Dostupni linkovi

Vječna Laika: Kult ruskih "svemirskih" pasa živi i danas


Laika na poštanskoj marki u Rusiji
Laika na poštanskoj marki u Rusiji

Nije mogla čitati, nije mogla pisati. Bila je vrlo loša u obraćanju javnosti, ali ako spomenete njeno ime bilo kojem Rusu oči će mu zasvijetliti patriotskim žarom. Njeno ime bilo je Laika. Naravno, svi znamo da je Laika bila pas. Zapravo, prvi pas koji je poslan u Zemljinu orbitu.

"Postojala je čitava propagandna mašinerija izgrađena za Laiku i oko Laike", rekao je Damon Murray, uređivač nove knjige o ulozi sovjetskih pasa u svemirskoj utrci.

"Slike pasa pojavljivale su se na dječijim knjigama, igračkama, poštanskim markicama, razglednicama…To je zapravo bio kult", objašnjava Murray.

S druge strane planete, Amerikanci su za svemirske probne letove koristili majmune. Rusi su se odlučili za pse jer su ih smatrali jednostavnijima.

"Psi su svuda oko nas. Rusi su to iskoristili hvatajući lutalice po ulicama i trenirajući ih za testove. Uspostavilo se da je majmune teže naučiti kako se ponašati jer su slični ljudima. Ipak, pri kraju te faze svemirske utrke Rusi su prešli na majmune, ali se psi i danas pamte kao heroji", rekao je Murray.

Kada je spašeni lutalica Laika lansirana u svemir 3. novembra 1957. godine naučnici nisu previše razmišljali o njenom povratku na Zemlju. Jednostavno su pretpostavili da će umrijeti u orbiti.

Ovo je pomalo naljutilo Evropljane i ljubitelje životinja širom svijeta, a na Zapadu je preovladalo mišljenje kako su Laika i drugi psi izrabljeni poput robova. Kako bi Rusi "ispravili krivu Drinu", sve su pse učesnike svemirskog programa proglasili herojima te ih tako kanonizirali u sovjetski folklor.

XS
SM
MD
LG