Dostupni linkovi

Ustavni sud blokirao miješanje Skupštine u slučaju KAP


KAP
KAP
Pokušaj parlamenta da osujeti ili bar da zadnju riječ u vezi sa prodajom imovine bankrotiranog podgoričkog Kombinata aluminijuma, nije uspio.

Nakon odluke Ustavnog suda koji je u četvrtak razmatrao Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, ad hoc većina koju su činili opozicija i manja članica vladajuće koalicije, Socijaldemokratska partija moraće da, ako želi da u tome i uspe, potraži neki drugi način.

Ustavni sud Crne Gore u četvrtak je poništio ključne odredbe Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, a zvanična ocjena glasi da "sporne odredbe nijesu u saglasnosti sa Ustavom i prestaju da važe danom objavljivanja ove odluke."

Sudija izvjestilac Branimir Šćepanović je, tokom sjednice Ustavnog suda koja je prethodila konačnoj odluci rekao da je ključno pitanje - da li je povrijedjena podjela zakonodavne i izvršne vlasti, odnosno da li je narušena vladavina prava.

“Dajući sama sebi ovlašćena koja su sadržana u osporenim odredbama zakona , Skupština Crne Gore se po našoj ocjeni na način suprotan Ustavu konstituisala kao novi organ stečajnog postupka sa neprihvatljivim stepenom arbitrarnosti u tom postupku. Osim toga zakonodavac je u osporenim odredbama organima stečajnog postupka uskratio pravo izbora najpovoljnijeg modela prodaje, u skladu sa odredbom zakona, i na taj način ograničio njihova ovlašćenja.Takođe, sa apsekta ustavnih principa o jednakosti položaja svih učesnika na tržištu i ravnopravnosti svih oblika svojine nije ustavno prihvatljivo stavljanje države u nepovoljniji položaj u odnosu na ostale učesnike u postupku stečaja. Zato smatramo da je Skupština Crne Gore prekoračila svoja ovlašćenja i povrijedila odredbe Ustava i Evropske konvencije o podjeli vlasti i pravu na pravično suđenje.”


Veselin Pejović
Veselin Pejović
Zakonom o zaštiti državnih interesa u KAP-u koji je prošle godine bankrotirao, nakon čega je raspisan tender za prodaju njegove imovine, a na kraju tog procesa ostao samo jedan ponudjač, nikšićki biznismen Veselin Pejović, parlament je želio da sebi obezbijedi pravo na donošenje konačne odluke.

Samim Zakonom je propisano da stečajni sudija i upravnik ne mogu da zaključe ugovor o prodaji imovine Kombinata aluminijuma bez saglasnosti parlamenta pa je, pored Vlade, inicijativu za ocjenu ustavnosti ovog akta podnio i Vrhovni sud koji smatra da se tim propisom Skupština direktno miješa u nadležnost sudskih organa, što je suprotno Ustavu.

Sudija Ustavnog suda, Miodrag Iličković je, tokom današnjeg zasijedanja rekao da je usvajanje spornog zakona bio pogrešan način da Skupština sebi obezbijedi ulogu u stečajnom postupku i zadrži kontrolu nad prodajom imovine bankrotiranog KAP-a.

“Skupština je mogla u ovoj situaciji da kao sistemski zakon donese izmjene i dopune Zakona o stečaju u koji će ugraditi sve ove odredbe i da onda ne postoji nikakve povrede Ustava i da se onda regulišu sva ova pitanja. Mislim da je to suština cijele stvari. Sve ove ostale su manje više periferne rabote. Smatram da se malo žestoko udarilo na ovaj zakon, možda bez potrebe. Ono što zabrinjava jeste da skupština koja je izglasala i donijela ovaj zakon nije ovaj sud udostojila ni odgovora.”

Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru se našao pred Ustavnim sudom na zahtjev Vlade koja je ocijenila da je usvajanjem tog Zakona, parlament direktno preuzeo nadležnosti suda koji je jedini nadležan da vodi stečajni postupak i direktno se umiješao u nadležnosti stečajnog sudije i stečajnog upravnika.

Zanimljivo je da je, od kada u vezi važnih pitanja, opozicija i manja članica vladajuće koalicije, Socijaldemokratska partija sve češće glasaju zajedno, dominantna članica vladajuće koalicije, Demokratska partija socijalista na razne načine iskazuje nezadovoljstvo i traži načine da osujeti neformalnu, ad hoc parlamentarnu većinu, a sve je počelo prošlog ljeta kada šefu DPS-a i premijeru Milu Đukanoviću nije prošao rebalans budžeta, pa je to nazvao "diktaturom parlamenta".

Nesaglasja je bilo i kasnije, a kulminacija se dogadja upravo ovih dana zbog novog Zakona o finansiranju partija zbog, po mišljenju opozicije, Vlade koja namjerno vrši opstrukciju i nastoji da obesmisli Zakon da bi se, navodno, DPS-u omogućilo da i dalje zloupotrebljava državne resurse u partijske svrhe.
XS
SM
MD
LG