Dostupni linkovi

UN osudile Severnu Koreju zbog lansiranja rakete


Lansiranje rakete u Severnoj Koreji, 12. decembar 2012.
Lansiranje rakete u Severnoj Koreji, 12. decembar 2012.
Lansiranje rakete dugog dometa koju je Severna Koreja poslala u orbitu, naišlo je na veoma oštre osude. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ocenio je da se radi o neodgovornom činu i ukazao da je situacija veoma ozbiljna, kao i da će se nastaviti konsultacije o odgovarajućem odgovoru.

Sjedinjene američke države Južna Koreja i Japan veruju, naime, da je reč o testu, i da bi raketa koja je lansirana jednog dana mogla da ponese nuklearne bojeve glave i pogađa mete, kao što je teritorija SAD.

Južnokorejski ambasador pri UN, Kim Sok, rekao je da se radi o ozbiljnom kršenju ranijih rezolucija Saveta bezbednosti. Ambasador je ocenio da je u pitanju veliki bezbednosni izazov za čitavo Korejsko poluostrvo i region i da će se o ovom pitanju još razgovarati.

Sjeverna Koreja lansirala raketu dugog dometa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00


„Ovaj proces će biti nastavljen i verujem da će Savet bezbednosti preduzeti odgovarajuće akcije, koje će biti brze i snažne“, istakao je on.

SAD i nekoliko evropskih država su uoči sednice zatražile nove oštre sankcije prema Severnoj Koreji, ali za sada ostaje otvoreno pitanje da li će se sa tim složiti Kina, najbliži severnokorejski saveznik.

Američka ambasadorka Suzan Rajs, pohvalila je brzu reakciju SB UN i apelovala na sve članice tog tela da "pošalju jasnu poruku da kršenje rezolucija, sa sobom nosi posledice".

„Naš cilj je jasan i značajan je odgovor Saveta bezbednosti, u skladu sa poslednjom predsedničkom izjavom u kojoj se kaže da će se preduzeti naredne odgovarajuće mere“, kazala je Rajs.

Reakcija je stigla i iz Bele kuće. Portparol Džejn Karni, rekao je da će se Severna Koreja se suočiti sa "posledicama".

Severna Koreja je u sredu lansirala raketu dugog dometa i poslala satelit u svemir, uprkos upozorenjima iz sveta da odustane od toga. Vest je potvrđena i na severnokorejskoj televiziji, a bila je propraćena aplauzima u kafeima u Pjongjangu.
XS
SM
MD
LG