Dostupni linkovi

Hollande, Merkel, Putin i Poroshenko u nedjelju procjenjuju primirje


Ukrajinski tenkovi nadomak Debalceva, 14. februar 2015.
Ukrajinski tenkovi nadomak Debalceva, 14. februar 2015.

Ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko, nekoliko minuta prije stupanja na snagu dogovora iz Minska, održao je konferenciju za medije na kojoj je, između ostalog, izrazio sumnju u potpunu provedbu mirovnog sporazuma.

"Svjedoci smo da je ruska strana pokazala veliki interes prema Debalcevu, stoga smo se složili da ukrajinska vojska omogući dodatnu pomoć i naoružanje za odbranu ovog ukrajinskog grada", istakao je Poroshenko.

"Dogovor u Minsku je jedina šansa da počnemo mirovni proces. Ukrajina je zainteresovana za mir", poručio je.

Poroshenko će u nedjelju sa predsjednicima Francuske i Rusije, Françoisa Hollandom i Vladimirom Putinom, te njemačkom kancelarkom Angelom Merkel učiniti prvu procjenu primjene prekida vatre u istočnoj Ukrajini, koji je u ponoć stupio na snagu (23:00 po srednjoevropskom vremenu).

"Lideri će u nedjelju u telefonskom razgovoru učiniti prvu procjenu primijene primirja dogovorenog u Minsku u četvrtak", saopštila je u subotu uveče Jelisejska palata.

Takođe, Savjet bezbjednosti UN održaće u nedjelju u New Yorku vanrednu sjednicu na kojoj će se diskutovati o istoj tematici.

Od ponoći, kako je dogovoreno sporazumom postignutom u Minsku, svaka strana - ukrajinska vojska i proruski pobunjenici - treba da povuče teško naoružanje sa linije fronta, čime bi bila stvorena tampon zona. Povlačenje ostatka naoružanja trebalo bi da počne u ponedjeljak i trajalo bi dvije sedmice.

U sporazumu nisu naznačeni detalji o povlačenju trupa.

Sporazumom je predviđena i revizija ukrajinskog Ustava kojom bi se područjima sa dominantnim ruskim stanovništvom dala veća autonomija, odnosno da ukrajinsku granicu kontroliše Kijev.

Tokom subote vodile su se žestoke borbe u Donjecku, Horlivki i Debalcevu, javio je reporter AFP.

Ambasador Sjedinjenih Država u Ukrajini Geoffrey Pyatt na Twitteru je objavio slike za koje tvrdi da pokazuju rusku artiljeriju u blizini strateškog grada Debalceva.

Pyatt je, takođe, naveo na Twitteru da ruske jedinice uzduž granice Rusije pripremaju poslati velike pošiljke proruskim separatistima.

SAD su optužile Rusiju i proruske pobunjenika da narušavaju novosklopljeni mirovni sporazum za istok Ukrajine. Portparolka State Departmenta Jen Psaki je rekla da je Rusija rasporedila vazdušni odbrambeni sistem u Debalcevu zajedno sa "brojnom artiljerijom i raketnim bacačima".

"Ovo očito nije u duhu ovosedmičnih dogovora", istakla je Psaki.​

Oslobađanje Savchenkove

Jen Psaki, portparolka State Departmenta, naglasila je da je među ključnim tačkama dogovora u Minsku i obostrano oslobađanje ilegalnih talaca i zarobljenika.

Psaki je rekla da Nadiya Savchenko, oficirka ukrajinskih vazdušnih snaga koja je zatočena u Moskvi i koja se tereti za smrt dvojice ruskih novinara na istoku Ukrajine, još nije oslobođena.

"Ona je taokinja ruske vlade i treba odmah biti puštena na slobodu", kazala je Psaki.

Portoparol Kremlja Dmitry Peskov naglasio je da Kremlj nije obećao da će osloboditi Nadiyu Savchenko.

Peskov je kazao da će o tome odlučivati sud u Moskvi.

(MAPA - Ukrajina: Ofanziva separatista u zaštitnoj zoni)

XS
SM
MD
LG