Dostupni linkovi

Uoči Dačićeva posjeta Zagrebu: Pozitivne ocjene, ali i skepsa oko rezultata


Potpredsjednik srpske vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić stiže u srijedu u službeni posjet Hrvatskoj. Svi sugovornici našeg programa pozitivno ocjenjuju posjetu, ali postoji rezerva oko njenih rezultata.

Prema šturoj informaciji koja je naše traženje pristigla iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, koje će biti Dačićev domaćin tijekom njegove posjete Hrvatskoj, dvoje ministara razgovarat će „između ostaloga i o slučaju Veljka Marića i o identificiranju svih nestalih.“

Podsjetimo, Veljko Marić služi 12godina zatvora u Srbiji, gdje je osuđen za ratni zločin počinjen u Hrvatskoj, jer je kao hrvatski vojnik u akciji čišćenja terena u zapadnoj Slavoniji listopada 1991 ubio jednog građanina srpske nacionalnosti, a prema srbijanskom zakonu o regionalnoj nadležnosti Srbije za ratne zločine uhićen je pred 5 godina na srpsko-bugarskoj granici.

Ministrica Pusić je za jednu privatnu televiziju kazala kako ne vidi razloge zašto hrvatska vlada ne bi pristala da ga se razmijeni za nekog srpskog državljanina u sličnoj situaciji, što je sugerirao saborski zastupnik srpske manjine Milorad Pupovac.

„Međutim to ne rješava šire pitanje regionalne jurisdikcije za ratne zločine koju je Srbija proglasila, što je nešto što inače ne postoji. Postoji univerzalna jurisdikcija, i postoji ona nacionalna, a regionalna ne postoji. To ćemo rješavati kroz proces prilagodbe Srbije europskim standardima, a 'slučaj Marić' je jedno praktično i – da tako kažem – humanitarno pitanje na kojem već dosta dugo radimo i o njemu razgovaramo, i nadam se da bi tu moglo biti nekih pomaka“, prokomentirala je Pusić.

Govoreći o problemu nestalih, ona je kazala kako ima ambiciju da ova hrvatska Vlada bude ta koja će taj problem riješiti, i otvoriti prostor za dobre bilateralne odnose sa Srbijom. Ministrica Pusić ponovila jekako Hrvatska želi samo da Srbija na svom europskom putu ispuni iste kriterije kao i Hrvatska.

Ljiljana Alvir, foto: Enis Zebić
Ljiljana Alvir, foto: Enis Zebić

Predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir za naš radio kaže kako je optimist, pogotovo što politika spominje pitanje nestalih više nego ikada ranije.

„Znači, ja očekujem pomak i želim da se on dogodi, međutim preambiciozne su mi izjave ministrice Vesne Pusić koja je u jednom trenutku rekla da će pitanje nestalih biti konačno riješeno. To je praktično nemoguće! Dao bog da je to tako i dao bog da sam ja u krivu, međutim to je izjava koja na neki način i zabrinjava – ne može u jednom trenutku nešto biti riješeno što se ne rješava već 20 godina. Bilo bi dobro da može“, konstatira Ljiljana Alvir.

Nastavak rada na otvorenim pitanjima

Saborski zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Milorad Pupovac za naš radio kaže kako je dobro što Dačić dolazi da dogovori nastavak rada na otvorenim pitanjima:

„Pitanjima kao što su sudbine nestalih, pitanje suđenja za ratne zločine i uopće suradnje u pravosudnoj materiji, pitanje izbjeglica i njihovih prava i – naravno – kao što je pitanje državne granice između Hrvatske i Srbije, a posebno pitanje suradnje u procesu europskih integracija i suradnje u području OESS-a“, navodi Pupovac.

HDZ-ov potpredsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora i bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković u izjavi za naš radio pozitivno ocjenjuje Dačićev dolazak, jer se nada da će se konačno početi razgovarati o konkretnim stvarima - uz sve do sada navedeno i o još nekim hrvatskim prioritetima - poput položaja u Hrvata u Srbiji i povrata kulturnog blaga opljačkanog u Hrvatskoj tijekom rata. On je komentirao i slučaj Marić:

„Vidio sam i ovu informaciju o tome da je moguća i neka razmjena zatvorenika, međutim ne znam, nije mi poznato i ne vjerujem da postoji sličan slučaj – da je netko zbog djela počinjenih u Srbiji osuđen i zatvoren ovdje u Republici Hrvatskoj. Tako da ne znam o kakvoj vrsti zamjena bi se razgovaralo i ovako – u prvome trenutku – to mi se ne čini prihvatljivim. Postoje drugi načini po kojima bi gospodina Marića trebalo vratiti u Hrvatsku“, ocjenjuje Jandroković.

Dačića će primiti i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatski premijer Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. Također, najavljeno je da će se on susresti i sa predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj i sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.

XS
SM
MD
LG