Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 03:55 CET

  Srbija

  Srbija o Kosovu: Tajna Platforma jednoglasno usvojena

  Članovi Vlade Srbije na sastanku sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, 9. januar 2013.
  Članovi Vlade Srbije na sastanku sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, 9. januar 2013.
  Vlada Srbije jednoglasno je usvojila Platformu o Kosovu koju je predložio predsednik Srbije Tomislav Nikolić i Rezoluciju koju će uputiti Skupštini na usvajanje. Na konferenciji za novinare nakon zajedničke sednice Vlade i predsednika, premijer Ivica Dačić je saopštio da tekst Platforme za političke razgovore sa, kako se izrazio, predstavnicima privremenih institucija u Prištini neće biti objavljen pre nego što bude predstavljen onima sa kojima se pregovara – zvaničnicima Prištine.

  Rečeno je, međutim, da Vlada iznosi svoj predlog za rešavanje pitanja paralelizma vlasti u srpskim zonama na Kosovu, kao i da su iz dokumenta čiji je prvobitni tekst procurio u javnost uklonjeni detalji kojima je uslovljavana saradnja sa Evropskom unijom.

  Onaj koji je inicirao kontroverznu prvu verziju dokumenta posle susreta sa članovima Vlade uključujući i premijera, sa kojim je po medijskim spekulacijama zaoštrio odnose, javnosti je saopštio da je „delimično smiren“.

  Tomislav Nikolić dodaje da odluku koja je doneta treba posmatrati uz saznanje da je ona minimum onoga što je moglo da se uradi pre nekoliko godina. Te zbog toga još zaključuje:

  „Jedna moja velika obaveza, jedan veliki teret koji sam nosio mnogo godina, danas sam ispunio. Želim potpuno da pomognem Vladi Srbije. Kako god da tu pomoć zatraže, imaće je“.

  U to ime gledao je i da se povuče pred novinarskim pitanjima prepuštajući premijeru Ivici Dačiću da iznosi detalje.

  On koji bi 17. januara trebalo da se po četvrti put u Briselu sastane sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, insistra da je dokumente Vlada jednoglasno usvojila. Granice u pregovorima određuje preambula srpskog Ustava što bi značilo da se ponavlja da Srbija neće priznati Kosovo. Ništa međutim, nastavlja Dačić, ne može dovesti u pitanje srpske evroinegracije.

  “Nama je cilj da dobijemo datum za otpočinjanja pregovra sa Evropskom unijom. Ne možemo se uspešno boriti ako smo van procesa. Lično nikada neću prihvatiti da za dvadeset godina naša deca kada idu u zemlje regiona, uključujući i Albaniju, govore da idu u Evropsku uniju. A da se mi istovremeno ponosimo time što nećemo da uđemo u Evrpsku uniju. Pazite u čemu postoji problem. Svima je jasno da postoji pitanje da li mi uopšte možemo da postanemo članica Evropske unije. Ali ovde i sada dobijamo jednu drugu vrstu šizofrenije koja govori o tome da mi nećemo uopšte da budemo članovi Evropske unije. Da se razumemo, koji kao svoj politički kredo i motiv ima Evropsku uniju. Ali zdrav razum nam govori da je to ekonomski i opšti interes Srbije”, istakao je Dačić.

  Interesi bez ljubavi

  U tom procesu Srbija će u buduće istupati sa sopstvenim predlozima uključujući i onaj za, kako se Dačić izrazio, rešavanje problema paralelizma institucija na Kosovu. Pri tome nije otkrio kakvi su konkretni srpski predlozi.

  Već u četvrtak nastavlja se tehnički dijalog između ostalog i o tome gde će se slivati sredstva sa prelaza na severu Kosova (ukoliko se dogovori njihova naplata), odnosno kako rešiti pitanje kosovskog državljanstva za tamošnje Srbe, kao eventualni uslov za dobijanja kosovskih ličnih karti i vozačkih dozvola.
  Ivica DačićIvica Dačić
  x
  Ivica Dačić
  Ivica Dačić

  Govoreći, pak, o nespremnosti da se tekst usvojene Platforme objavi, Dačić je potegao primer odnosa u regionu.

  “Naša braća Slovenci i Hrvati su pedeset, šezedeset, sedamdeset godina jedno pričali, a drugo radili. A nikada nisu objavili šta im je platforma”, rekao je on.

  Pitali smo ga da li izjavama poput ove misli da može uticati na otopljavanje odnosa u regionu (zaoštrenih nakon letošnje promene vlasti u Srbiji), tojest resetovanje odnosa sa Hrvatskom, kako je nedavno i sam rekao.

  “Ja nisam upotrebio ništa loše. To je bio njihov cilj od početka. Da imaju svoju nezavisnu državu. Što bi se oni time uvredili. Čak su oni i javno govorili da je Jugoslavija raga koju treba iskoristiti za dobijanje nezavisne države. To su Slovenci govorili. Ali nemojte da brinete vi o odnosima u regionu. Što se toga tiče ja veoma aktivno radim na njihovoj normalizaciji. Mi svi zajedno treba da utvrdimo tačke oko kojih imamo zajedničke interese”, kazao je Dačić.

  S tim u vezi i zaključak:

  “Nema ovde više ljubavi. Ima samo interesa. Jer gde je bilo ljubavi, loše smo prošli. Očigledno. Jer je ta ljubav bila jednostrana”.

  Test političkog dijaloga

  Suvi i otvoreni pragmatizam uz stavljanje po strani tereta prošlosti, kontekst je politike na kojoj često insistira Dačić. Slično je postupio i predsednik Nikolić koji je potvrdio izmene u ranijem tekstu Platforme koji je procurio u javnost. Usledilo je to nakon što je, objasnio je Nikolić, oslušnuo međunarodne i reakcije političkih partija u Srbiji. Suština dokumenta je ista, ali ima:

  “Ublažavanja ivica. Tako bih rekao. Naravno neki delovi su tumačeni kao prestanak pregovora odmah. Kao prestanak našeg ispunjavanja uslova Evropske unije za otpočinjanje pregovara sa njom. Takve sumnje su morale da budu otklonjene i jesu otklonjene”.

  To ne znači, insitira Nikolić, dovođenje u pitanje politike nepriznavanja kosovske nezavisnosti.

  “Svi pregovori proizvešće zakon o Kosovu i Metohiji na koji smo obavezani. Narodna Skupština je obavezna da ga donese na osnovu člana 122 Ustava. Dakle, ja Kosovo i Metohiju ne vidim kao nezavisnu državu. Vlada Republike Srbije ga ne vidi kao nezavisnu državu. Današnja opozicija ga tako ne vidi. Tako da oko toga mislim da u celoj Srbiji nema dileme”, naglasio je Nikolić.

  S obzirom na rečeno, ima li šta novo u srpskom stavu? Kako ocenjuje prištinski analitičar Iljir Deda na usvojene deokumente trebalo bi gledati kao na pokušaj Vlade Srbije da ispoštuje zaključke Evrpskog saveta od 12. decembra prošle godine. To su: normalizacija odnosa sa Kosovom, napredak u tehničkom dijalogu i napredak u postepenom uključivanju severa u institucionalni okvir Kosova.

  “Srbija će se držati linije da ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu, ali to niti traži bilo koja strana. Traži se da dođe do normalizacije. Prvi test političkog dijaloga će biti sastanak dva premijera 17. januara. Tada će se otvoriti nove teme koje do sada nisu bile otvorene. Tada bi sigurno trebalo da dođe do napretka u planu za rasformiranje bezbednosnih snaga Srbije na ‘severu’, transparentnom finansiranju zdravstva, obrazovanja i ostalih davanja Srbije kosovskim Srbima, te takođe napredak u dogovoru u energetici i telekomunikacijama”.

  Kao ključno ostaje pitanje severnokosovskog paralelizma vlasti. Dačić ne iznosi detalje srpskog plana, zbog čega se o njemu i dalje pretpostavlja. Beogradski analitičar Ognjen Pribićević iznosi:

  “To bi mogao da bude neki dvojni, uslovno rečeno, suverenitet. Paralelni suverenitet. Gde bi i Beograd i Priština imali deo svojih nadležnosti. Naravno, u ovom trenutku, to je za albansku stranu nezamislivo”.

  Premijer Dačić je, međutim, izjavio da je Srbija spremna na ustupke kako bi prevazišla postojeće stanje odnosa između srpskog i albanskog naroda. Možda baš na ovom polju?

  Miloš Teodorović

  Glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu RSE od decembra 2014. Višestruko nagrađivan za rezultate postignute u istraživačkom novinskom, radio i TV novinarstvu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: P. A.
  12.01.2013 15:04
  Bosnjaci naravno likuju i pokazuju prstom na "realno stanje". Razumijem. Srbi su narod koji zahvaljujuci SPC i dalje zive u 15. vijeku i na svoju stvarnost gledaju samo kroz nekoliko jednostavnih dimenzija: izdaja, zrtva, nebo, zemlja. I kao takav anahroni narod kad se domognu oruzja prave zlocine tipicne za srednji vijek.
  Ali da pomognem Bosnjacima da razumiju istinski sadrzaj omiljenog im izraza (realno stanje), ako nista da se na vrijeme sklone ako se Srbi opet kojim cudom domognu oruzja. Evo sta je realno stanje.
  Turci su Srbe drzali u sahu 5 vijekova. Za to vrijeme su Srbi izgubili sve sto je bilo vrijedno, a dolazilo je sa zapada. Izgubili su reformu crkve, prosvijecenost, burzoarsku i socijalnu revoluciju. Izgubili su i industrijsku revoluciju. Od svega toga su ih uspjesno "stitili" tudja Turska i vlastita Crkva. Za to vrijeme je npr. Engleska, koja se sada pita i odlucuje o srpskoj sudbini. prosla sve te promjene i revolucije i izgradila gradjansko drustvo, demokratiju i - mozda najvaznije od svega - obogatila se jasuci po ljudima Azije i Afrike. Primjer? Lord Bajron je bio zaljubljen u Grcku, Englezi pomognu Grcima da se oslobode od Turaka i - prenesu skoro sav Akropolj u Britis mjuzeum!!?
  Realno stanje? Da, Engleska, zemlja bez ikakvih resursa, opljackala je sve sto se dalo opljackati i sad se oni pitaju. Pitaju se o Srbiji. OK. Ja razumijem sta je sila. Ali i Englezi i Bosnjaci moraju da razumiju sta je - takodje kategorija iz elementarne fizike - otpor. Ne, ne, ne oruzani otpor. Da se razumijemo. Nece ni jednom Englzu (a ni Bosnjaku) faliti ni dlaka sa glave. I opet da se razumijemo: bez oruzja, jer su jaci. Pobjedili su nas. Ali ima raznih varijanti otpora. Najefikasniji, tipicno srpski je da nikome nista ne ide. Nikome se nista ne rjesava. Sve stoji i miruje. Kako naprijed? Pa... recimo dajte da malo podijelimo te pare koje ste nanijeli iz Azije. Pogledajte u Aziji parove: Turska-Kurdi, Palestinci-Jevreji, Pakistanci-Indijsci. Sve je to engleski recept iz kojeg su se ti ljudi boje jogurta sa nesto pjega enormno bogatili. I sad se pitaju? Naravno, razumiju to Srbi. Ali cute i - nista se ne desava. Osim frustracije. E to je realnost dobri moji Bosnjaci.

  Ime: Dr Doolitle
  10.01.2013 01:35
  Glupiraju se kojekakvim paltformama koje mogu da obese macku o rep dok stanovnistvo Srbije za to vreme sve vise tone u masovnu nezaposlenost,socijalnu ugrozenost i nemastinu. Kako ih nije stid. Lazu narod istim pricama vec 20 godina.

  Ime: beli Grad: usa
  09.01.2013 21:23
  Ovo je samo magla u oci narodu Srbije.

  Ime: Emigrant Grad: München
  09.01.2013 13:36
  Dacic : Polazi se od toga da Srbija ne prizna Kosovsku nezavistnost,kaze nam Dacic.

  Ok Dacicu razumijemo te sta hoces da nam kazes polazite od toga da Srbija ne priznaje Kosovsku nezavistnost ali zavrsite na to da pre ulaska Srbije u EU priznajete kosovsku nezavistnost,hvala !

  Nikolic kaze da platforma za sada nece biti objavljena !!! kada si prvi put pominjao da imas nekakvu platformu za Kosovo odmah taj dan je Thaqi rekao da ce ta platforma ostati u fioci znaci Thaqi 100 % je bio u pravo,Nikolicu nadam se da imas dovoljno mesto u fioci pa da mozes i ovu rezoluciju da "parkiras" u fioci
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  09.01.2013 18:39
  Predpostavljam da spin-doktori koji stoje iza ove fame s "platformom" računaju s fascinacijom tajnama koja je endemska bolest u Srba.
  Raja uvek ima više poverenja u izmišljene tajne, misterije i zavere nego u bilo šta razumno, očigledno i postojeće.

  Ime: mister x Grad: sweden
  09.01.2013 11:28
  Ta rezulicija nema ni pravni ni obavezujuci akt za bilo koga na drugoj strani tj medjunarodnu zajednicu i Kosovo,to se Nikolic "pere" zbog istorije da ne bude prvi predsjednik koji je zvanicno priznao Kosovo,Sve drugo je skretanje tema sa ovdasnjih ekonomskih tegoba gradjana i nista drugo,Tacka 1. tzv rezolucije sve govori i cemu onda ostale tacke ? Zasto se uopste ulazi u dijalog ? U ime cega i sa kojim skrivenim namjerama ?Ovo je klasican primjer licemjerstva!Jedno se servira javnosti a drugo se radi u Briselu i Wasingtonu,Bojim se da na kraju balade se ne desi kao i sa sarajevskim pravoslavcima, koje je ratni zlikovac karadzic i njegova vlada pozvala da kopaju i mrtve i ponesu sa sobom na "svoje teritorie" i posle pricaju eto proterase nas braco,laz do lazi pa i ovo ljudski je praviti greske ali nije ljudski ponavljati vec vidjeno.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  09.01.2013 18:04
  Mister
  Koliko vidim vi jos vjerujete u americke lazi nikada kosovo srbsko nece biti albansko ni sada niti ikada niti ce srbski narod dase odreke svoje zemlje
  Odgovor

  Ime: hodac Grad: usa
  10.01.2013 01:14
  A na koji to nacin mislite da je uopste moguce zadrzati vlast nad Kosovom? Bilo bi zaista fer da to objasnite.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  09.01.2013 19:16
  Gde je srbski pravopis, tu su granice Srbije!
  Odgovor

  Ime: Za kralja za Spalja
  10.01.2013 01:28
  To znaci od Beograda pa do Vranja -kolika je bila i kraljevina Srbije.
  Samo jos nedostaje kralj u Beogradu i svi problemi su reseni.
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  09.01.2013 22:17
  Odlicno i nasmejalo me,a onda sam se setila da glupost granice nema i smrzla se.Pa mi smo vec apatridi-sa tajnom platformom ili bez nje-samo cekamo da nas vrlo rukovodstvo o istom stanju stvari obavesti.
  SrBski pozdrav
  Odgovor

  Ime: Kole
  12.01.2013 01:29
  Da mozda ce se ipak srbomrsci na kraju smrznuti, ko zna? Uzivajte i pljujte do kraja.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  12.01.2013 12:43
  Kole@
  O kakvoj mrznji ti pricas ? Ovdje se radi o realnom stanju na terenu,i to vam se pokusava reci. A mora vam se reci,jer pored svojih ociju,ne vidite !
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  12.01.2013 10:14
  Draga moja devojko,svaka tvoja rec gradjane Srbije odvodi dalje od bilo cega ljudskog i normalnog.Ako je to srbofilija,onda znamo zasto propadamo.Da nas stvarno volis kako kazes,manje bi nam zelela zla i cutala,ukoliko ne mozes da pomognes.Inace,trebalo je da budemo iznenadjeni i kod raznih medjunarodnih rezolucija,diplomatije Vuka Jeremica,pomoci Rusije,Kine,Indije,propasti EU i glavnog zla preko bare...
  Pre nego sto se javno izjasniss da nekoga volis,moras definisati sta je ljubav,posto ovde vazi i ona bolesna izreka:ko se bije,taj se voli.E,tvoji drugari i ti se bas trudite da sto vise i duze budemo plavi od batina u skladu sa bolesnim poimanjem ljubavi.A smrznucemo se svakako(bar mi u Beogradu)gde je nevidjeno dobri gradonacelnik koji nas takodje voli,potrosio pare za gorivo na izbore,pa se sad mnoga domacinstva dogrevaju,ne znajuci kako ce platiti racune.Ali,i on nas voli.A ako to potvrdi nova vlast,ta ce ljubav biti dugotrajna i smrtonosna po sve one koji nisu umeli da se snadju.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Kruz odustao, Tramp verovatni kandidat

  Senator iz Teksasa pristalicam u Indijanapolisu rekao da je njegova kampanja dala sve od sebe, ali da su glasači izabrali drugi put...

  IREX-ov Indeks održivosti medija: Samocenzura, pristrasnost...

  Srbija sa indeksom 1,71 ima najnižu ocenu od kada je 2001. američka nevladina organizacija počela da objavljuje ovaj izveštaj, 0,09 nižu nego prošle godine. BiH i Makedonija u istoj grupi sa Srbijom, a Hrvatska, Kosovo, Crna Gora i Albanija u grupi iznad - "skoro održivih" zemalja...

  Kosovo primljeno u UEFA

  Bez obzira na to što nisu usvojene izmene UEFA statuta koji predviđa da članice te organizacije mogu biti samo članice UN-a, Kosovo je primljeno u ovu organizaciju kao 55. punopravna članica