Dostupni linkovi

Velika Kladuša: Nakon imama napadnut i njegov sin, mještani ne vjeruju policiji


Selvedin ef Beganović
Selvedin ef Beganović

Napadi na imama iz Velike Kladuše Selvedina Beganovića ne jenjavaju ni nakon dva mjeseca, a proširili su se i na njegovu porodicu. Ovaj put meta je bio njegov šesnaestogodišnji sin koji je izudaran drškom od noža.

Informaciju je potvrdila i glasnogovornica MUP ZDK Aldina Ahmić.

“Prema navodima iz prijave radilo se o jednom napadaču koji je oštećenom B.A. nanio tjelesne povrede. Licu su u Hitnoj pomoći u Visokom konstatovane lakše tjelesne povrede. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Zeničko - dobojskog kantona”, navela je Ahmić.

U Visoko je Beganović došao na godišnji odmor, nedugo nakon posljednjeg napada na njega.

Beganović poznat po tome da je žestoki kritičar vrbovanja i slanja omladine iz BiH na strana ratišta, ali je i među prvima ukazao da se izvan institucija IZ na području Bosanske Bojne gradi centar koji bi “državi mogao nanijeti više problema nego i Bočinja i Maoča.”

I ovaj napad obavijen je šutnjom. Prošao je bez zvanične osude i javosti, ali i intelektualne zajednice.

Bivši predsjednik Sabora IZ u BiH i profesor na Fakultetu islamskih nauka Hilmo Neimarlija kaže kako bi se oni koji ćute trebali zapitati šta time u stvari rade:

“Svako onaj ko ne osudi nasilje nad šesnaestogodišnjim dječakom treba da se zapita je li i on saučesnik u nasilju, drug nasilniku jer ga šutnjom praktično podržava. Onaj ko šuti zato što misli da ga se to ne tiče neka, svakako, računa da time čini upravo ono što je potrebno da i on sutra bude žrtva nasilja i nasilnika”, naglašava Neimarlija.

Peticija mještana

U međuvremenu, građani u džematu u mjestu Trnova gdje Beganović živi i radi pokrenuli su potpisivanje peticije za ostanak imama u tom mjestu.

IZ odlučila je da ga premjesti, uprkos insistiranju više od 1.000 građana da on ostane, tvrdi Beganovićev prijatelj Mirsad Keserović. Sve to radi se, kaže, protiv Beganovićeve volje.

“Blizu smo 1.000 potpisa skupili. Bilo je oko 30 koji su bili protiv, naš mutevelija i Džematski odbor, osim jednog čovjeka iz Odbora. Da mi nismo pokrenuli ovo Selvedin bi jednostavno nestao s ovih prostora jer mu je tako rečeno. Njemu je iz Rijaseta rečeno jutros ponovo ako se vrati u Trnove gubi sva prava imama. On je jednostavno ucijenjen”, tvrdi Keserović.

I porodica Mirsada Keserovića na meti je napada i to najvjerovatnije zbog dobrih odnosa s Beganovićem i pružanja podrške njemu, navodi Keserović.

“Bilo je na početku bacanje kamenja na naše kuće, na prozore, meni su razbili prozor. Jednom je i eksplozivna naprava bačena u dvorište, nije bila bomba, mislim da je dinamit. Poslato je na vještačenje, ali tri mjeseca ništa od toga“, konstatuje Keserović.

Plaše se da bi napadi mogli biti nastavljeni, te da vinovnici nikada neće biti otkriveni. U policijsku zaštitu, navodi Keserović, ne vjeruju.

“Mi smo od policije tražili sami da se zaštititmo, ali oni nama ne daju da izađemo iz kuće, to nam kažu, mi ćemo vas štititi, ali evo tri mjeseca - i ništa. Tražimo od svih da nas puste – organiziraćemo se i zaštitićemo sebe i svog imama. Napravićemo novi Džematski odbor da se imam vrati, jer je on 18 godina među nama. Riješićemo to, angažovaćemo zaštitare, nešto ćemo smisliti. Evo, imam je otišao u Visoko pa se opet desilo”, kaže Keserović.

Ni do danas nije otkriveno ko je napadao imama Beganovića niti ko mu je nanio teške povrede nožem u jednom od ranijih incidenata. Policija kaže kako prati njegovo kretanje, te da su do sada priveli nekoliko osoba, ali ali ni nalogodavac, a ni izvršioci nisu identificirani.

XS
SM
MD
LG