Dostupni linkovi

Užičani posle 37 dana dobili pijaću vodu


"Vodovod" Užice, postrojenje za prečišćavanje vode
"Vodovod" Užice, postrojenje za prečišćavanje vode

Republička sanitarna inspektorka Snežana Tadić, u nedelju je donela rešenje kojim se skida zabrana sa upotrebe vode za piće koju građanima distruburia Javno komunalno preduzeće “Vodovod” u Užicu.

Snežana Tadić, Sanitary Inspector of Republic of Serbia
Snežana Tadić, Sanitary Inspector of Republic of Serbia

“Danas su se u Užicu nakon 37 dana zabrane stekli uslovi da se voda proglasi higijenski ispravnom za piće i može se koristiti za piće i pripremanje hrane. To su nam pokazali rezultati analizia i superanaliza koje je radio Republički institut “Batut” na bakretiološku, biološku i fizičko hemijsku ispravnost. Svi rezultai su u redu, broj nematoda se smanjio na manje od jedne u litru”, rekla je Tadić.

Tadić je dodala da “Vodovod” i dalje mora nastaviti svakodbnevne higijenske mere. “To higijensko održavanje pre svega mora da bude održavanje rezervoara i održavanje filterskih postrojenja sa skraćivanjem vremena pranja na 24 do 36 sati. Takođe će im se narediti da se biološke analize rade četiri puta mesečno, da bi na vreme imali uvid o eventualnoj pojavi nematoda u vodi. Pre svega mora da bude povećana odgovornost u javnom komunalnom preduzeću “Vodovod”“, objasnila je republička sanitarna inspektorka.

Užičani nisu umali pijaću vodu od 19. jula, a 6 meseci pre toga takođe su bili mesec ipo bez pijaće vode. Zavod za javno zdarvlje Užice preduzimao je sve mere u svojoj nadležnosti, a nije zabeleženo ni jedno oboljenje vezano za neispravu vodu rekla je direktorka Zavoda, Bilja Mijović. “Dom zdravlja u Užicu nas je svakodnevno u pisanoj formi obaveštavao o broju ljudi koji su se javljali, tako da je konnstatovano da nisu registovana oboljenja koja se mogu dovesti u vezu sa vodom za piće”, rekla je Mijović

Tihomir Petković, gradonačelnik Užica
Tihomir Petković, gradonačelnik Užica

Iako je voda sada ispravna za piće, u Užicu se ne ukida vanredna situacija, kaže gradonačelnik Tihomir Petković. “Dogovorili smo se na sastanku Kriznog štaba da još uvek ne ukudamo vanrednu situaciju, ne zbog toga što se plašimo da će se brzo poniviti problem, nego što nam vanredna situacija omogućava da ukoliko bude potrebno, idemo na neke ubrzane postupke javne nabavke kako bi ceo

process ubrzali. Građani Užica moraju da znaju da vanredna situacija nije nešto što ostaje zbog očekivanja nove opasnosti, već čisto iz formalno-pravnih razloga”, rekao je Petković.

XS
SM
MD
LG