Dostupni linkovi

Uzdržane reakcije na severu Kosova oko dogovora o pravosuđu


Sud u Mitrovici
Sud u Mitrovici

Na osnovu sporazuma postignutog u Briselu između Kosova i Srbije, u oblasti pravosuđa, na severu Kosova biće formiran Osnovni sud i Kancelarija Osnovnog tužilaštva, koji će svoje odluke donositi prema postojećim kosovskim zakonima.

U tekstu sporazuma, koji su objavili kosovski mediji, navodi se da će za Osnovni sud u Mitrovici na raspolaganju biti nekoliko objekata i da će postojati i četiri odeljenja Osnovnog suda u Zubinom Potoku, Leposaviću, Srbici i Vučitrnu.

Predsednik Osnovnog suda će biti kosovski Srbin iz Mitrovice, dok će glavni tužilac Osnovnog tužilaštva biti kosovski Albanac.

U Osnovnom Tužilaštvu Mitrovice radiće po devet tužilaca, kosovskih Albanaca i devet kosovskih Srba, dok će po obe strane imati po 24 člana administrativnog osoblja.

Nadležni iz Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici, koji su do sporazuma odluke donosili po važećim zakonima države Srbije, još uvek ne žele da daju izjave povodom postignutog sporazuma o pravosuđu na severu Kosova, koji su u Briselu potpisali premijeri Kosova i Srbije, Isa Mustafa i Aleksandar Vučić.

Kako je za RSE objasnio dosadašnji viši javni tužilac u Severnoj Mitrovici Milan Bigović - tek nakon početka implementacije Briselskog sporazuma u sudovima na severu Kosova, srpske sudije i tužioci će se obratiti javnosti.

Advokat Ljubomir Pantović u izjavi za RSE ocenjuje da je još uvek rano komentarisati kako će postignuti sporazum funkcionisati u praksi.

Potpisivanje sporazuma o pravosuđu, foto: Federaica Mogherini/Twitter
Potpisivanje sporazuma o pravosuđu, foto: Federaica Mogherini/Twitter

“Taj sporazum je dosta da tako kažem ‘štur’, jer će sigurno uslediti razrada svih tačaka. Prvi utisak mi je, moram da priznam, bio negativan. Jer, čini mi se da je po Ahtisarijevom planu bilo predviđeno da postoji poseban Osnovni sud za četiri opštine na severu Kosova, dok se ovaj sporazum odnosi na još tri opštine južno od Ibra - na južnu Mitrovicu, Srbicu i Vučitrn, što je praktično nepovoljnije za Srbe ovde. Jer, ako govorimo o Ahtisarijevom planu onda bi sastav sudija i pratećeg tužilaštva bio identičan sastavu, odnosno, nacionalnoj strukturi na severu Kosova. Međutim, dodavanjem ove preostale tri opštine, koje su nastanjene albanskim stanovništvom, uslovno govoreći, stvara se neka vrsta štete, kada pričamo o interesu Srba na severu Kosova“, ocenio je Pantović.

Međutim, on ističe da postignuti sporazum u Briselu ipak ima dosta pozitivnih elemenata koji su jako bitni za srpski narod na ovom prostoru.

“Ipak, moram da kažem da smo svi mi ovih godina bili u nekom polupravnom sistemu i ono što je odavno rečeno jeste ‘bolje bilo kakav sud i bilo kakav zakon nego nikakav’. Tako da mislim da će biti tog nekog pozitivnog efekta, samim tim što će građanima sada biti dostupniji i sudovi i pravda, jer smo imali slučajeve gde mnogi ljudi nisu uspeli da dožive i da dočekaju pravdu”, zaključio je Pantović.

Jedan od političkih predstavnika Srba sa severa Kosova Marko Jakšić za RSE kaže da je suština postignutog sporazuma o pravosuđu integracija severa u kosovski sistem i da je postignutim sporazumom premijer Srbije Aleksandar Vučić srušio pravosudni sistem države Srbije čime je, kako je ocenio, pogazio Ustav i napravio krivično delo koje nikad ne zastareva.

“Svi Srbi odavde bi više voleli da sve sudije budu Albanci, da svi javni tužioci budu Albanci, ali da svi oni polažu zakletvu pred predsednikom Skupštine Srbije i da oni sude po zakonima države Srbije. Ja lično mislim da će građani Kosovske Mitrovice da podnesu krivičnu prijavu protiv predsednika Vlade Srbije što je pogazio Ustav države Srbije i što je počinio krivično delo nacionalne veleizdaje. Znači, sve se to dešava, ta izdaja, iza ‘zatvorenih vrata’, jer se ova sadašnja vlast obavezala da će od Kosova faktičkinapraviti posebnu državu. I ono što je najbitnije, mi koji živimo ovde, za veliki broj takvih odluka mi zapravo saznajemo iz Prištine”, kazao je on.

Evo šta u razgovoru za RSE kažu građani Severne Mitrovice o postignutom sporazumu o pravosuđu u Briselu.

Građani Severne Mitrovice o postignutom sporazumu o pravosuđu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:07 0:00
Direktan link

Zvanična Priština inače smatra da je postignutim dogovorom omogućen jedinstveni sudski sistem, kojim se podrazumeva ukidanje srpskih sudova na severu.

Dogovoru se protive i političke partije opozicije na Kosovu, koje navode da je on štetan po Kosovo jer se njime omogućava, kako su rekli, unutrašnja podela pravosudnog sistema.

XS
SM
MD
LG