Dostupni linkovi

Varufakis podnio ostavku, sastanak ministara eurozone u utorak


Aleksis Cipras i Janis Varufakis
Aleksis Cipras i Janis Varufakis

Grčki ministar financija podnio je ostavku samo nekoliko sati nakon što su birači na referendumu odbili zahtjeve vjerovnika da se više štedi. Janis Varufakis je kazao kako njegov odlazak može pomoći pronalaženju rješenja za izlazak zemlje iz dugova. Zbog straha od izlaska Grčke iz eurozone, pao je euro, ali i dionice na berzama.

Odlazeći ministar finansija Varufakis poznat je po kožnim jaknama i oštrom jeziku. "Štednja je kao da pokušavate pomusti još mlijeka iz bolesne krave, treskajući jadnu životinju“, jedan je od njegovih bisera koje je prosuo u razgovoru sa evropskim kolegama. Obožavali su ga njegovi sljedbenici u domovini, a mrzili lideri eurozone.

Njegova ostavka ili razrješenje, jasan je znak da premijer Cipras ima namjeru započeti nove razgovore i dogovoriti se s Evropom.

Centralna evropska banka zakazala je sastanak da razmotri hitno slanje novca grčkim bankama, koje su na ivici da ostanu bez sredstava i da se uruše.

U Parizu se popodne sastaju predsjednik Francoise Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel, uoči samita čelnika eurozone u utorak.

Većina Grka i dalje tvrde da žele ostati u zoni zajedničke evropske valute, ali njihovo ljuto i odlučno ne, za kojeg je glasalo skoro 62 posto birača, otežava ispunjavanje te želje.

Kad je hiljade Grka izašlo na ulice da proslave rezultate referenduma, premijer Aleksis Cipras je izjavio da su ljudi napravili „hrabar izbor“. „Obavezali ste me, ne da raskinem veze s Evropskom unijom, nego da učvrstim moju pregovaračku poziciju u traženju održivog rješenja“, kazao je Cipras.

Dodao je da je već danas (5.7.) spreman vratiti se za pregovarački stol, ali njemački vicekancelar Sigmar Gabriel je izjavio kako mu je „teško zamisliti nastavak pregovora, jer je Cipras porušio mostove s Evropom“.

Evropski skeptici likuju zbog grčkog „ne“. Tako je lider Nezavisne partije Velike Britanije, Nigel Farage, na svom Twitter-u objavio da „projekat EU umire“.

Evropska ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini pak tvitirala poruku: „ovo su bolni dani za sve one koji vjeruju u ujedinjenu Evropu".

Grčka je u nedjelju doživjela politički zemljotres! Strahuje se medjutim da bi smirivanje tla moglo biti još pogubnije.

XS
SM
MD
LG