Dostupni linkovi

Veliko kolo za Ginisov rekord


Više od 12.000 plesača u narodnoj nošnji pokušalo je u Novom Sadu oboriti Ginisov rekord u igranju kola. Učesnici su u nedelju popodne ukupno deset minuta plesali, formirajući krug od šest kilometara. Zvanična potvrda o tome da li će ova manifestacija ući u Ginisovu knjigu, stići će tek za godinu dana.

Više od 280 kulturno umetničkih društava i skoro 800 pojedinaca je učestvovalo u inicijativi koja je postavila ambiciozni cilj: odigrati kolo deset minuta bez prekida za Ginisov rekord. Učesnici koji su stigli iz jedanaest država prvo su plesali veliko bačko kolo, zatim katanku i na kraju užičko kolo.

Iz udruženja "Veliko kolo", Milan Veselinović, kaže da potvrdu o zvaničnom rekordu dobiće tek za godinu dana.

"Bugarska, Makedonija, Mađarska, Italija, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina. Nemačka, Slovenija i Austrija koji su sa nama, a tu su i udruženja nacionalnih manjina, znači Mađari, Slovaci, Rusini, Ukrajinici, Rumuni koji su takođe deo ovog kola. Sam materijal šaljemo za London, gde će komisija za nekih godinu dana saopštiti da li smo postavili nov rekord ili ne", objašnjava on.

Plesačima je najveći izazov bio obezbediti neprekidan lanac koji je bio jedan od uslova za nov rekord. Koliko dugo su vežbali za ovaj nastup pitali smo neke od folkloraša pre nego što su stali u krug.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00


Među učesnicima je bila i grupa iz Makedonije.

"Došli smo iz Makedonije, vežbali smo dve nedelje, a u grupi je četrdeset ljudi", kratko je rekla jedna devojka iz njihovog udruženja.

Osim sihronizovanih koraka i neprekidnog kruga, folkloraši morali su da ispune još jedan uslov: da budu u tradicionalnoj nošnji. Miloš Ognjanović iz sela Vitkovac iz okoline Knjaževica je za ovu priliku birao iz porodičnog nasledstva.

"Imam veliku zbirku narodne nošnje, više ženske nego muške. Baka je sačuvala jako mnogo primeraka suknji, kopči, pojasa, košulja, jeleka. Sve je na meni ručno rađeno, od prirodnog materijala, znači vuna i konoplja. Sve je ručni rad", objasnio nam je Miloš.

Sadašnji rekord u Ginisovoj knjizi drži kolo sa 250 učesnika, a u Novom Sadu veliko kolo igralo je više od 12.000 folkloraša.

XS
SM
MD
LG