Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 20:17 CET

  Srbija

  Umetničko preispitivanje kosovskog patriotizma

  • Predstava „Let iznad pozorišta Kosova“, Beograd, 11. decembar 2012.
  • Predstava „Let iznad pozorišta Kosova“, Beograd, 11. decembar 2012.
  • Predstava „Let iznad pozorišta Kosova“, Beograd, 11. decembar 2012.
  • Predstava „Let iznad pozorišta Kosova“, Beograd, 11. decembar 2012.
  • Predstava „Let iznad pozorišta Kosova“, Beograd, 11. decembar 2012.
  • Predstava „Let iznad pozorišta Kosova“, Beograd, 11. decembar 2012.
  • Predstava „Let iznad pozorišta Kosova“, Beograd, 11. decembar 2012.
  • Predstava „Let iznad pozorišta Kosova“, Beograd, 11. decembar 2012.
  • Predstava „Let iznad pozorišta Kosova“, Beograd, 11. decembar 2012.
  • Predstava „Let iznad pozorišta Kosova“, Beograd, 11. decembar 2012.
  • Predstava „Let iznad pozorišta Kosova“, Beograd, 11. decembar 2012.
  • Blerta Neziraj, režirala je predstavu „Let iznad pozorišta Kosova“, Beograd, 11. decembar 2012.
  • „Let iznad pozorišta Kosova“, Beograd, 11. decembar 2012.
  „Let iznad pozorišta Kosova“ na gostovanju u Beogradu
  Beogradska publika u utorak je u Centru za kulturnu dekontaminaciju imala priliku da vidi gostujuću predstavu u produkciji kosovske kuće Ćendra, „Let iznad pozorišta Kosova“. Komad po tekstu prištinskog dramaturga Jetona Neziraja i u režiji Blerte Neziraj je uoči nedavno održane premijere u Prištini ustalasao javnost, pa su ga neki okarakterisali i kao „antinacionalni“.

  Predstava  govori o ansamblu Narodnog pozorišta u Prištini koje dobija zadatak da pripremi svečanu predstavu koja će biti izvedena na dan proglašenja nezavisnosti. Problem je, međutim, što se taj dan drži u tajnosti, kao i to što je jedan od zahteva da se u tekst predstave uvrsti govor kosovskog premijera, čiji je sadržaj takođe pod velom tajne. Pripremajući se za svečanost za koju ne znaju kada će se održati, likovi upadaju u niz komičnih situacija koje vode u farsični krešendo. 

  Moderno postavljen komad nosi podnaslov “Patriotska komedija koju neki nazivaju antinacionalnom” i u fokus stavlja nezavisno Kosovo koje, opustošeno ratom, bedom, korupcijom i međunarodnim tutorstvom traga za sopstvenim putem u budućnost.

  “Let” je premijeru imao početkom decembra u Prištini i tamošnja publika ga je, prema rečima Jetona Neziraja, dobro prihvatila. U razgovoru za RSE, Neziraj objašnjava zbog čega je u delu javnosti predstava označena kao antinacionalna:

  Jeton NezirajJeton Neziraj
  x
  Jeton Neziraj
  Jeton Neziraj
  „Pokušali smo da problematizujemo neka popularna, odnosno tabu pitanja. Nezavisnost Kosova je naravno neka vrsta tabua, jer se u to ne sme dirati. Mi diramo u to, ali ga ne dovodimo u pitanje na način da smo protiv nezavisnosti. Mi samo preispitujemo neke druge teme koje su u vezi sa modernim kosovskim društvom – šta su Kosovari danas? Jesmo li mi Albanci, jesmo li Kosovari, šta je naša budućnost? Kakva je veza između umetnosti i politike, na koji način se politika meša u umetnost i tako dalje.“

  Glumačku ekipu, između ostalih, čine Bajruš Mjaku, Adrian Morina i Anisa Ismaili koji pokušavaju da ispune nepresušnu listu “politički korektnih” zahteva kosovske Vlade uoči priprema za veliku feštu povodom proglašenja nezavisnosti.  Bajruš Mjaku, veteran pozorišne glume, ističe da je prihvatio učešće u predstavi ponajpre zbog provokativne teme kojom se  bavi. On objašnjava da je za teatar važno da se uhvati u koštac sa savremenim temama u društvu.

  “Bilo je jedno vreme kad smo uspeli da radimo takve predstave da govorimo protiv sistema, ali ne otvoreno. Dosta smo preko scenskog jezika govorili za taj lažni patriotizam. Mislim da je sad krajnje vreme više da se zanimamo sobom. I da, ako političari imaju neke greške, im kažemo da nisu u pravu”, ističe Mjaku.

  ​Izvođenje komada u Beogradu bilo je povod da se nakon predstave na otvorenoj debati, na kojoj su govorili gosti sa Kosova i neki beogradski intelektualci, prodiskutuje o odnosu umetnosti i politike. Jeton Neziraj poznat je beogradskoj publici po predstavi “Patriotik hipermarket”, na kojoj je radio zajedno sa beogradskom dramskom spisateljicom Milenom Bogavac, sa kojom je problematizovao srpsko-albanski sukob u nedavnoj prošlosti. Iako se on sam često bavi politčkim temama, Neziraj naglašava da ovaj oblik kritičke umetnosti nije dominantan na kosovskoj umetničkoj sceni.

  “Do sada smo videli mnogo popzorišnih predstava koje govore o ratu, o onome što se dešavalo u regionu, koje uvek imaju crno-belu perspektivu i pokušavaju da budu jasne u odnosu na to ko je žrtva a ko tlačitelj. Takođe, ima dosta autocenzure – umetnici na Kosovu nisu u mogućnosti da se izmaknu i vide stvari iz druge perspektive”, kaže Jeton Neziraj.

  Prema rečima pozorišnog kritičara Gorana Cvetkovića, srpski teatar ne pokazuje dovoljno zrelosti da se  uhvati u koštac sa svojim tabu mestima:

  “Ovaj način razmišljanja i ovako ozbiljna predstava, sa ozbiljnim tekstom i odigrana na moderan način, pokazuje s jedne strane kuda se može doći u emancipaciji, a s druge strane Beogradu pokazuje šta mi ne možemo da napravimo. Mi nemamo ovakvu predstavu. Naš sledeći repertoarski potez koji svi jako očekuju je opet jedan Nušić. To je naš krajnji domet. To je sramota.”

  Kada je reč o angažovanoj književnosti u Srbiji, stanje je, prema rečima pisca Saše Ilića, lošije nego u teatru. Roman “Pad Kolumbije” Ilić je, kako kaže, pisao sa jakim političkim angažmanom koji je, smatra, prećutan jer ukazuje na pogubnu sinergiju nacionalističkog jezika i politike.

  “To se gura u stranu i proglašava nekakvom politikantskom književnošću, a zapravo se radi o književnosti ili o teatru koji razmišlja o političkoj stvarnosti. To je jedna regularna tema kojom se možemo baviti. Jeton to pokazuje stalno i u teatru i u svojim tekstovima i to je meni vrlo blisko”, navodi Ilić.

  Učesnici rasprave u Centru za kulturnu dekontaminaciju složili su se da bi umetnost, u ma kojoj formi bila, trebalo da koristi politiku i političare u cilju osvajanja novih prostora komunikacije.

  Pored Prištine i Beograda, predstavu “Let iznad pozorišta Kosova” videla je publika u Tirani i Skoplju, a biće prikazana i na pozorišnim festivalima u regionu i Evropi.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: P. A.
  12.12.2012 11:57
  Ovakve stvari su uvijek kao casa ledene vode u pustinji. Prijatne i ohrabrujuce. Da se u sumanutom kovitlacu nacionalnih emocija ipak nadje neko ko na sve gleda hladne glave i uz dozu humora, to je zaista rijetko, bas kao i ledena voda u pustinji.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  CG: Bez uslova za rad medija

  Zaposleni koji ne može da živi od svog rada nije slobodan, ocijenjeno je iz Sindikata medija Crne Gore i poručeno da ne može biti riječi o slobodi medija dok oni koji ih čine rade u uslovima siromaštva, korupcije i straha.

  Sloboda medija ugrožena širom sveta

  Dvadeset pet godina nakon što je sloboda medija proglašena osnovnim ljudskim pravom, novinari su pod sve većom pretnjom od zvanične cenzure, maltretiranja, hapšenja i čak ubistva.

  Jeftiniji roming u EU

  U poplavi loših vijesti, za Evropljane konačno i jedna dobra - od početka ovog mjeseca telefoniranje van matične zemlje, ali još uvijek u okviru Unije, postalo je značajno jeftinije