Dostupni linkovi

Uoči Povorke ponosa u Podgorici: Protivnici bez prijetnji, policija spremna


Ilustracija
Ilustracija
U kojoj atmosferi podrške i osporavanja protiču pripreme za prvu gay paradu u Podgorici, koju je policija rangirala kao jedan od najrizičnijih događaja u Crnoj Gori Iako iz tabora onih koji se protive Paradi ima poziva za organizovanje kontra skupova, iz policije uvjeravaju kako su potpuno spremni da osiguraju red i mir. Čini se da se kao glavno pitanje nameće ko će ispred Vlade učestvovati u Povorici ponosa.

Prvi put će u nedjelju ulicama Podgorice slobodno koračati LGBT osobe iz Crne Gore i država bivše Jugoslavije i Evrope, saopštio je u petak na konferenciji za novinare Danijel Kalezić iz organizacije Queer Montenegro.

"Koračaćemo slobodno i zajedno i poslati poruku u nedjelju da su crnogorske ulice i naše ulice - ulice na koje i mi imamo pravo. To ćemo pokazati sa našim kolegama i koleginicama iz cijele bivše Jugoslavije, Evrope, sa ambasadorom Delegacije EU, ambasadorom Kraljevine Holandije i velikim brojem naših kolega iz civilnog sektora o kolegama koji se bave LGBT pravima iz Evrope", naveo je Kalezić.

Uoči podgoričke Povorke ponosa, zakazane za nedjelju, njeni protivnici na prvi pogled kao da nijesu tako gromoglasni u homofobnim nastupima kakvi su bili pred prvu gay paradu u Crnoj Gori koja je 24. jula održana u Budvi.

Upadljivo je da nema zapaljivih poruka navijačkih grupa koje su tradicionalno bili najžešći oponenti takvih skupova. Jedino se oglasila politička organizacija klub mladih Srpske liste 1918, koja je za nedjelju najavila protestnu šetnju a na youtube se pojavila i prijetnja anonimnog pojedinca organizatorima Parade.

Ulje na vatru dodala je izjava mitropolita Crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Amfilohija kako je riječ o „paradi bestidnosti“ koju crnogorska Vlada organizuje pod pritiskog evropskih gej lobija, što je naišlo na osudu ombudsmana i predstavnika nevladinog sektora koji su zbog govora mržnje zatražili pokretanje krivične odgovornosti Amfilohija.

U povorci i vladajuće stranke

Sa druge strane, iz Uprave policije su ponovili kako će 2 000 njenih pripadnika spriječiti bilo kakav pokušaj nasilja.

"Stoga pozivam građane, posebno mlađu generaciju, da budu tolerantni i pokažu nivo demokratičnosti tako što će se uzdržati od nasilničkog ili bilo kakvog drugog nasilnog ponašanja na dan održavanja povorke ponosa", naveo je pomoćnik direktora policije Nikola Janjušević.

Raško Konjević
Raško Konjević
To što ima najava za organizovanje kontra skupova, kako je još u četvrtak izjavio sam ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, ne znači da se može dogoditi beogradski scenario, gdje su organizatori u posljednjem trenutku odustali od Povorke ponosa:

"Policija ima sva relevantna saznanja. Sljedeće aktivnosti Ministarstva, odnosno Uprave policije i drugih nadležnih državnih organa biće gotovo na svaki sat. Operativni štab je u potpunom zasjedanju, u cilju sprječavanja bilo koje vrste ugrožavanja održavanja tog javnog skupa."

Podsjetimo, osim organizatora podgoričke Gay parade i pripadnika seksualnih manjina, učešće u povorci najavili su predstavnici civilnog sektora kao i pojedinih političkih partija. Za sada su prisustvo potvrdile vladajuće DPS i SDP, Pozitivna i Liberalna partija.

Osim njih, od ranije je poznato da će se u Povorci naći i strani ambasadori, kao i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič.

Još, međutim, nije poznato ko će i sa koga nivoa predstavljati Vladu, što se smatra posebno značajnim testom u kojoj mjeri je kabinet premijera Đukanovića spreman da stane u zaštitu prava pripadnika seksualnih manjina, koji su i prema posljednjem izvještaju Evropske komisije, osim osoba sa hendikepom i Roma, najdiskriminisanija socijalna grupa u Crnoj Gori.

Danijel Kalezić je ocijenio da bi izostankom ministara bila poslata jasna negativna poruka iz Vlade.

"Nadamo se da naša država neće sebi dozvoliti bruku da ovaj događaj prođe bez prisustva visokih zvaničnika Vlade na ne manjem od ministarskog nivou jer poruka koji bi na taj način bila poslata mislim da je jako loša. To bi značilo da LGBT imaju punu podršku Uprave policije i punu podršku međunarodne javnosti a da nemaju direktnu podršku Vlade Crne Gore na ministarskom niovu", naveo je Kalezić.
XS
SM
MD
LG