Dostupni linkovi

Vasiljković stigao u Split gdje će mu biti suđeno


Vasiljković izručen Hrvatskoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Dragan Vasiljković zvani kapetan Dragan, optužen za ratne zločine nad hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima u ratu u Hrvatskoj početkom devedesetih, izručen je Hrvatskoj iz Australije. Bit će mu suđeno u Splitu, a resorni ministar najavljuje da će imati pravično suđenje.

Dragan Vasiljković zvani kapetan Dragan izručen je Hrvatskoj i stigao je u Split gdje će biti saslušan i čekati suđenje za ratne zločine. Avion Croatia Airlinesa u kojem je bio Vasiljković sa četiri hrvatska policajca sletio je u 11.38 u Zagreb, i odmah u 12.13 štićena kolona je velikom brzinom krenula auto-cestom prema Splitu, kamo je stigao oko 15.20.

Nekadašnjeg zapovjednika i instruktora u paravojnim postrojbama samoproglašene „Republike Srpska Krajina“ tereti se za ratne zločine nad hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima u ratu u Hrvatskoj početkom devedesetih.

Prvi komentar premijera Zorana Milanovića nakon što je avion s Vasiljkovićem sletio u Zagreb:

„Hrvatska država brani i štiti svoje zakone i provodi pravdu. Ovo je samo još jedna epizoda u toj vječnoj priči o pravdi i o tome da zločinci ili oni koji su osumnjičeni za zločine moraju za to odgovarati i da – čak i ako ih se nikada ne ulovi – moraju do kraja života strahovati i skrivati se.“

Optužnicu protiv Vasiljkovića pripremalo je Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku, a sudit će mu se na splitskom Županijskom sudu, jednom od četiri suda u Hrvatskoj specijalizirana za ratne zločine.

Prvo takvo izručenje iz Australije

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić povodom opetovanih primjedbi njegovog srbijanskog kolege Nikole Selakovića kako bi bilo bolje da se Vasiljkoviću sudi u Srbiji, a ne u Hrvatskoj, podsjetio je da je Hrvatska - za razliku od Srbije - u Europskoj uniji.

Vasiljković stigao u Split
Vasiljković stigao u Split

„Suđenje će biti pošteno i pravično, kao što i jesu suđenja u Hrvatskoj, kao što je to potvrđeno i po standardima kojima smo mi udovoljili. A kolega neka se bavi svojom zemljom, neka razmišlja o svom pravosuđu, i neka ga uređuje da ono bude pošteno i pravedno i da radi svoj posao kako treba. A kažem – ja ću biti u prilici procjenjivati njega, a ne on mene“, prokomentirao je Miljenić.

On je naveo i kako je u cijelom slučaju najzanimljivije to da je ovo prvi slučaj da je Australija izručila nekog svog građanina drugoj državi zbog ratnog zločina.

Velibor Bračić bio je1991. godinepunih 50 dana u Vasiljkovićevom zatvoru na Kninskoj tvrđavi. On je preživio, neki drugi nisu, svjedoči Bračić za naš radio o sudbini Luje Kneza:

„Jedan naš doveden je u našu ćeliju već vidno prebijen. Nije mogao ni govoriti. Za desetak sati mi smo zvali čuvare da nešto s njim nije u redu i da umire, a oni su ga izveli kao da će ga tobože voditi u bolnicu. Međutim, sutradan su rekli da je htio pobjeći, i da je pao niz litice gore na tvrđavi. A on nije bio sposoban ni stajati na nogama, a kamoli da bi bježao! Tako da je taj čovjek gore ubijen.“

RSE: Čega se najviše sjećate iz tog vremena?

Bračić: Uvijek onog istog – te tvrđave i toga kako su nas svaki dan tukli. To se ne može zaboraviti. I te njegove batine, on što nas je tukao, i tako. I onda kada se desi kao sada da ga izručuju, da odgovara za to što nam je napravio, onda se toga skroz prisjetite. Gledate zaboraviti, da vam to ne ide u misli, ali – teško je to.

Radoslav Bobanović je zarobljen rujna 1991. godine, svega je jednu noć proveo na Kninskoj tvrđavi, ali je sa Vasiljkovićevim ljudima imao iskustva u drugom kninskom zatvoru, u staroj bolnici.

„Grupe kapetana Dragana dolazile su ovisno o njihovom raspoloženju, ovisno o pijanstvu, ovisno o tome što im se dogodilo na ratištu. Mi smo posebno mučeni kada bi neki njihovi stradali, znate. Kada bi neki njihov stradao na ratištu, onda bi prema nama bio poseban tretman“, ispričao je Bobanović.

XS
SM
MD
LG