijem Valerjevičem Glušenkovim posetila u Pančevu Specijalnu brigadu Vojske Srbije. 12.3.2014.
Delegacija oružanih snaga Ruske Federacije predvođena komandantom 106. vazdušno-desantne divizije pukovnikom Dmitrijem Valerjevičem Glušenkovim posetila u Pančevu Specijalnu brigadu Vojske Srbije. 12.3.2014.
Vojske Srbije i Rusije najavile su da razmatraju mogućnost održavanja zajedničke vojne vežbe specijalnih jedinica. Ova vest otvorila je pitanje koliko je za Srbiju dobro da o tome razgovara u trenutku krize u Ukrajini i da li bi to moglo da se odrazi na njene odnose sa zapadnim zemljama.

Delegacija oružanih snaga Ruske Federacije ovih dana u poseti je Srbiji a, kako je saopšteno u Beogradu, razgovara se o mogućnostima za realizaciju zajedničke vežbe specijalnih jedinica i unapređenju bilateralne saradnje. Gosti iz Rusije u kasarni u Pančevu prisustvovali su pokaznoj vežbi Specijalne brigade, dok su dan kasnije u Nišu obišli elitni 63. padobranski bataljon.

Kako su za RSE rekli u Vojsci Srbije, ove aktivnosti nikako nemaju veze sa aktuelnom situacijom na Krimu već su rezultat dogovora o saradnji u domenu odbrane koji su započeti još 2010. godine.

Aleksandar Radić, vojni analitičar, kaže za RSE da u prilog tome govori činjenica da su dogovori još u početnoj fazi:

“Još nisu određeni datum vežbe ni precizan scenario. Čista je koincidencija da su Rusi u poseti srpskim specijalnim vojnim jedinicama u vreme krize na Krimu. Jednostavno, to je aktivnost koja je već bila dogovorena. Bez obzira što će biti negativnih reakcija i pitanja šta rade ruski oficiri u našoj Specijalnoj brigadi, reč je o nečemu što je moralo da se dogodi jer je već bilo zakazano", navodi Radić.

Prema objašnjenjima iz Vojske Srbije, nije se razmišljalo da se zbog okolnosti u Ukrajini poseta otkaže pogotovu što bi vojna vežba ruskih i srpskih specijalaca mogla da bude u godišnjem planu tek za 2015. godinu.

Kurt Volker, bivši američki ambasador u NATO, rekao je za RSE da sličnu saradnju i Severnoatlantska alijansa ima sa partnerskim državama, ali da specifičnost trenutka pokazuje da i na ovaj način Rusija želi da osnaži uticaj u svojim interesnim zonama.

“Što se, pak, Srbije tiče nisam siguran zašto to radi jer ruski motivi nikako nisu u njenom interesu. Bilo bi mudrije da se Srbija povukla od učešća u tome ili da bar nije pristala na ovaj tajming. Moguće je da je u Srbiji još uvek snažna frustracija zbog NATO bombardovanja, naročito u Vojsci, i da se zbog toga smatra da treba jačati kooperaciju sa Rusijom. Ali više je nego jasno da to nije interes Srbije", ocenjuje Volker.

Poseta nije rutinska

Vežba ruskih i srpskih specijalaca trebalo bi da bude prvi konkretan korak u saradnji dve vojske od kada je poslednjih godina ona formalno intenzivirana. Težište planiranih aktivnosti, prema najavama iz Ministarstva odbrane, biće na zajedničkim vežbama i obuci.

Andrej Šari, šef Ruskog servisa RSE, smatra da poseta vojne delegacije Srbiji, baš tokom krize u Ukrajini, nikako nije rutinska već da pokazuje da Rusija i u ovom trenutku pokušava da širi svoj uticaj.

“Rusija i sada pokušava da dokaže da je velika i moćna država koja radi svoje bez obzira na ono što joj poručuju zapadne zemlje. To je, na neki način, demonstracija sile. Rusija je sada u spoljnopolitičkom smislu u izolaciji. Niko iz Evrope sa njom ne želi da sarađuje. Rusija ovako želi da pokaže da uz sebe ima Srbiju, Belorusiju i još neke njoj privržene zemlje sa kojima ima bliske odnose. To je Rusiji dobro i za unutarpolitičku upotrebu", konstatuje Šari.

Jedna od opcija za Srbiju, koja je još uvek formalno vojno neutralna, bila je da otkaže dolazak ruskoj delegaciji koja, kako kažu upućeni, nema veliku političku težinu jer nije na najvišem nivou.

Aleksandar Radić kaže da bi takav potez bio preuranjen i da za sada nema indicija da bi zbog planiranja vežbi sa ruskom vojskom Srbija mogla da trpi posledice.

“Pogotovu što na Zapadu, na kraju krajeva, ne postoji jedinstven stav o odnosu prema Rusiji i krimskoj krizi. Do pre neki dan NATO je imao saradnju sa Rusijom. Ona je, kao i Srbija, aktivna u programu Partnerstvo za mir. Ali svakako bi u budućnosti trebalo razmišljati šta će se u Ukrajini dogoditi i prilagoditi se situaciji koja u tom trenutku bude relevantna. Pa onda proceniti da li učestvovati na vežbi sa ruskom vojskom ili ne", kaže Radić.

Novinar Andrej Šari zaključuje da insistiranje na vojnoj saradnji sa Rusijom u vreme ukrajinske krize Srbiji ne donosi mnogo koristi:

“Ako srpska vlada želi da produži saradnju sa NATO i Evropskom unijom vojne vežbe sa ruskom vojskom su korak koji vodi ka političkom samoubistvu. Pogotovu sada kada je Rusija u punoj izolaciji i kada su njeni odnosi sa NATO i Evropom praktično na nuli.”

Osim vežbe ruskih i srpskih specijalaca, čiji termin je za sada nepoznat, Vojska Srbije u planu ima i vežbu na kojoj će učestvovati pripadnici Marinskih snaga SAD i vojski zemalja regiona. U bazi Jug kod Bujanovca polovinom 2014. održaće se multinacionalna vežba pod nazivom "Platinasti vuk" na kojoj će biti i snage Nacionalne garde Ohaja.
XS
SM
MD
LG