Četvrtak, 26. novembar/studeni 2015, 07:57 CET

Srbija

Trajković: Mišić nagrađen, ja invalid

Centralni zatvor u Beogradu, ilustrativna fotografija
Centralni zatvor u Beogradu, ilustrativna fotografija
Uroš Mišić na slobodi! Navijač Crvene zvezde koji je osuđen zbog pokušaja ubistva policijaca Nebojše Trajkovića na fudbalskoj utakmici Crvena zvezda – Hajduk, septembra 2007. godine, izašao je iz zatvora u Zabeli, gde je pre izvesnog vremena prebačen iz valjevskog zatvora, potvrdila je portparolka Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Zorana Vučičević.

„Uroš Mišić je nagrađen. On je pobednik. A ja ću do kraja života ostati invalid“, rekao nam je bivši žandarm Nebojša Trajković koga smo pozvali nakon što je potvrđena odluka o oslobađanju. U optužnici na osnovu koje je doneta prvobitna presuda navedeno je da je Trajković bio napadnut upaljenom signalnom bakljom koja gori temperaturom od 1.000 stepeni, o čemu postoji i video snimak.

Napad bakljom na Nebojšu Trajkovića zbog kojeg je osuđen MišićNapad bakljom na Nebojšu Trajkovića zbog kojeg je osuđen Mišić
x
Napad bakljom na Nebojšu Trajkovića zbog kojeg je osuđen Mišić
Napad bakljom na Nebojšu Trajkovića zbog kojeg je osuđen Mišić
„Kako da oslobodite čoveka koji vas ubija, bode, koji vas pali? Hteli su da me upale, da izgorim kao sveća. I kako ja sada da se pomirim sa njegovim oslobađanjem. Kakva je to država? Da pustiš onoga koji je nekoga svesno zapalio, uništio mu život, i njemu i njegovoj porodici. Pored mene pati cela moja porodica. Ja na tom stadionu nisam bio radi sebe, nego radi interesa države. Država sada trči da pomogne istoj toj Crvenoj zvezdi a nikada se nije pitala, gde je Nebojša, kako mu je. Kako taj čovek živi? Nemam više ništa da kažem“, kazao nam je Trajković.

Mišić je na prvom suđenju u septembru 2008. bio osuđen na 10 godina zatvora zbog pokušaja ubistva, a kazna mu je kasnije prepolovljena. Vrhovni kasacioni sud je u martu ove godine potvrdio pravosnažnu presudu kojom je Mišić osuđen na pet i po godina. Uprkos tome, dan posle izricanja prvostepene presude, fudbaleri Crvene zvezde pokazali su svoj stav prema sudskoj odluci tako što su pred početak jedne utakmice izašli na teren u belim majicama sa natpisom „Pravda za Uroša“. Istovremeno na tribinama stadiona navijači su razapeli transparent sa istom porukom. Slučaj Uroša Mišića tako je postao simbol navijača, a parole sa porukama tima „Sloboda za Uroša“ ili „Pravda za Uroša“ masovno su ispisivane po gradovima u Srbiji.

„To samo pokazuje da su navijačke grupe jako homogene, te da poseduju jedan monolitni identitet“, prokomentarisala je autorka knjige „Huliganizam“ Marija Đorić. Ona podvlači da huligani pokazuju visok stepen solidarnosti kada je reč o nasilju, zbog čega bi državni organi morali time da se bave. Đorićeva upozorava da ne treba zaboraviti da je Srbija postkonfliktno društvo, te zaključuje:

Odluka o oslobađanju Uroša Mišića je svakako legalna, jer korenspondira sa Zakonom o amnestiji. Ali ostaje pitanje njenog legitimiteta. Ovim se upućuje jasna poruka navijačkim grupama, a posebno se to odnosi na najekstremnije navijače – huligane. Zapravo, ideja o drakonskim kaznama koje bi trebalo da suzbije huligansko nasilje, što je veliki problem ne samo u Srbiji, ovim se dovodi u pitanje. Smanjivanjem kazni vi na neki način upućujete poruku navijačima da postoji mogućnost da im se orposti određeni nasilni incident. I ovde ću podsetiti na Margaret Tačer koja je koja je od jedne divljačke i huliganske publike, nakon Hejsela, napravila maltene jednu pozorišnu publiku na stadionima Velike Britanije. Sve samo zahvaljujući drakonskim kaznama“.

Miloš Teodorović

Glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu RSE od decembra 2014. Višestruko nagrađivan za rezultate postignute u istraživačkom novinskom, radio i TV novinarstvu.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Neven
06.12.2012 00:03
mora se ipak još nešto imati na umu:

a) Uvek, uvek, žrtva ostane sa dugotrajnim, nekad i doživotnim posledicama, a zločinac nikad ne bude kažnjen srazmerno posledicama koje izazove. I silovanja, i incesti i razbojništva izazivaju doživotne tegobe i traume žrtvama, ali počinitelji budu kažnjeni nekoliko meseci do nekoliko godina. Hoću samo da kažem da slučaj policajca, prema kojem iz sveg srca izražavam žaljenje za sve što mu se dogodilo, ne može biti način da gradite ovakvu priču. Naprosto, ne možete meriti dužinu traume žrtve sa dužinom kazne počinioca, naprosto tako ne funkcioniše svet. Nažalost.

b) Nigde niste pomenuli, a to je po meni veliki propust, da je Mišić odležao 5 godina u zatvoru i da je pomilovan za jedno pola godine. Ipak, odležao je eto tih pet godina, što i nije tako malo, iako znam da ćete svi sad skočiti na mene. Da je odležao 2-3 godine a bio osuđen na pet i po i ja bih se žestoko bunio, ali ipak nije tako. Provesti 5 godina u zatvoru JESTE kazna i Mišić svakako u ovoj priči nije prošao nekažnjeno. Gajim velike antipatije prema tom mladiću i njegovim huliganima, da me ne shvatite pogrešno, ali ovde mi se čini da ima previše horskog pevanja u medijima o Mišiću i Kovačeviću a malo suvih, racionalnih objašnjenja. A mislim da su nam ona najpotrebnija. Nikada u ovakvim tekstovima ne piše koliko je amnestirani već odležao i koliko mu je ostalo. Npr. kod Miladina Kovačevića niko ne piše da bi ionako, i bez amnestije, za koji dan izašao iz zatvora, i da je amnestijom zapravo zanemarljivo malo pomilovan, a već je odležao pune 2 godine. Malo više pravog i pravednog razumevanja stvari mnogo bi nam više pomoglo. Najlakše je ići na kartu sažaljenja prema žrtvi i dizanja larme i besa uperenog na političkog protivnika. Oprostite, ali čini mi se da to nije dobar put, ni za koga od nas.
Odgovor

Ime: Mate Grad: Vojvodina
08.12.2012 16:56
Nije problem u amnestiji, kao ni u roku na koji je krivac osudjen.
Problem je u poruci koju je amnestija poslala da se nasilje,
hiluganizam i ostala devijantna ponašanja, pa čak i prema
pripadnicima službi bezbednosti, ISPLATI.
Po ovoj amnestiji navijački huligani imaju podršku državnog
aparata, a to je NEDOPUSTIVO.

Ime: Djeronimo
05.12.2012 14:01
Ostaje jedino da bivsi policajac N Trajkovic uzme kuburu u ruke i po balkanskom obicaju resi problem na pravi nacin. Bez kubure stvar ne ide nikako.

Ime: Joca Grad: Beograd
04.12.2012 18:51
Čitao sam knjigu Marije Đorić i pozzitivno sam iznenađen kako je jedna žena-devojka, dobro analizirala sport i huligane. A što se Uroša Mišić tiče... katastrofa
Odgovor

Ime: anoniman Grad: Beograd
04.12.2012 21:45
Potpuno se slazem sa prethodnim misljenjem.
Dodao bih i da je odbrana prilicno pomogla u ovom slucaju ali mislim da je prvrsila meru.
Odgovor

Ime: Milivoje Radaković
04.12.2012 20:52
Pravda za Gotovinu, Haradinaja i Uroša! :D

Poslušajte: Program za Srbiju

 • Srbija u dva
  30 min.

  Srbija u dva

  - Lideri regiona na skupu Brdo-Brioni; SAD ima poseban interes za ovaj region,...

 • Jutarnji program za Srbiju
  30 min.

  Jutarnji program za Srbiju

  U emisiji poslušajte: - Moskva i Ankara oštro posle obaranja ruskog vojnog...

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Gaf nedelje

Audio Gaf nedelje: VAC-u šta ostane

Posle dva tipa pritvora, Miroslava Bogićevića preslišao je Dragan J. Vučićević. Zanimljivo kako je kontroverzni biznismen sve priznao, a bivši predsednik države neće ništa. Možda bi još bolje rezultate novinarska istraga pokazala da je prepuštena verziranom Tanjugu
Dalje/More

Srpski s mukom

Hoću-neću, ili: Limiti političkog žongliranja

Odavno je primećeno da je tehniku vladanja Vučića moguće opisati kao permanentnu predizbornu kampanju, što se tumači time da je premijer kroz sada već dugogodšnje političko iskustvo shvatio da mu kampanje najbolje idu od ruke
Dalje/More
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Ukrajina: Zabrana za ruske avione i gas

Ukrajina je zatvorila vazdušni prostor za ruske avione i obustavila kupovinu ruskog prirodnog gasa, nakon što je kompanija Gazprom najavila da će da zaustavi isporuke Kijevu.

SAD: Bolnica pogodjena zbog "ljudske greške"

Američkom vojnom istragom zaključeno je da su američke i avganistanske snage pogrešno idenitifikovale metu u Kunduzu u Avganistanu prošlog meseca, a ta greška je dovela do polučasovnog vazdušnog napada na bolnicu u kojem je stradala najmanje 31 osoba, većinom lekari i pacijenti.

Mere bezbednosti u vreme praznika

Amerikanci sutra slave Dan zahvalnosti, praznik koji se uz punu trpezu proslavlja u krugu porodice i prijatelja. Mnoge Amerikance, koji su krenuli na put automobilima, vozovima ili avionima da proslave praznik u okruženju najbližih - brine bezbednost na putu.