Dostupni linkovi

Uskoro vještačka jetra štampana na 3D printeru


3D štampač
3D štampač
Vještačka jetra prvi je organ koji će biti štamapan na 3D printeru - najavljuju naučnici.

Tako bi 2014. godina mogla da bude nova prekretnica u medicinskoj tehnologiji - Kompanija biotehnologije "Organovo", koja se nalazi u San Diegu, planira da se koristi svojom tehnologijom za štampanje ljudske jetre.

Vještačka jetra, koja će biti formirana ove godine, neće biti pogodna za transplantaciju ali može da bude široko korištena za izučavanje efekata lijekova koji su u fazi razvoja, a također i načina liječenja raka.

U Francuskoj je nedavno, prvi put u istoriji, uspješno ugrađeno vještačko srce nove konstrukcije koje je potpuno autonomno.

Francuska kompanija CARMAT kreirala je taj jedinstveni uređaj, koji se od drugih modela vještačkog srca razlikuje po tome što ne zahtijeva da se njegovo funkcionisanje kontroliše spolja.

Novo srce radi skoro isto kao i biološko.

Istovremno, ruski naučnici su otkrili da dijelovi raskinutog DNK, koji se krvotokom šire po cijelom tijelu, mogu znatno da ubrzaju razvoj tumora.

Istraživanje će pomoći da se pronađe način za neutralisanje opasne "lutalice" - nosioci nasljeđa, što je suštinski važno u borbi protiv raka.

Kada ćelija umre, dugački molekuli njenog DNK pod dejstvom enzima cijepaju se na sitne dijelove. Te čestice nosioci nasljeđa ulaze u krvotok, što znači da mogu otići u bilo koji dio tijela.

Takve "lutalice" DNK često formiraju ćelije tumora i podstiču u organizmu razvoj neoplazmi - ubrzavaju dijeljenje ćelija raka.
XS
SM
MD
LG