Dostupni linkovi

Ukrajinske snage opkoljene pored Donjecka, separatisti traže predaju


Donjeck, 29. januar 2015.
Donjeck, 29. januar 2015.

Ukrajinski separtistički lider Aleksandar Zaharčenko objavio je da su ukrajinske trupe u blizini regiona Donjecka okružene, i poručio im da predaju oružje, ili će se suočiti sa smrću.

Kako agencija RIA Novosti citira Aleksandra Zaharčenka ukrajinske jedinice u regionu Donjecenka opkoljene su u blizini grada Debaljeceva, centralnog mjesta u obnovljenoj eskalaciji sukoba koji je u Ukrajini od aprila prošle godine odnio više od 5.100 života.

Zaharčenko je otvoreno poručio da će ukrajinskim trupama životi biti pošteđeni ako predaju naoružanje.

Ovaj zahtjev stiže uoči očekivanja nove runde pregovora između predstavnika separatista, Ukrajine, Rusije i OEBS-a u Minsku danas 30.januara.

Prema posljednim informcijama nije sigurno da će se usljed novonastale situacije sastanka uopšte danas održati.

Žestoke borbe artiljerije i teškog naoružanja trajale su i cijele protekle noći i nastavile se danas saopštile su ukrajinske snage.

“Ukrajina je izgubila pet vojnika i još 23 ljudi je ranjeno u sukobima u protekla 24 sata”, saopštio je vojni portparol Vladislav Seleznjev.

Pobunjenici su koristili minaobacače, raketni sistem Grad i artiljeriju za napad na vladine pozicije u Debaljcevu, glavnoj putnoj raskrsnici između pobunjeničkih provincija Donjeck i Luganjsk i lučkog Marijupolja, kojeg kontrolišu ukrajinske snage.

Vladine snage tvrde da drže svoje pozicije i uzvraćaju na minobacačku vatru ali nema komatra na tvrdnje Zaharčenka da su okruženi.

Pobunjenici su posljednnjih dana ostvarili značajan napredak u onome što su SAD nazvale “ofanzivom potpomognutom Rusima”.

Nepotrebno je reći da su na taj način prekršene odredbe sporazuma o prekidu vatre postignutog u Minsku na prvom sastanku takozvane Kontakt grupe 5. septembra 2014.

Zaharčenko je još 23. januara rekao da će pobunjenici pomjeriti granice u provinciji Donjeck što je već tada navelo na sumnju da uopšte žele bilo kakvu obustavu vatre.

Nakon što je u raketnom napadu na strateški važan lučki grad Marijupolj na Azovksom moru, ubijeno 30 ljudi, 24. januara, zapadne vlade su pojačale kritike na račun pobunjenika i Rusije, za koju Kijev i NATO tvrde da je snadbijeva separatiste oružjem i vojnim trupama.

Ruska strana pak za novu eskalaciju sukoba krivi Kijev tvrdeći da su “konflikt incirali namjerno uoči početka sastanka EU".

EU je odlučila 29. janaura da produži inicijalnu grupu sankcija protiv zvaničnika Rusije i proruskih separtista, zbog obnovljenih sukoba na istoku i namjerava da ih proširi.

Federica Mogherini
Federica Mogherini

Šefica evropske diplomatije, Federica Mogherini, nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU, navela je da su zvaničnici u Briselu donijeli odluku da snakcije koje su trebale da važe do marta, budu proširene na još šest mjeseci.

Ona je dodala da “želimo da pokažemo da je EU spremna i na dalje mjere”.

Na produženje sankcija Rusija je rekla da će one dodatno naštetiti odnosima između EU i Moskve.

U saoštenju od 30. januara rusko Ministarstvo vanjskih poslova je takođe nagovijestilo da ta odluka može ugroziti šanse za okončanje konflikta između proruskih separatista i vladinih snaga na istoku Ukrajine.

Istovremeno je prvi čovjek NATO-a, Jens Stoltenberg, danas na redovnom brifingu u Briselu rekao da je NATO prošle godine presreo ruske vojne avione preko 400 puta, što znači da su ušli u vazdušni prostor članica sjeverne vojne Alijanse, naviše u regionu Baltika.

XS
SM
MD
LG