Dostupni linkovi

FBiH: Usvojena odluka o penzijama, bivši vojnici se razišli


Sarajevo: Protest penzionisanih boraca
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Sarajevo: Protest penzionisanih boraca

Više od 1000 bivših vojnika Oružanih snaga BiH i prevarenih žiranata razišli su nakon gotovo 12-časovnog protesta ispred Parlamenta Federacije BiH. Protest su započeli u utorak ujutro pred početak zasjedanja Parlamenta na kojem je prema prijedlogu dnevnog reda trebalo da se razmatra i usvoji Zakon o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uvjetima shodno Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH, te Zakon o zaštiti žiranata.

Međutim, nakon odgađanja početka sjednice, te nekoliko sastanka proširenog Kolegija Predstavničkog doma i brojnih pauza, sjednica je nastavljena, ali su s dnevnog reda na prijedlog SDP BiH skinuti zakoni zbog kojih su se pred ulazom u zgradu okupile nezadovoljne kategorije.

Prema prijedlogu SDP BiH usvojena je odluka o načinu reguliranja statusa prava na penziju pripadnika Oružanih snaga i Zakon o zaštiti žiranata. Zapravo, otpušteni bi vojnici u pravo trebali biti uvršteni Jedinstvenim zakonom o ostvarivanju prava na penziju pripadnika OSBiH na čemu insistira MMF.

Od posebnog zakona nema ništa - potvrdio je to i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.
Nermin Nikšić
Nermin Nikšić

“Bila bi to prevara i manipulacija ljudima da se usvoji Zakon jer bi njime došao u pitanje aranžman s MMF”, kazao je Nikšić.

Jedinstveni zakon bi, prema ovoj odluci, trebao biti donesen do 31. marta 2013. U slučaju da zakon ne bude donesen do ovog datuma, Odlukom je predviđeno da se do 20. aprila 2013. godine pravo na penziju pripadnika OSBiH reguliše posebnim zakonom.

Reakcije: Agonija nije riješena

Nakon jednoglasnog usvajanja Odluke i završetka maratonske sjednice vojnici i prevareni žiranti su se razišli djelimično zadovoljni rješenjem.

“Naša agonija koja i predugo traje nije riješena, jer nije potvrđen zakon koji smo tražili. No, rečeno nam je da Odluka koja je donesena ima pravno dejstvo, te da će do 20. aprila biti doneseno konačno rješenje. Nama nije važno u koji ćemo zakon bitno je da nas uvrste”, prenosi predstavnik otpuštenih vojnika Šemsudin Pojata.

Federalni ministar finansija Ante Krajina smatra ovo dobrim kompromisnim rješenjem.

“Parlament je ovim potezom zadao zadaću i sebi i Vladi koja do 15. marta mora dostaviti Parlamentu prijedlog zakona kojim se rješavaju pitanja ostvarivanja prava na penziju boračkih populacija”, navodi Krajina.

Otpušteni vojnici bili su najprije protiv Odluke, podsjećajući da su ranijom do 31. januara trebali imati Zakon, što se nije desilo.

“Prevareni smo i ne pristajemo na ovakve odluke. Dali smo im rok da pomognemo svima. Rekli smo da ukoliko smo sporni kod MMF da ipak usvoje zakon, a da njegovu primjenu odgode do 1. aprila i okvirnog zakona”, kaže Meho Dizdarević jedan od predstavnika otpuštenih vojnika.

Zatupnici Stranke demokratske akcije koji su insistirali na Zakonu i njegovom stavljanju na dnevni red napustili su sjednicu, nakon što je on skinut s dnevnog reda.

Inače, otpušteni vojnici tokom dana pokušali su nasilno ući u zgradu Parlamenta FBiH. U tome ih je spriječila policija. Do incidenta je došlo nakon što im je predstavnik koji je razgovarao s parlamentarcima počeo čitati usaglašenu listu zahtjeva, uz napomenu da su tražili da se izjašnjavanje o njima odgodi do 20. aprila. U incidentu je lakše povrijeđeno nekoliko osoba, a intervenisala je i Hitna medicinska pomoć.
XS
SM
MD
LG