Dostupni linkovi

Upitnik EU i za Kosovo i za Srbiju


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Evropska komisija trebalo bi da što pre, istovremeno, da pošalje upitnike Srbiji, Bosni i Hercegovini i Kosovu, kako bi od početka sledeće godine bio pokrenut „skrining“ svih šest država Zapadnog Balkana, traži se u najnovijem dokumentu Evropskog saveta za spoljne odnose.

Beogradski mediji navode da se radi o dokumentu koji je pripremio taj uticajni nevladin institut sa sedištima u Berlinu, Londonu, Madridu, Parizu, Sofiji i Rimu, a za potrebe nedavnog sarajevskog samita.

Predlog dolazi od pretpostavke da bi do kraja 2011. godine sve države regiona mogle da steknu status kandidata za članstvo u EU.

Savetnica u Ministarstvu inostranih poslova Sonja Liht u razgovoru za RSE program govori o mogućnosti da li bi istovremeno dostavljenje EU upitnika Srbiji i Kosovu, moglo biti nešto sa čim bi se zvanični Beograd lako mogao suočiti. Lihtova ocenjuje da je tako nešto malo verovatno.
Pre konačne odluke Međunarodnog suda pravde niko u Beogradu neće tu ideju da razmatra ozbiljno, a ni u drugim zemljama koje Kosovo ne priznaju.

„Ne verujem da se baš o takvoj inicijativi konkretno razmišljalo. Ona je nešto što vredi, da tako kažem, proučavati na duži rok, ali ne verujem da je nešto što realno komisija može da prihvati i to iz više razloga. Osnovni je svima znan, budući da pet članica EU nije priznalo Kosovo. Apsolutno ne verujem da će komisija, koja stalno insistira na tome da je statusno neutralna, moći da uđe u takvu jednu odluku, jer to zahteva odluku Saveta ministara“, objašnjava Lihtova i izdvaja još jednu mogućnost o tome šta se krije iza inicijtive Evropskog saveta za spoljne odnose:

„Moguće je - ovo je čista spekulacija - jedna stvar, a to je da bi oni želeli slanjem tog upitnika da iniciraju, ta tako kažem, ozbiljnije procese reformi na Kosovu.“

RSE: Da li vam to možda zvuči kao početak kampanje za ostvarivanje ideje koja može da predstavlja izlaznu varijantu za pat poziciju u kojoj se nalaze Srbija i Kosovo?

„Moguće, ali pre konačne odluke Međunarodnog suda pravde niko u Beogradu neće tu ideju da razmatra ozbiljno, a ni u drugim zemljama koje Kosovo ne priznaju. Moguće da je to početak neke vrtske kampanje i pokušaj da se izađe s nekim idejama.“

****
Pročitajte i ovo:
Srbija treba da pruži ruku Kosovu
Brisel sve eksplicitniji oko Kosova i evropskog puta Srbije
Vordsvort ukinuo „dva koloseka“
Od Srbije se očekuje mekša retorika o Kosovu
XS
SM
MD
LG