Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 06:15 CET

  Svijet

  Usvajanje ruske djece u SAD: Uspon ka uspjehu

  Aleksander D'Jamoos na vrhu Kilimandžara, foto: Eric Michael Johnson
  Aleksander D'Jamoos na vrhu Kilimandžara, foto: Eric Michael Johnson
  Autor:  Richard Solash, priredila Mirjana Rakela

  Aleksander D'Jamoos počeo je život u Rusiji kao siroče s deformiranim nogama, a danas je momak koji se uspio popeti i na Kilimandžaro. Sam ističe kako takav uspjeh zahvaljuje svojoj američkoj obitelji koja ga je usvojila i zbog toga se oštro suprostavlja ruskom zakonu koji zabranjuje Amerikacima da posvajaju djecu iz Rusije.

  Aleksander D'Jamoos je 21 godišnji student na državnom sveučilištu u Teksasu i jedan je od ruske djece s invaliditetom koji je usvojen u SAD-u. Ističe da je zabrana usvajanje djece očit primjer kršenja ljudskih prava.

  "Zakon pretpostavlja da će dijete imati bolji život, ne bude li živjelo u američkoj obitelji. To je isključiva i nacionalistička politika, zločin i zabluda, jer je temeljno pravo svakog dijeteta da ima obitelj, bez obzira na nacionalnost. Dijete ne ide u SAD kako bi postalo Amerikanac, već kako bi u Sjedinjenim Državama imalo obitelj. Ako postoji šansa za obitelj onda je takvu šansu nemoralno oduzeti djetetu", kaže D'Jamoos.

  Zakon koji je predsjednik Vladimir Putin potpisao 28. decembra ostaviti će tisuće malih života u praznom prostoru. Zatvorena su vrata budućnosti, kako za potencijalne američke roditelje, tako i za više od 700.000 ruske siročadi.

  Američke obitelji su od 1992. usvojile 60.000 ruske djece, uključujući i mnoge s invaliditetom. Više ruske djece usvojili su Amerikanci u posljednjih nekoliko godina nego obitelji iz bilo koje druge zemlje svijeta.

  Zakonom se navodno pokušavaju zaštiti ruska djeca od zlostavljanja američkih roditelja, ali većina promatrača ističe da je to odgovor na američki zakon koji nameće sankcije ruskim dužnosnicima umiješanim u ubojstvo odvjetnika Sergeja Magnitskog, borca protiv korpucije koji je umro u zatvoru 2009.

  D'Jamoos je odlučio poduzeti akciju i podići glas protiv ruskog zakona. Pokrenuo je online peticiju i u samo tjedan dana stiglo je više od 11.000 potpisa. Američka zlatna paraolimpijska Tatjana McFadden uručila je peticiju ruskoj ambasadi u Washingtonu.

  Aleksandar kaže kako je njegova osobni priča najbolji dokaz da je zakon koji je potpisao Putin potpuno neprihvatljiv.

  "Tokom djetinjstva nikada nisam očekivao da će me obitelj voljeti. Moji biološki roditelji su me ostavili u bolnici zbog invalidnih nogu. Smješten sam u sirotište u kojem je bilo stotinjak djece, također invalida. Roditelji su me potpuno zanemarili. Uvjeti života u sirotištu su bili strašni. Tokom zime nije bilo grijanja, tokom ljeta nije bilo vode, nije postojao ni sanitarni čvor, odgoj i obrazovanje su bili zapušteni, a najgore od svega, bio je nedostatak ljubavi i brige. Očekivala me sumorna budućnost u nekom državnom staračkom domu", napisao je D'Jamoos.

  Ali D'Jamoos je imao sreće.

  D'Jamoos na skijanjuD'Jamoos na skijanju
  x
  D'Jamoos na skijanju
  D'Jamoos na skijanju
  Nataša Šaginian-Needham, suosnivačica međunarodnog centra „Sretne obitelji“ , američko-ruske nevladine organizacije, koja pomaže siročadi s posebnim potrebama, je snimala dokumentarac 2006. u sirotištu u gradu Nizhniy Lomov. Tamo je upoznala Aleksandra Šulčeva, danas D' Jamoosa, koga je upamtila kako sjedi na jednoj daski s kotačima pomoću koje se kreće

  Uz njenu pomoć, Aleksandar je povezan s Michaelom i Helene D'Jamoos u teksaškom gradu Dallasu. Oni su se složili udomiti ga tokom boravka u Sjedinjenim Državama zbog operacije. Lokalna bolnica ga je besplatno operirala. Amputirali su mu deformirane noge i osigurali proteze.

  Obitelji D'Jamoos u međuvremenu je dječak prirastao srcu i odlučili su ga posvojiti. Trebalo je brzo reagirati, jer je tada imao već 15 godina, a usvajanje je moguće samo do djetetove 16 godine. Podmitili su neke službenike u Rusiji i Aleksandar je postao član obitelji.

  Od tada, kaže D'Jamoos, njegov život se "dramatično transformirao." Naučio je skijati, dobio stipendiju za Sveučilšte Texas u Austinu i postao je volonter u organizaciji „Sretne obitelji“. U junu prošle godine se popeo do vrha Kilimandžara kako bi podigao svijest javnosti o radu ove nevladine organizacije.

  Sada, Aleksandar ističe, kako ne želi da njegovi prijatelji koji su ostali u sirotištu i s kojima je i danas u kontaktu, budu žrtve "političke demagogije":

  "Teško je probiti medijsku blokadu u Rusiji, ali ja ću dalje raditi sve što je moguće. Sakupiti ću pisma posvojene djece, ovdje, u Sjedinjenim Državama i dostaviti ih ruskim medijima, možda ih objave neke manje novine", kaže Aleksandar.

  D'Jamoos nije nepoznat ruskim medijima. Dokumentarac koji je snimila Šaginian-Needham je emitiran 2012. na jednoj televiziji koja je pod kontrolom vlasti. To je bilo "veliko iznenađenje", ističe ona, te dodaje kako sumnja da će nešto tako biti moguće ponoviti nakon Aleksandrove peticije.

  D'Jamoos, koji je studira međunarodne odnose, kaže kako bi volio raditi na američko-ruskim odnosima nakon fakulteta, posebno u području međunarodnih posvojenja.

  On pozdravlja nedavna obećanja koje je Putin dao oko povećanja izdvajanja za siročad s invaliditetom, ali naglašava da pred Rusijom stoje mnogi zadaci prije nego definitivno odluči odbiti pomoć izvana:

  "Ovdje nije riječ o financijskom problemu ili ekonomskom pitanju. To je socijalni problem, socijalna katastrofa. U Rusiji je, prema nekim procjenama, 800.000 siročadi i nema novca koji takvu situaciju može popraviti. Ona počinje i s kulturnom spoznaja da postoje osobe s invaliditetom koje treba dostojno smjestiti u vlastitom društvu", zaključuje D'Jamoos.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Balkanac Grad: Banja Luka
  08.01.2013 03:53
  nek vidi rusija kako je koci putin ko nas dodik

  Ime: Bosanac
  08.01.2013 03:51
  Više ruske djece usvojili su Amerikanci u posljednjih nekoliko godina nego obitelji iz bilo koje druge zemlje svijeta....nek se Rusi upitaju zasto i kako duma i Putin i ovi pre njega dozvole bogatim Vlastodrzci ma u Rusiji (kojima je taksa na zaradu samo 13%)da opet maltretiraju svoj narod, Rusima ne treba drugi neprijatelj. Sve prirodne reserse prigrabila je zlocinacka manjina vlastodrzaca i tajkuna Rusa i koja ih trosi na jahte, klubove i drugo. Rijetko je ovako nesto u svijetu. Rusiju nista nije moglo unistiti ali ovi vlastodrzci ce to uspjeti. Nevjerovatno je da Rusija ne moze obezbjediti pristojan zivot za ove sirocice i da ih moraju usvajati u svijetu.....u rusiji imi vise sirotinje nego igdje i to samozato sto bogati milioneri i bilioneri neplacaju taksu ili samo 13% mozda ....a na zapadu moraju platiti u nekim zemljama cak i 50% kao u Francuskoj , Njemackoj , Britaniji 40% ali tamo vlada i institucije imaju jako zdravstvo, socijalne programe, i pomoc narodu i sirotinji je velika

  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  09.01.2013 19:24
  Da, ali su te zapadne zemlje imale i gregorijansku reformu i Magna Carta, i buržoasku i industrijsku i informatičku revoluciju.
  Na drugoj strani rusija je imala samo neuspelu februarsku i lažnu oktobarsku...

  Ime: Dragan Grad: BiH
  05.01.2013 20:01
  Vlastodrzci u Rusiji opet maltretiraju svoj narod, Rusima ne treba drugi neprijatelj. Sve prirodne reserse prigrabila je zlocinacka manjina koja ih trosi na jahte, klubove i drugo. Rijetko je ovako nesto u svijetu. Rusiju nista nije moglo unistiti ali ovi ce to uspjeti. Nevjerovatno je da Rusija ne moze obezbjediti pristojan zivot za ove sirocice i da ih moraju usvajati u svijetu.

  Ime: Marko Grad: Split
  05.01.2013 02:01
  Putin roools :) Ajme šta ga ne volite :D
  Odgovor

  Ime: Миливоје Радаковић
  05.01.2013 17:29
  Па, рођаче, не волим ја ни Наполеона, ни Хитлера, ни Маоа.
  Волети такво што је симптом душевног обољења, или менталне инсуфицијенције.

  Ime: Anonimni posjetilac
  04.01.2013 23:28
  O Putinu i vecini Rusa koji ga slijede valjda je sve vec receno. Smo treba ispraviti potpis pod sliku jer Aleksander D'Jamoos tu nije NA vrhu nego PORED vrha. To sto se prije ili poslije slikanja popeo na vrh na slici se ne uocava.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.