Petak, 06. mart/ožujak 2015, 17:01 CET

Svijet

UN osudile Severnu Koreju zbog lansiranja rakete

Lansiranje rakete u Severnoj Koreji, 12. decembar 2012.
Lansiranje rakete u Severnoj Koreji, 12. decembar 2012.
Lansiranje rakete dugog dometa koju je Severna Koreja poslala u orbitu, naišlo je na veoma oštre osude. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ocenio je da se radi o neodgovornom činu i ukazao da je situacija veoma ozbiljna, kao i da će se nastaviti konsultacije o odgovarajućem odgovoru.

Sjedinjene američke države Južna Koreja i Japan veruju, naime, da je reč o testu, i da bi raketa koja je lansirana jednog dana mogla da ponese nuklearne bojeve glave i pogađa mete, kao što je teritorija SAD.

Južnokorejski ambasador pri UN, Kim Sok, rekao je da se radi o ozbiljnom kršenju ranijih rezolucija Saveta bezbednosti. Ambasador je ocenio da je u pitanju veliki bezbednosni izazov za čitavo Korejsko poluostrvo i region i da će se o ovom pitanju još razgovarati.

Sjeverna Koreja lansirala raketu dugog dometai
X
13.12.2012
Sjeverna Koreja se oglušila na međunarodna upozorenja i, kako tvrdi, izvela najavljeno lansiranje rakete. SAD je potvrdio da se na nebu nalazi novi objekt, dok je Sjeverna Koreja priopćila da je u Zemljinu orbitu poslala satelit. Južna Koreja, SAD i Japan su osudili lansiranje zbog zabrane testiranja raketa dugog dometa. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je da se radi o "jasnom kršenju UN-ove rezolucije". Video> Reuters, 12. decembar 2012.


„Ovaj proces će biti nastavljen i verujem da će Savet bezbednosti preduzeti odgovarajuće akcije, koje će biti brze i snažne“, istakao je on.

SAD i nekoliko evropskih država su uoči sednice zatražile nove oštre sankcije prema Severnoj Koreji, ali za sada ostaje otvoreno pitanje da li će se sa tim složiti Kina, najbliži severnokorejski saveznik.

Američka ambasadorka Suzan Rajs, pohvalila je brzu reakciju SB UN i apelovala na sve članice tog tela da "pošalju jasnu poruku da kršenje rezolucija, sa sobom nosi posledice".

„Naš cilj je jasan i značajan je odgovor Saveta bezbednosti, u skladu sa poslednjom predsedničkom izjavom u kojoj se kaže da će se preduzeti naredne odgovarajuće mere“, kazala je Rajs.

Reakcija je stigla i iz Bele kuće. Portparol Džejn Karni, rekao je da će se Severna Koreja se suočiti sa "posledicama".

Severna Koreja je u sredu lansirala raketu dugog dometa i poslala satelit u svemir, uprkos upozorenjima iz sveta da odustane od toga. Vest je potvrđena i na severnokorejskoj televiziji, a bila je propraćena aplauzima u kafeima u Pjongjangu.

Ognjen Zorić

Diplomirao na odseku za novinarstvo Fakulteta za kulturu i medije u Beogradu. Radijskim i TV novinarstvom bavi se od 2005. godine. U beogradski biro Radija Slobodna Evropa dolazi u oktobru 2010. godine, te radi kao novinar i reporter i uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: M
13.12.2012 19:28
"... Reakcija je stigla i iz Bele kuće. Portparol Džejn Karni, rekao je da će se Severna Koreja se suočiti sa "posledicama"..."

Auuu, koja "greska"!
Nisu pitali bankrotiralu imperiju - da li smiju izbaciti u orbitu satelit!
Sramota Sjeverna Koreja.
I jos ona "NEzasticena ljudska parava i humanitarizam" u zemlji ...

Pa... stvaaaarno ste za "demokratsku i humanitarnu" invaziju Sjeverna Koreja.

Nadam se da ce "humanitarni i demoratski" NATO pod komandom bankrotirale imperije - to brzo izvseti...
Da ne gledamo vise kako bez pitanja - lansirate satelite u orbitu...

Evo vec sam spremio kokice...
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Mostari
|| 0:00:00
...  
🔇
X
01.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Mostara. Voditelj i moderator je Marchelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva